Volgens onderzoek kunnen vrouwen honden beter verstaan dan mannen

Eerder bleek al dat we meer om honden dan mensen geven, maar hoe weten we eigenlijk hoe honden zich voelen? In een nieuw onderzoek werd onderzocht wat mensen voor emoties oppikken van grommende honden. De resultaten zijn behoorlijk interessant.

Hondentaal

“Zit! Lig! High five!” Een goed getrainde hond kan begrijpen wat zijn baasje van hem verlangt. Andersom is dat net zo. We begrijpen wat onze hond wil als hij bijvoorbeeld aan de deur krabt, als hij bij zijn voederbak gaat zitten én als-ie voor je neus op zijn rug gaat liggen.

hond luisteren

Onderzoek

Wat blijkt nu? Mensen kunnen honden ook begrijpen als zij terugpraten! Onderzoekers van de Loránd Eötvös-universiteit in Boedapest onderzochten onder veertig deelnemers wat ze kunnen oppikken wat honden proberen te communiceren als ze grommen. Tussen deze veertig deelnemers zaten zowel mannen als vrouwen en zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters.

Voor het onderzoek werd het geluid van achttien verschillende honden opgenomen. Deze honden waren in verschillende situaties aan het grommen, bijvoorbeeld als ze speels waren, als ze zich bedreigd voelden en als ze hun eigen voedsel beschermden tegen andere honden. Vervolgens luisterden de veertig deelnemers naar twee verschillende sets opnamen, waarbij elke set twee grommen uit elke situatie bevatte. Bij de eerste set beoordeelden de deelnemers elke grom op basis van niveaus van waargenomen angst, agressie, wanhoop, geluk en speelsheid. Bij de tweede set moesten de deelnemers bepalen wat de context van het gegrom was.

hond luisteren

Bij het gegrom in speelse contexten, herkenden de deelnemers dat de grom een laag agressieniveau had en significant hoger was in de factoren speelsheid en geluk én lager in wanhoop en angst. Bovendien waren de deelnemers met een succespercentage van 63 procent goed in staat om de context van het gegrom correct te identificeren.

Dit onderzoek is één van de eersten die laat zien dat mensen onderscheid kunnen maken tussen de grommen van honden. “We know relatively little about the vocal communication system of dogs, and the most studied vocalization (not surprisingly) are the different barks” vertelde hoofdonderzoeker Tamás Faragó.

hond luisteren

Vrouwen luisteren beter naar honden

Uit het onderzoek blijkt verder dat hondenbezitters beter presteerden dan de deelnemers die geen hond(en) hadden. Dit snappen we nog, maar het volgende gegeven was voor ons een verrassing: vrouwen deden het in het onderzoek doorgaans beter dan mannen. Zou het door een diepere connectie komen die vrouwen met honden hebben of spreken vrouwen simpelweg beter ‘hond’?

Tamás Faragó heeft er een antwoord op: “Women are likely more empathic and sensitive to others’ emotions and this helps them to better associate the contexts with the emotional content of the growls.” Aha. Omdat vrouwen sneller geneigd zijn empatischer en gevoeliger voor de emoties van anderen te zijn, helpt dit hen om de context beter te associëren met de emotionele inhoud van het gegrom van honden. Interessant!

Broadly

Reageer op artikel:
Volgens onderzoek kunnen vrouwen honden beter verstaan dan mannen
Sluiten