Gina Koninkx
Gina Koninkx Relaties 3 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom de meeste relaties direct na de ‘honeymoon fase’ stranden en hoe je dat voorkomt

In de honeymoon phase van je relatie is alles aan je lief geweldig. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen, maar.. de moeilijkste periode van jullie relatie ligt op de loer. Vlak ná de honeymoon fase stranden namelijk de meeste relaties. Help?!

De honeymoon fase is de fase waarin je nog hoteldebotel bent op je partner. In sommige relaties duurt dit enkele weken of maanden, maar met een beetje geluk kan dit ook een aantal jaar duren. Na deze fase zal je namelijk wat harder moeten werken om je lief bij je te houden.

Relaties stranden meestal direct na de honeymoon fase

Na een tijdje daten kunnen jij en je lover er niet meer omheen: jullie zijn verliefd. Stapelgek op elkaar en onafscheidelijk. Jullie relatie wordt serieuzer nu jullie echt official zijn en iedereen dat mag weten. Bij elk appje wat je binnenkrijgt van je lief begin je te stralen. Ook als je hem of haar weer in de armen sluit na een weekend weg te zijn geweest, maakt je hart een sprongetje. Je hebt zelfs nog niks kunnen bedenken wat je tegenstaat aan jouw lover.

Deze heerlijke fase van pure verliefdheid wordt ook wel de honeymoon phase genoemd. Je hoopt natuurlijk dat jullie hier zolang mogelijk in blijven hangen met z’n tweetjes. Maar helaas, aan alle mooie dingen komt een eind. En in sommige gevallen is dat eind wat harder dan verwacht. Veel stellen worden namelijk behoorlijk op de proef gesteld aan het eind van deze periode. Het verliefde gevoel verdwijnt en maakt plaats voor liefde.. of keiharde twijfels. Want wat als je je vriend of vriendin minder leuk vindt nu de verliefdheid over is? Is liefde zonder verliefdheid genoeg of wordt het tijd om uit elkaar te gaan?

Zo herken je of jullie honeymoon fase over is

Een paar signalen vertellen je of jullie zogenaamde honeymoon fase aan het einde is gekomen.

1. Minder communicatie

Waar je eerst gerust je halve werkdag met je liefje zat te appen, maak je daar nu steeds minder tijd voor vrij. Het is wat normaler geworden om elkaar gewoon weer in de avond te spreken en de ‘hype’ is er vanaf.

2. Minder seks

Veel stellen hebben na een jaar minder seks dan aan het begin van hun relatie. Waar je eerst als konijntjes tekeer ging (liefst 2 of 3 keer per dag), vind je het nu al heel wat als jullie om de dag seks hebben met elkaar.

3. Minder romantiek

Ook de romantische gebaren en bijzondere dates die jullie aan het begin van jullie relatie hadden verdwijnen.

Natuurlijk hoeft dit helemaal niet te betekenen dat het niet meer goed gaat tussen jullie. Sterker nog, het is hartstikke normaal. De vraag is alleen welk gevoel je krijgt van je partner ná deze fase. Verliefdheid kan namelijk ook plaatsmaken voor veel liefde. Je voelt je veilig en vertrouwd bij je partner en bent meer en meer naar elkaar toe gegroeid. Jullie kunnen zelfs al klaar zijn voor een volgende stap, zoals bijvoorbeeld samenwonen.

Toch stranden ook veel relaties op dit punt. Het gras lijkt ineens weer groener aan de overkant en al die signalen maakt dat jij het gevoel hebt dat jouw partner je niet meer leuk genoeg vindt.

Een break-up voorkomen

Om te voorkomen dat jij en je lover te voorbarig jullie relatie laten stranden, is het belangrijk een aantal dingen in je hoofd te houden. Wie weet helpt het jullie wel door deze moeilijker periode heen.

1. Het is normaal

Bedenk dat het niet gek is dat deze fase ook gepaard gaat met twijfel. En jullie zijn ook niet de enige. Vragen als ‘heb ik wel echt de goede partner gekozen’ en ‘is dit wel de relatie die ik voor me zag’ spoken bij vrijwel iedereen door het hoofd in deze periode. En dat is niet gek als de verliefdheid wat minder wordt en je ook wat vaker de mindere kanten van je partner ziet.

2. Doe extra veel moeite voor elkaar

Je hebt deze periode grotendeels in eigen handen. Dat jullie minder romantische dingen doen en minder seks hebben, kan in principe makkelijk worden opgelost. Plan weer wat vaker een avondje in voor jullie twee samen en maak er samen weer een heel leuke tijd van. Het zit ‘m in de kleine gebaren, al verstop je een briefje in zijn zak met ‘I love you’. Het zal de ander weer even doen realiseren hoe fantastisch jullie het samen hebben.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.