Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lichaam 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb je honger, of juist dorst? 3 signalen waar je dat aan kunt herkennen

Wist je dat jouw lichaam het moeilijk vindt om onderscheid te maken tussen het gevoel voor honger en dorst? Het zou dus kunnen dat je met trek op de bank zit, en grijpt naar een snack. En dat terwijl jouw lichaam éigenlijk water nodig heeft. Hoe dat precies zit en hoe je wél naar je lichaam leert luisteren, vertellen we je in dit artikel.

Ons lichaam vindt het dus moeilijk om het verschil tussen honger en dorst aan te geven. Dat komt omdat de signalen van zowel honger als dorst vanuit hetzelfde gedeelte van ons brein worden verstuurd. Er zijn echter een aantal trucjes waarmee je het verschil tussen honger en dorst kunt onderscheiden en die vertellen we je hieronder.

Het verschil tussen honger en dorst

Hoe vertelt ons lichaam precies wat er aan de hand is?

Honger

Heb je niet genoeg gegeten? Of is het inmiddels al te lang geleden dat je een vullende maaltijd gegeten hebt? Dat kan je merken aan de volgende signalen:

  • Je bent geïrriteerd. We kennen de term hangry niet voor niets – het is een samentrekking van de woorden hungry en angry. Ben je snel geïrriteerd, dan is er een grote kans dat je hongerig bent.
  • Je hebt weinig energie. Food = fuel. Als je niet genoeg eet, is het dus logisch dat je een verminderde energie hebt.
  • Andere signalen van honger zijn: bibberende handen, het gevoel alsof je flauwvalt, licht in je hoofd, zweten en een hoge hartslag, lezen we op mindbodygreen.

Dorst

Drink jij niet standaard minimaal 1,5e liter water per dag? Dan komen de onderstaande signalen wellicht bekend voor.

  • Je hebt hoofdpijn. Als je te weinig vocht in jouw lichaam hebt, dan kan je dat merken aan hoofdpijn. “When we are dehydrated, we have less volume inside our vessels, and flow of blood is more difficult, especially against gravity up into the head,” verteltde neuroloog Ilene Ruhoy aan mindbodygreen. Dit is een veelvoorkomend signaal van dorst, dus merk je dat? Dan is het een teken om meer te drinken.
  • Er zijn ook nog andere signalen van dorst. Sommigen liggen voor de hand, zoals een droge mond en een donkere kleur van je urine. Maar ook spierkrampen en vermoeidheid zijn signalen van jouw lichaam dat je te weinig drinkt.

Twijfel je of je honger of dorst hebt? Dan kan je altijd voor een gouden middenweg gaan: drink twee glazen water en eet een gezonde snack met alle macronutriënten. Dat zijn eiwitten, koolhydraten én vetten. Zo voorzie je jouw lichaam van genoeg energie, vocht en voedingsstoffen.

Yum: gezonde snacks die je makkelijk mee naar werk of school kunt nemen

Mindbodygreen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.