Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 28 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom je altijd hoofdpijn hebt tijdens je menstruatie

Van pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en onbedwingbare cravings; ongesteld zijn sucks! En om het nog erger te maken kun je ook nog eens last hebben van pijnlijke, kloppende hoofdpijn vlak voor of tijdens je menstruatie. Voor niemand leuk.

Hoofdpijn als je ongesteld bent

Het is misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige die last heeft van ‘premenstruele migraine’, oftewel hoofdpijn wanneer je ongesteld bent. Veel vrouwen krijgen hier de dag voor of de eerste dag van hun menstruatie last van. Gelukkig vervagen deze migraineklachten meestal snel. Maar waarom hebben zoveel vrouwen hier last van?

Premenstruele migraine

Volgens experts ligt de schuld bij oestrogeen; een verzamelnaam voor vrouwelijke hormonen. Tijdens je ovulatie is je oestrogeen-niveau erg hoog, de vrouwelijke hormonen gieren op dat moment door je lichaam. Een week later – mits je natuurlijk zwanger raakt – stopt de productie van oestrogeen. Je menstruatie begint dan. Die plotselinge daling van het oestrogeen-niveau heeft invloed op de chemische stofjes in je hersenen die van invloed zijn op hoe je pijn ervaart. Je gevoeligheid (hallo random huilbuien) én pijngrens schieten omhoog. In combinatie met vernauwde bloedvaten kan dit – helaas – voor flink wat hoofdpijn zorgen. Niks ergs dus, maar wel vervelend. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de klachten minder worden.

Ook handig om te weten: dit is waarom je menstruatie de ene maand heviger is dan de ander

Klachten verminderen

Uitdroging, bloedarmoede en een slechte nachtrust kunnen je hoofdpijnklachten verergeren. Zorg er daarom voor dat je goed gehydrateerd blijft, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en een gezond slaapritme ontwikkelt. Blijf je toch last hebben van vervelende kwaaltjes? Dan kun je altijd naar een paracetamolletje grijpen. Gaat je hoofdpijn gepaard met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht? Schakel dan je huisarts in, dit kan namelijk duiden op migraine.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je altijd hoofdpijn hebt tijdens je menstruatie
Sluiten