Jaime Andreas
Jaime Andreas Post 22 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

7 tekenen waaruit blijkt dat je misschien hoogsensitief bent

In paniek raken bij het minste of geringste, emotioneel worden van kleine dingen en een humeur dat snel omslaat. Herken je dit? Dit zijn hoogsensitief tekenen. Wanneer je hoogsensitief bent, ben je gevoeliger voor prikkels en indrukken dan de gemiddelde persoon. Het is misschien vervelend deze eigenschap te hebben, maar dor te erkennen dat je hooggevoelig bent; kun je het wellicht omzetten in je grootste kracht.

Door hooggevoeligheid ben je sneller emotioneel en gestresst, maar je merkt ook sneller wanneer mensen zich niet goed voelen en hulp nodig hebben. Dit maakt jou een onmisbare vriend en dan is die hooggevoeligheid nog niet eens zo heel vervelend.

> De belangrijke eigenschappen van een gezonde vriendschap

Tekenen dat je hoogsensitief bent

Als je al deze tekenen herkent, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je echt hoogsensitief bent. Maar je kunt er wel rekening mee houden dat dit het geval kan zijn.

1. Andermans humeur beïnvloedt jou

Iedereen wordt wel beïnvloed door het humeur van anderen, maar als hoogsensitief persoon ben je nog gevoeliger voor hoe anderen zich voelen. Wanneer zij boos of verdrietig zijn, neem je dit snel van ze over.

2. Kritiek neem je persoonlijk op

Kritiek goed incasseren is nooit makkelijk, maar als hooggevoelig persoon neem je het nog sneller persoonlijk op. Als iemand zegt dat je harder moet werken, voel je je snel verdrietig en ziet het echt als een flinke tekortkoming van jezelf.

3. Je raakt snel van de rel

Loopt een dag niet zoals je wilt of gaan er dingen in je leven niet volgens plan? Dan raak je snel in paniek en van de rel. Het resultaat: je krijgt nog minder gedaan.

4. Je hebt moeite met horror of gewelddadige films

Horrorfilms of films met veel geweld ga jij liever uit de weg. Je weet gewoon van jezelf dat je er lang mee blijft zitten of zelfs van gaat dromen. Je blijft scenario’s uit dit soort films telkens weer overdenken in je hoofd. Niet fijn.

5. Een groot bewustzijn van je omgeving

Je bent je als hooggevoelig persoon erg bewust van je omgeving. Je weet hoeveel mensen er in de ruimte zijn, wat er gebeurt en hoe de sfeer ervoor staat. Een positieve bijkomstigheid: je kunt je ook snel aanpassen aan deze sfeer.

6. Je bent je heel bewust van wat jij en anderen doen

Daarnaast ben je je ook nog eens bewust van wat jij en anderen doen. Je denkt snel dat mensen boos zijn terwijl ze alleen maar met een neutrale stem op iets reageren. Je bent je heel bewust van hoe mensen zich tegenover jou en anderen gedragen, maar ook wanneer ze iets nodig hebben.

7. Kunst, muziek en natuur kalmeren je

Van kunst en muziek raak jij snel geëmotioneerd. Deze dingen kunnen jouw echt ontroeren en binden. Bovendien kun je in de natuur echt tot rust komen en je eigen plekje vinden omdat je hier met weinig anderen rekening hoeft te houden.

HooggevoeligModerne Hippies

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 tekenen waaruit blijkt dat je misschien hoogsensitief bent
Sluiten