Horrorfilms kijken helpt bij omgaan met angst

Voor sommige mensen is de gedachte aan het kijken van een horrorfilm alleen al een reden om te huilen en met een lamp aan te slapen. Voor anderen is het kijken van een enge film juist heel ontspannend. Wij hebben nog een reden om meer gory horror te kijken, want het is goed voor je mentale gezondheid.

Horrorfilms en angst

Iedereen die wel eens last heeft gehad van angstgevoelens weet hoe vreselijk vermoeiend en slopend het is. Last hebben van angst is een serieus probleem en het is moeilijk om ermee te dealen. Sommige mensen geven echter aan dat het kijken van horrorfilms een coping mechanism kan zijn om om te gaan met mentale klachten.

Dus, hoe zit dat dan? Horrorfilms kijken om je mentaal beter te voelen, lijkt nogal tegenstrijdig. Het is inderdaad heel gek om als iemand die last heeft van angst, paniekaanvallen en algemene neerslachtigheid te kijken naar een film die juist dat enorm aanwakkert.

Waarom werkt het?

Toch is dat niet zo. Heel veel mensen die hier last van hebben, hebben aangegeven dat ze juist troost voelen bij het kijken van enge films.

Dokter Mathias Clasen van van Aarhus University in Denemarken zegt: “Exposure to horror films can be gratifying when the negative emotions caused by the film are manageable. Moreover, there’s psychological distance when we watch a horror film. We know it’s not real – or at least, some parts of our brain know it isn’t real. Other parts – ancient structures located in the limbic system -respond as though it were real.

Mathias vertelt verder en legt uit dat een horrorfilm een vecht of vlucht reactie aanwakkert in een veilige omgeving waar we niet daadwerkelijk aangevallen kunnen worden. Hij zegt: “I’m not surprised to learn that some anxious individuals find horror films therapeutic. The genre allows us to voluntarily – and under controlled circumstances – get experience with negative emotion.” Het zorgt er dus voor dat we beter met negatieve gevoelens om kunnen gaan.

Hmm, wie weet dat we toch vaker een enge film opzetten wanneer we ons slecht voelen in plaats van een romantische comedy. Begin wel eerst met een iets minder enge film voordat je de engste horrorfilms opzoekt op Netflix.

Heb je inspiratie nodig op gebied van enge films? We got you.

Deze 7 horrorfilms zorgen ervoor dat je in je broek plast tijdens Halloween

Pretty52

Reageer op artikel:
Horrorfilms kijken helpt bij omgaan met angst
Sluiten