Hottie van de week: Flying Dutchman Michiel Huisman

Ontmoet Michiel Huisman (36), een van de weinige Nederlandse acteurs die het heeft gemaakt aan de overkant van de oceaan. Hij woont met zijn vrouw en dochter in New York City, bezoekt er DE New Yorkse feestjes, waar hij casually praat met DE Daniel Craig en de volgende dag casually koffie drinkt met DE regisseuse Sofia Coppola. Living the life zou je zeggen. Toch blijft Michiel zelf er heel bescheiden onder. Hij blijft een nuchtere Hollander.

Carrière

Michiel werd geboren in de zomer van ‘81 in Amstelveen. Zijn moeder werkte in de reclame en had voor een fotoshoot een jongetje nodig. En zo stond de kleine, vijfjarige Michiel voor de camera. Meer en meer fotoshoots volgden, totdat de acteerklussen kwamen en Michiel zijn passie ontdekte. Zijn eerste televisierol scoorde hij in zijn tienerjaren, als Rover in Goede tijden, slechte tijden. Daarna volgden rollen in Costa!, Volle Maan, De co-assistent, Floris en Zwartboek. Voor zijn hoofdrol in de Nederlandse romantische komedie Phileine Zegt Sorry (2003) werd Michiel genomineerd voor een Gouden Kalf. Tijdens de opnamen van deze film leerde hij de actrice Tara Elders kennen met wie hij later trouwde.


In 2006 kreeg Michiel zijn eerste internationale gastrol in een aflevering van de Britse dramaserie Dalziel and Pascoe. Naast Michiel speelde er meer Hollands glorie mee; Jeroen Krabbé, Pierre Bokma en Ellen ten Damme. Michiel speelt in de aflevering een backpacker. Toen ging het balletje rollen en kreeg hij steeds grotere rollen in films aangeboden. Zo speelde hij tegenover Emily Blunt in het biografische The Young Victoria (2009), met Brad Pitt vocht hij tegen een dodelijk virus in World War Z (2013), hij deed het in een tent met Reese Witherspoon in Wild (2014) en hij speelde de lover van Blake Lively in The Age of Adaline (2015). Zelfs in de wereld van Disney heeft hij ervaring: hij sprak de Nederlandse stem in van de kok Lingiuni in Ratatouille. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn vaste rollen in bekende series: Nashville, Orphan Black en als de stomende Daario Naharis in Game of Thrones. Zijn laatste grote rol was die van Sam, in de tranentrekker Irreplaceable You.


Er komt ook nog genoeg nieuws om naar uit te kijken. De eerstvolgende titel waarin je Michiel kunt bewonderen is de Netflix Original serie The Haunting of Hill House. De tiendelige serie is gebaseerd op een horrorboek uit 1959 en is geproduceerd door Steven Spielberg. Michiel speelt de hoofdrol van een schrijver van bovennatuurlijke verhalen die met zijn familie in het beruchte Hill House woont.

Gezin

Michiel trouwde in het geheim met zijn liefde Tara Elders, enkele jaren na hun ontmoeting bij de opnames van Phileine zegt sorry. In 2007 werd hun dochter Hazel Judith Huisman geboren. Terwijl papa Michiel in grote Hollywood producties speelt, houden hij en Tara hun privéleven en dat van hun dochter heel bewust uit de media. Interviews doen ze weinig en al helemaal niet over hun leven thuis.


Het gezin heeft jarenlang in New Orleans gewoond, maar is in 2017 neergestreken in hartje New York City. Ze wonen in een prachtig loft in een oud pand niet ver van het Grand Central treinstation en Times Square. Tara en Hazel proberen zoveel mogelijk met Michiel mee te gaan, waar hij moet werken. Regelmatig vliegen ze ook terug naar Nederland, om familie en vrienden te bezoeken. Wanneer ze in Nederland zijn, wonen ze in een oude boerderij waar Tara opgroeide.


Tara brak in Nederland na wat kleine rolletjes door toen ze de hoofdrol kreeg in Theo van Gogh’s film Najib en Julia (2002) en later in 06-05 (2004) en Shouf Shouf Habibi! (2005). Ze speelde ook mee in diverse theatervoorstellingen. Haar Hollywooddebuut was de film Interview (2007) met Steve Buscemi en Sienna Miller.

Nice to know

Michiel speelde tussen 2001 en 2006 in de band genaamd Fontane. Ze brachten enkele singles uit, zoals ‘1+1=2’, ‘Slapeloos’ en de soundtrack van de romcom Liever Verliefd.
Na het vertrek van 2 bandleden is Michiel nog een tijdje onder zijn eigen naam solo verder gegaan en schreef het album Luchtige Verhalen. Zijn filmcarrière stond in die periode op een laag pitje.


Michiel liep begin 2017 in New York mee aan de Women’s March. De Women’s March protestmarsen werden gehouden op de dag na de inauguratie van President Donald Trump. De aanleiding hiervoor waren de vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump tijdens de presidentsverkiezingen. Het doel van de protestmarsen was om een boodschap over te brengen aan de nieuwe regering en de rest van de wereld, dat vrouwenrechten mensenrechten zijn. Maar ook tegen de ongelijke LGBT-rechten, het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen en wapenbezit. Michiel merkt dat er gelukkig langzaam steeds meer bewustzijn komt en hij hoopt op meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Niet alleen in de filmindustrie, maar op alle gebieden.

Ietwat on-feministisch misschien, werd Michiel in 2016 door TC Candler’s Independent Critics uitgeroepen tot knapste man ter wereld! Geheel terecht, right?


Begonnen als soapie en ontwikkeld tot Neerlands trots die het heeft gemaakt in Amerika, terwijl er niet 1 Amerikaan zijn naam kan uitspreken. Daarnaast ook nog eens een familieman, nuchter en eeuwig bescheiden. Dat is een Nederlander waar we trots op kunnen zijn.

Irreplaceable You , Zwartboek, Costa!, The Invitation en Orphan Black staan op Netflix. De Netflix Original Serie The Haunting of Hill House komt later dit jaar op Netflix.

Reageer op artikel:
Hottie van de week: Flying Dutchman Michiel Huisman
Sluiten