Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Beauty 14 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Doet je huidtype er echt toe? Dermatologen geven het antwoord

Zo lang als we ons kunnen herinneren zijn we bezig met ons huidtype. Je huidtype geeft namelijk een indicatie voor de producten die we moeten gebruiken. Maar is het type van je huid eigenlijk wel zo belangrijk? Dermatologen geven het antwoord.

Heb je een droge, combinatie of vette huid? Het is de eerste vraag die ons gesteld wordt als we op zoek zijn naar een nieuw beauty product. Hoe belangrijk is deze vraag voor een gezonde huid?

Huidtype en producten

De huid wordt bepaald door onze genen, onze omgeving en de producten die we gebruiken. Hoewel onze genen niet veranderen, blijft onze skincare routine keer op keer veranderen. Het veranderen van de producten die je gebruikt heeft invloed op de vettigheid van de huid en daarmee je huidtype.

De afgelopen jaren zijn we ons steeds meer gaan richten op de behoeften van de huid in plaats van ons huidtype. We willen een product dat onze huid hydrateert na een lange vlucht of een masker dat de huid een oppepper geeft na een lange dag werken. We denken niet meer in huidtypen, maar in behoeften van de huid.

Wat heeft je huid nodig?

Volgens verschillende dermatologen is dit the way to go. We moeten ons focussen op prominente huidproblemen en de behoeften die de huid heeft. Sarah Chapman, bekend huidspecialist, vindt dat we onze skincare continu moeten aanpassen op de veranderingen van onze huid:

“Your skin changes constantly due to lifestyle, environment, hormones, the products you use, diet, climate, etc, so it’s hugely important to change your skincare accordingly.”

Je huid kan bijvoorbeeld de ene week droog aanvoelen en de andere week vet. Ook de verandering van seizoenen heeft invloed op hoe je huid eruit ziet. In de zomer kan je meer last hebben van pigmentatie door de zon en in de winter kan je huid juist rood en gevoelig worden.

Ook huidspecialist Teresa Tarmey is skeptisch over huidtypen. Volgens haar is het een ouderwetse manier van denken en moeten we meer naar de omstandigheden van de huid kijken:

“It’s such an old fashioned way to view the skin. Especially from a professional’s point of view. A client’s skin changes from day to day. Maybe they’re in the sun, in the mountains or simply tired and dehydrated.”

Huidtype is belangrijk

Toch zijn niet alle dermatologen het eens met de dames. Dermatoloog Dr Anjali Mahto zegt dat het belangrijk is om te kijken naar de patronen van je huid over meerdere maanden. Als we alleen kijken naar de behoeften op dat moment denken we in korte termijn oplossingen.

YoungLDN specialist Sara Waterman geeft aan dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van je basis huidtype, zodat je effectieve producten gebruikt. Ook Sara is het ermee eens dat je moet kijken naar wat de huid nodig heeft op dat moment. Zonder de juiste kennis kan de huid juist beschadigd worden.

Het advies

Het kijken naar huidtype kan een effectieve manier zijn om je huid te verzorgen, maar het is altijd belangrijk dat je kijkt naar wat je huid nodig heeft. Nog belangrijker is dat je de huid rustig laat wennen aan nieuwe producten. Door overmatig gebruik van bijvoorbeeld een exfoliant kan je huid juist vet worden en daarmee verandert je huidtype.

Doe vooral wat fijn voor jouw huid voelt en als je het niet weet kun je altijd een specialist om advies vragen. Last but not least, wees lief voor je huid.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Doet je huidtype er echt toe? Dermatologen geven het antwoord
Sluiten