Suze van As
Suze van As Love & Life 27 feb 2018

Huilend naar verdrietige liedjes luisteren maakt je dus écht gelukkiger

Na een break-up wil je vaak niets liever dan dramatische muziek opzetten en die huilend (vanuit bed) meezingen. Uit onderzoek blijkt dat dit serieus helpt om je weer gelukkig te voelen.

Er net een einde aan gebreid met je partner? Maak een playlist vol met de meest verdrietigste break-up liedjes en ga er maar eens goed voor zitten om eens even flink te huilen. Het zijn namelijk precies deze liedjes die je door je eigen break-up heen slepen en er weer voor zorgen dat je je bed uit komt. Volgens een onderzoek van Scientific Reports blijk je namelijk beter in je vel te zitten en minder gestrest te zijn nadat je huilend naar (voor jou) verdrietige liedjes hebt geluisterd.

Voor het onderzoek moesten de deelnemers aangeven welke reacties ze kregen van de muziek: “While listening to music, how frequently do you (1) get goose bumps, (2) feel shivers down your spine, (3) feel like weeping, and (4) get a lump in your throat?”. Hieruit bleek dat de meesten verdrietig werden of kippenvel kregen, dus verdeelden ze de groep in twee. Hierna beluisterden ze nog een aantal nummers waar ze zich emotioneel betrokken bij voelden. Terwijl de deelnemers hiernaar luisterden bestudeerden hun hartkloppingen en andere fysieke signalen.

Hieruit bleek een nummer als vrolijk én droevig werd bestempeld als de deelnemers kippenvel kregen, maar enkel als droevig als de deelnemers moesten huilen. Ondanks dat, bleken de verdrietige nummers er wel voor te zorgen dat ze kalmeerden. “These results show that tears involve pleasure from sadness and that they are psychophysiologically calming.” Het werkt dus écht als een manier om van je stress en verdriet af te komen. Dus als je even een opkikker nodig hebt, weet je wat je moet doen.

Vrouwen delen de grappigste reden waarom ze moesten huilen toen ze ongesteld waren

ny mag

Reageer op artikel:
Huilend naar verdrietige liedjes luisteren maakt je dus écht gelukkiger
Sluiten