Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld 12 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Een huis kopen met vrienden: is dat lastiger dan als stel?

Om als starter de woningmarkt te betreden, mag je anno 2024 een flinke berg geld meenemen. Dit geld is veel makkelijker bij elkaar te lenen met twee inkomens, maar wat als je vrijgezel bent? Steeds meer mensen sluiten met vrienden een hypotheek af. Maar is dat lastiger dan als stel?

Krachten (en inkomens) bundelen, kan op allerlei manieren. Als single is het samenvoegen met een vriend of vriendin misschien wel dé manier om aan die eerste koopwoning te komen. Het klinkt als iets abstracts, waar veel haken en ogen aan zitten, maar in praktijk valt dat best mee.

Kan je een huis kopen met een goede vriend of vriendin?

Het antwoord is: ja. In feite werkt het net als wanneer je samen met een partner een huis koopt. Het enige verschil is dat je meestal al weet dat het voor een beperkte tijd is. Want als één van de twee een relatie krijgt, dan zal er ooit toch iets veranderen in de woonsituatie. Het gevoel is dus anders. Daarom is het erg belangrijk om samen goede afspraken te maken.

Die afspraken maak je over allerlei dingen. Bijvoorbeeld over hoe je de overwaarde verdeelt als jullie het huis verkopen, wat je doet als iemand het niet meer kan betalen, hoeveel eigen geld je allebei inlegt en wat er gebeurt als één van de twee een partner krijgt.

De verschillen met een huis kopen als stel

Als je met je partner een huis koopt, dan ga je vaak een geregistreerd partnerschap aan of een huwelijk. In beide gevallen word je dan fiscaal partner. Omdat een huis kopen als stel geen romantische relatie betreft, is geregistreerd partnerschap niet mogelijk. Máár, omdat je beide eigenaar bent van het huis waar je in woont, wordt je wél fiscaal partner van elkaar. Dit heeft verschillende voordelen op gebied van belasting.

Mocht je afspraken schriftelijk willen vastleggen, dan kun je een notarieel samenlevingscontract opstellen. Je kunt van tevoren samen een aantal dingen opschrijven in een document om mogelijke discussies achteraf te voorkomen. Dit kan variëren van eenvoudige dingen zoals wie de grootste slaapkamer krijgt tot hoe jullie de kosten voor het huishouden verdelen.

Kun je een huis kopen met meerdere vrienden?

Het afsluiten van een hypotheek met meer dan twee mensen in niet gebruikelijk, maar wel mogelijk. Bij sommige hypotheekaanbieders kun je met meer dan twee mensen een huis kopen. Meestal gebeurt dit binnen familieverband, zoals een ouder en kind (met partner).

Het is minder gebruikelijk om een huis te kopen met meerdere vrienden. Elke situatie wordt apart bekeken door de hypotheekverstrekker om te zien wat mogelijk is. Een hypotheekadviseur kan voor je uitzoeken bij welke hypotheekaanbieder je de meeste kans hebt om met meerdere eigenaren een huis te kopen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.