Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 16 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zit je thuis? Deze 7 tips helpen je om je huis efficiënt op te ruimen

Zit je de komende weken ook noodgedwongen thuis vanwege het coronavirus? Je bent niet de enige. En laat dit nou net de hoogste tijd zijn om je huis eens een flinke opruimbeurt te geven. Met deze tips geven we je hopelijk een duwtje in je rug, zodat je nu écht eens motivatie krijgt voor het opruimen van je huis.

Want er gaat niets boven een schoon en opgeruimd huis als je bijna al je tijd binnen doorbrengt.

1. Maak haakjes aan de deur of de muur

Haakjes zijn een geweldige manier om verschillende kledingstukken en accessoires op te ruimen. Zo kun je bijvoorbeeld jassen, tassen en hoeden aan haakjes hangen, maar ook wat kleinere varianten kopen en hier een sieraden-organizer van maken. Een rail helpt hier ook goed bij.

2. Niet alle planken hoeven compleet gevuld te zijn

Misschien denk je dat het zonde is van de ongebruikte ruimte, maar het kan soms alleen maar rommelig overkomen én je meer tijd kosten om het af te stoffen. Kies er bij open kasten in de woonkamer bijvoorbeeld voor om alleen spullen voorin de kast te zetten. Heb je veel lades en dichte kasten? Je hoeft niet alles vol te proppen en het kan geen kwaad om een lade leeg te laten. Misschien komt deze later nog van pas.

3. Maak categorieën

Of dit nu stapeltjes zijn of lege dozen die je vult met spullen: verdeel je spullen in verschillende categorieën. Dan is het beslissen makkelijker en het opruimen efficiënter. Kies bijvoorbeeld voor een kartonnen doos waar je oud papierwerk in stopt om later weg te gooien, of juist een kist met spullen die je wil bewaren. Zo kunnen er verschillende categorieën en stapeltjes ontstaan tijdens het opruimen, als: plastic afval, oud papier, bewaren, kringloop, kleding, etcetera.

4. Raak niet te snel afgeleid

Als je je slaapkamer aan het opruimen bent en opeens een voorwerp vindt dat in de keuken thuishoort, heb je vaak de neiging daar meteen heen te lopen. De kans is echter groot dat je dan afgeleid raakt. Maak daarom een stapeltje met voorwerpen die je later naar andere kamers moet brengen. Hetzelfde geldt voor het vinden van een jeugdherinnering, bijvoorbeeld een foto-album, waar je het komende uur ongeveer zoet mee bent. Maak wederom een categorie met dingen die je later nog even door wil kijken.

5. Ruim eerst op voordat je organizers koopt

Het gebeurt vaak dat we eerst dingen kopen om spullen in op te bergen, voordat we bezig gaan met opruimen. Doe dit echter andersom: ruim eerst op en koop dan pas nieuwe kasten, opbergkisten en dergelijke. Tijdens het opruimen kom je er achter wat je houdt en wat je weggooit, misschien gooi je wel meer weg dan je dacht en is die extra opbergbox helemaal niet nodig.

6. Voorzie je dozen en kisten van een label

‘Wat zit er ook alweer in deze doos? Oh ja.’ of iets in de richting van ‘Waar heb ik die oude foto’s in godsnaam gelaten?’ zijn bekende uitspraken. Het kan echt geen kwaad om stickers op je dozen te plakken en hier precies op te schrijven wat de inhoud ervan is. Bespaart je een hoop ergernis later, geloof ons.

7. Maak foto’s

Naast labels, kun je ook foto’s maken van wat er in een doos zit en deze er opplakken. Hiernaast kunnen foto’s je ook helpen om meer spullen weg te doen. Heb je nog een oude galajurk waar je waarde aan hecht, maar waarvan je weet dat je deze toch nooit meer aandoet? Maak er foto’s van en misschien is de drempel al wat lager om het jurkje tóch op United Wardrobe te zetten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zit je thuis? Deze 7 tips helpen je om je huis efficiënt op te ruimen
Sluiten