Zo zorg je ervoor dat jouw lieve huisdier dit weekend koel blijft tijdens de hitte

Het is weer zover, ons kikkerlandje is wederom kokendheet. We zweten, puffen en hijgen wat af in deze hitte, maar we klagen niet. We zorgen prima voor onszelf en zoeken de nodige verkoeling op. Onze huisdieren daarentegen, zijn volledig afhankelijk van ons en hebben het zwaar in deze hitte. Zo zorg je ervoor dat jouw trouwe viervoeter goed door de hittegolf heenkomt.

Wij mensen hebben er al een hele taak aan om ervoor te zorgen dat we niet in een hot mess veranderen dit weekend, laat staan onze diertjes. De hitte kan hartstikke gevaarlijk zijn en het laatste wat je wil is dat jouw huisdier eraan onderdoor gaat.

Dingen die je wil weten over huisdieren in de hitte

Je vraagt je vast het één en ander af over hoe je dat nou moet doen met jouw huisdier in deze temperaturen. Wij beantwoorden alle vragen die je hebt over huisdieren in de hittegolf.

Kunnen huisdieren verbranden?

Absoluut, vooral honden en katten met een lichte vacht verbranden snel. De oren, neuzen en dun behaarde gebieden verbranden snel. Verbranding kan (net als bij mensen) voor huidkanker zorgen en dat wil je natuurlijk kosten wat het kost voorkomen. Het is daarom aan te raden je huisdier tussen elf uur ‘s ochtends en drie uur ‘s middags binnen te houden, dan is de zon op z’n felst.

Kan ik mijn hond gewoon uitlaten?

Het kan, maar doe het op een verantwoorde manier. Lange en intensieve wandelingen zijn geen goed idee en zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot schaduw. Honden kunnen zelf moeilijk inschatten of ze het te warm hebben, dus moet jij het dier daartegen beschermen. Voel ook even hoe heet de straat is, als deze te heet is voor je handen, dan is ‘ie ook te heet voor hondenpootjes.

Hoe houd ik het eten en drinken van mijn huisdier koel?

Vul de drinkbak met gekoeld water en zet het eten (optioneel) even in de koelkast. Als jij jouw dier extra verkoeling wil geven, dan kun je ijslolly’s maken van diervriendelijke ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan een glaasje water met een dentastick erin, die je invriest als ijslolly.

Loopt mijn konijn gevaar?

Ook kleinere dieren lopen gevaar in de hitte. Geef je konijn selderij en appel voor extra hydratatie en spray af en toe wat koud water over het diertje heen. Zorg ervoor dat het konijn genoeg schaduw heeft en controleer of er geen vliegen rondom het dier vliegen. In deze hitte willen vliegen weleens eitjes leggen in de vacht van het konijn, wat het dier veel pijn bezorgt.

Zijn er nog andere tips om mijn dier koel te houden?

Zorg ervoor dat er voldoende schaduw is en leg verkoelende elementen neer waar het dier tegenaan kan liggen, denk aan een ice pack of een bevroren waterfles. Het is ook mogelijk om een natte handdoek neer te leggen waar het dier op kan gaan liggen.

Besteed dit weekend wat extra aandacht aan jouw lieve dier en zorg ervoor dat jullie beide niets tekort komen in deze hitte. En oh ja, laat jouw dier NOOIT alleen in de auto achter.

Pretty52

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat jouw lieve huisdier dit weekend koel blijft tijdens de hitte
Sluiten