Redactie
Redactie Love & Life 9 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Is hummus eigenlijk wel zo gezond als we denken? Wij zochten het voor je uit

Veel mensen zijn de afgelopen tijd begonnen met het nastreven van een gezondere levensstijl. Wat we heel veel voorbij zien komen: crackers en groentes met hummus. Het klinkt als een gezonde snack, maar lang niet altijd zorgt het smeersel voor het gewenste resultaat.

Is hummus wel zo gezond als we denken? Bas van Beest, healthy lifestyle coach en ondernemer achter Slim Living, legt het ons uit.

Is hummus gezond?

Als je vetmassa wilt verliezen, moet je lichaam zich in een energietekort (aka meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt) bevinden. Om maar met de deur in huis te vallen, hummus bevat redelijk veel calorieën, dus als je hier veel van eet wordt een tekort lastig.

Dat maakt hummus echter niet meteen een ongezond product. Het zit namelijk vol met vezels, onverzadigde vetten en het smaakt ook nog eens heel lekker!

Wat is gezond?

Hoewel je dus best gezond aan het eten bent, kun je alsnog in een korte tijd veel calorieën binnenkrijgen. Maar wat betekent ‘gezond’ eigenlijk?

De meeste mensen spreken van gezond als iets groenten bevat, uit de natuur komt en een positieve invloed heeft op de menselijke gezondheid. Een proces dat sterk samenhangt met het laatste punt is vetverlies.

Op het moment dat er bij (veel) overgewicht vetmassa wordt verloren, worden er processen in het lichaam in gang gezet die je gezonder maken, ervoor zorgen dat je minder snel ziek kan worden en kunnen sommige gezondheidsproblemen zelfs helemaal verdwijnen.

Hummus

Terug naar de hoofdvraag: is hummus gezond? Enerzijds bevat het veel gezonde vezels en onverzadigde vetten, anderzijds bevatten veel soorten hummus veel calorieën. Als je graag wilt afvallen, moet er nou eenmaal op de calorieën worden gelet.

Maar moet je de volgende keer snel doorlopen bij het hummus-schap? Tip van Bas: zorg ervoor dat je de goede hummus pakt. Kijk hiervoor naar de calorische waarde per 100 gram en houd de volgende vuistregel in gedachte: bevat een product meer dan 100 calorieën per 100 gram? Dan is het voor vetverlies misschien niet de beste keuze.

Choose wisely

Al snel zul je erachter komen dat calorieën heel erg kunnen schommelen bij verschillende soorten hummus. De waarden tussen de soorten lopen tussen de 105 en de 300 calorieën per 100 gram.

Welken zijn de beste keuzes? De hummus gegrilde groente van Albert Heijn bevat relatief weinig calorieën (105 kcal/100 gr), gevolgd door de hummus avocado (135 kcal/100 gr) samen met de klassieke variant (110 kcal/100 gr). De biologische hummus van Albert Heijn bevat maar liefst 255 calorieën per 100 gram. Dat is 2,5 keer zo veel als de hummus gegrilde groente.

Nog een voorbeeld van onverwachts veel calorieën is de populaire hummus van Maza. De verschillende soorten lopen van de 250 tot 360 calorieën per 100 gram. Dat zijn er dus 2.5 tot 3.6 keer zo veel als die bij de hummus gegrilde groente van de Albert Heijn.

Dit zijn uiteraard maar voorbeelden, maar hou er in ieder geval rekening mee dat de ene keuze de andere niet is. Blijf scherp, check de calorische waarde op de verpakking en denk aan de onderstaande punten:

– Bevat een product meer dan 100 calorieën per 100 gram? Dan is het voor vetverlies misschien niet de beste optie.
– Welk product bevat de meeste vezels? Dát product is veelal een slimmere keuze.
– Praktische tip: Eet de helft van een bakje (gegrilde groente) hummus met 300 gram wortelen. Je krijgt dan ongeveer 225 calorieën binnen en maar liefst 13 gram vezels; dat vult je wel voor even.

Meer tips over voeding en fitness? Personal training studio Slim Living biedt gezonde recepten, workouts en tips & tricks aan, te volgen op hun Instagram. Daarnaast kun je ook voor persoonlijke trainings- en voedingsschema’s op maat bij Slim Living terecht.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Is hummus eigenlijk wel zo gezond als we denken? Wij zochten het voor je uit
Sluiten