Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 29 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze punten kunnen erop wijzen dat een huwelijk uitloopt op een scheiding

Niemand stapt het huwelijksbootje in met de intentie daarna weer uit elkaar te gaan. Maar helaas is de romantiek er bij sommige mensen snel vanaf, met een scheiding als gevolg. Nu is gebleken dat er een aantal aanwijzingen zijn waaraan je kunt herkennen of een huwelijk standhoudt of gemaakt is om te mislukken.

1. Leeftijd

Wie trouwt voor hun twintigste of na hun mid-dertigste, maakt de grootste kans uiteindelijk te gaan scheiden. De ‘beste tijd’ om te trouwen is tussen je eind-twintigste en begin-dertigste. Met name voor tieners is het onverstandig om te trouwen. Maar goed, dat hoeft natuurlijk niet echt als verrassing te komen.

Ook leeftijdsverschil heeft invloed op hoe lang een huwelijk standhoudt. Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans dat een huwelijk uitloopt op een scheiding.

2. Als de man niet werkt

Eh, wat? 2018? Niet leuk, maar toch blijkt dat de arbeidsverdeling in een gezin invloed kan hebben op hoe lang je het met elkaar volhoudt. Een huwelijk waarin een man niet een fulltime baan heeft, leidt 3,3% vaker tot een scheiding dan als de man wel vijf dagen werkt. Bij koppels waarvan de man niet fulltime werkte, lag dat percentage op 2,5%. Nu is dat verschil niet heel groot, maar goed, het is er. En daar komt nog even bovenop dat het verder weinig voor het huwelijk uitmaakt hoeveel een vrouw werkt.

3. Gedrag tegenover de partner

Er zijn grofweg drie gedragsfactoren waaraan je kunt herkennen dat een huwelijk niet stand gaat houden:
Minachting: je partner als mindere zien
Kritiek: gedrag dat je niet bevalt, zien als karaktertrek
In de verdediging schieten: een slachtofferrol aannemen als het lastig wordt
Blokkades opwerpen: lastige gesprekken uit de weg gaan

4. Overdreven klefheid

Stellen die aan het begin van hun huwelijk overdreven klef waren, zijn sneller geneigd later te scheiden. Waarschijnlijk is dat omdat ze er dan achterkomen dat het leven geen sprookje is en ook zij weleens een meningsverschil kunnen hebben. Stellen die op een meer realistische manier het huwelijksbootje instappen, maken meer kans op een ‘nog lang en gelukkig’ leven.

5. Conflicten vermijden

Stellen die conflicten vermijden zijn in principe hun eigen graf aan het graven. Communicatie is één van de belangrijkste punten in een gezonde relatie, dus als dat ontbreekt, kunnen ze het zichzelf nog weleens knap lastig maken. Ontbrekende communicatie is een sterke aanwijzing dat er in de toekomst wel een scheiding in zit.

6. Negatieve instelling

Er is veel op te maken uit hoe je over je partner praat. En dan gaat het niet eens alleen om of je letterlijk negatief over je huwelijk praat. Ook de manier waarop je praat kan veel vrijgeven. De volgende criteria geven aan hoe gelukkig een persoon in een relatie is en of er een scheiding aan zit te komen:
Voorliefde voor elkaar: in welke mate trek je naar elkaar toe en praat je op een positieve manier over je significant other?
‘Wij’-zijn: hoeveel nadruk er wordt gelegd op de eenheid in het huwelijk
Mededeelzaamheid: in hoeverre de ene partner het verhaal van de andere partner toelicht
Negativiteit: in welke mate er negatief over het huwelijk wordt gepraat
Teleurstelling: had één van de twee er iets anders van verwacht?
Chaotisch: in hoeverre het stel het huwelijk als chaotisch bestempelt

business insider

Reageer op artikel:
Deze punten kunnen erop wijzen dat een huwelijk uitloopt op een scheiding
Sluiten