- -
- - Food 25 aug 2019

Zo maak je de perfecte ijskoffie

Met warm weer niet zo’n trek in een dampende bak koffie? Dan is een glas verkoelende ijskoffie de perfecte manier om je cafeïne toevoer veilig te stellen! Daarom wat tips voor een perfect exemplaar die je naar eigen smaak kunt aanpassen.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Culy.

Zo maak je de perfecte ijskoffie

Mix de ingrediënten en voilà, je hebt ijskoffie zonder veel geld kwijt te zijn bij een dure koffieketen. Voor het recept kun je warme koffie gebruiken die je laat afkoelen maar je kunt koffie ook koud zetten. Hoe je dit precies doet, is te zien in het onderstaande filmpje:

Extra smaakje aan je ijskoffie

Je kunt talloze varianten maken door jouw favoriete smaken toe te voegen. Zo kun je de smaak verfraaien met een schepje honing, kaneelpoeder of vanille(essence).

Bij koffie- en thee winkels kun je ook speciale koffiesiropen kopen in verschillende smaken zoals chocolade, hazelnoot en karamel.

Met een scheutje likeur, bijvoorbeeld Baileys maak je van je ijskoffie een zomerse cocktail. Ook rum, cognac en anijslikeuren zijn goed te combineren.

Een wat aparte smaaktoevoeging is die van citrusvruchten. Bij thee heel gebruikelijk maar bij koffie vrij onbekend. Door koude koffie of espresso op citrusvruchten te gieten creëer je een speciale smaak. Desgewenst kun je daar ook wat melk aan toevoegen.

Light variant

Wil je graag een energy-boost of heb je liever een light variant? Je kunt het zelf bepalen. Zo kun je suiker vervangen door zoetstoffen (poeder of vloeibaar). Ook het vet percentage heb je zelf in de hand.

Zo kun je kiezen voor magere, halfvolle, volle of gecondenseerde melk. Als je het romiger wilt hebben is het een aanrader om een bolletje vanille-ijs toe te voegen of je drankje met een mooie slagroomtoef te verfraaien.

Snelle variant van ijskoffie

Geen koffiezetapparaat in huis? Geen nood! Een snelle variant kun je maken met poederkoffie, deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaakjes in de supermarkt. Voor een bakje koffie in een handomdraai bestaat ook een handig apparaatje, de ‘Aeropress’.

Niet verwateren!

Ten slotte nog een tip om je drankje niet te laten verwateren: giet elke keer dat je ijskoffie maakt een gedeelte van de ijskoffie in ijsblokvormpjes en vries deze in. De volgende keer zijn deze dan prima bruikbaar als ijsblokjes!

Door Rosa Rolvink

Culy

Reageer op artikel:
Zo maak je de perfecte ijskoffie
Sluiten