Illustrator, kledingontwerpster én lerares Elysanne Schuurman (27) vertelt over ondernemen

Elysanne Schuurman (27) kennen we nog van het NSMBL Festival, waar ze twee dagen lang allerlei portretten van bezoekers in vijf minuten illustreerde! We zijn groot fan van Elysanne’s werk, waardoor we eigenlijk wel benieuwd waren wat ze nu allemaal doet.

Naast illustreren op events maakt Elysanne veel vrij werk én werk op aanvraag, geeft ze les op Artemis en is ze ook kledingontwerpster! Op 16 juli showt ze met M.E.N op Amsterdam Fashion Week. Wij mochten een kijkje nemen in Elysanne’s atelier en vroegen haar het hemd van het lijf.

In het kort voor de lezers: wie ben je, hoe oud ben je, waar kom je vandaan en welke opleiding heb je gedaan?
Elysanne: ‘Ik ben Elysanne Schuurman, 27 jaar en geboren in Deventer. Afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ik Fashion Design heb gestudeerd. Tijdens deze studie ben ik in het derde jaar naar Australië gegaan om daar een half jaar te studeren op de RMIT; daar volgde ik Illustratie en Textiel.’

Je bent lerares, ontwerpster én illustrator. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
‘Sinds februari 2017 ben ik een modelabel gestart met Maartje Janse en Nikki Duijst genaamd M.E.N. Ons atelier vind je in Osdorp, achter de mooie Sloterplas, waar je me bijna iedere dag zult vinden. Daar werk ik aan de collectie en maak ik illustraties. Eén dag in de week fiets ik naar de Prinsengracht om daar illustratieles te geven. Ook komt het voor dat ik er even tussenuit moet om advies te geven aan eerste- en vierdejaars modestudenten aan Artemis en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.’

Hoe ben je gestart met ondernemen na school?
‘Een maand na mijn afstuderen heb ik me aangemeld bij de Kamer van Koophandel en ben ik illustraties gaan verkopen, werkte ik in het theater, exposeerde ik mijn werk hier in Amsterdam en begon ik met live illustreren. Het is vooral doen; alles aanpakken wat er op je pad komt.’

Je hebt een uitgesproken stijl in je illustraties. Heb je iets wat je inspireert? Hoe kom je op ideeën?
‘De mens inspireert mij enorm. Ik ben altijd op zoek naar mensen die uitgesproken zijn of juist heel integer; mensen die over karakteristieke eigenschappen beschikken. Mijn doel is niet om schoonheid zoals iedereen voorgeschoteld krijgt te vertalen op papier. Ik ben juist op zoek naar vervreemding; het uitvergroten van eigenschappen die niet per se als mooi gezien worden. Wat maakt de mens karakteristiek? Ik bevraag schoonheidsidealen en haal ze graag uit verband.’

Kan je wat meer vertellen over ‘live’ illustratie op events?
‘Ik word vaak zelf benaderd door partijen om te illustreren op events. Meestal hebben we daarna telefonisch contact en bespreken we wat er precies van me wordt verwacht. Het is ook goed om zelf initiatief te tonen en te kijken hoe je jezelf wilt positioneren en met welke bedrijven je graag zou willen samenwerken. Door mijn overvolle dagen kom ik daar eigenlijk te weinig aan toe. Het illustreren op events is heel erg inspirerend. Je raakt met uiteenlopende types mensen in contact en ik vind het heel belangrijk om me juist daardoor te laten inspireren.’

Zie hieronder beelden van Elysanne op het NSMBL Festival.

Naast illustrator ben je ook ontwerpster en ga je showen met M.E.N tijdens Amsterdam Fashion Week. Zo spannend! Kan je hier wat over vertellen?
‘Wij, Maartje, Nikki en ik, zijn drie modeontwerpsters en vormen samen het modelabel M.E.N. Na ons afstuderen kregen we de mogelijkheid om in een collectief van vijf ontwerpers een collectie maken; het collectief MOAM. Na dit project besloten we met zijn drietjes door te gaan. Vanuit onze achtergrond en liefde voor textiel en het vormgeven van kleding maken we sinds februari gezamenlijk werk in ons atelier. We zullen dit werk showen op de aankomende editie op Amsterdam Fashion Week.

Door onze naam (M.E.N) en het feit dat we drie vrouwelijke modeontwerpsters zijn, hebben wij gekeken naar (mannelijke) sportinvloeden vanuit voornamelijk rugby en daarnaast naar (vrouwelijke) traditionele klederdracht. Vanuit onze achtergrond en liefde voor ambacht, textiel en het vormgeven van kleding, zijn we een onderzoek gestart. Dit onderzoek moet ervoor zorgen dat wij de keuzes die in de huidige modeindustrie worden gemaakt, bevragen en hier uiteindelijk alternatieven voor kunnen geven. We willen onze artistieke vrijheden niet beperken door onderzoek naar innovatieve technieken. Het onderzoek moet ons juist uitdagen om de artistieke waarden te kunnen behouden.’

Is netwerken en social media belangrijk? En hoe pak jij dit aan?
‘Het is heel goed om je te begeven in kringen waarin creativiteit belangrijk is. Door te netwerken en gebruik te maken van elkaars specialiteiten versterk je je werk. Ik ben bijvoorbeeld een project gestart met een fotograaf, een art director en fashion influencers om beelden te maken waarin we fotografie en illustratie combineren. Door samen te werken breid je je bereik uit en daarmee je netwerk. Ik gebruik Instagram als mijn portfolio, hier staat mijn recente werk op. Via Instagram word ik vaak benaderd door mensen die interesse hebben. Dit platform is daarom erg belangrijk voor me.

Ook is de plek waar je werkt belangrijk. We hebben ervoor gekozen om een atelier te huren bij Lola Luid. Dit bedrijf zorgt ervoor dat antikraakpanden worden bewoond of gebruikt voor creatieve broedplaatsen. Ook huren we een plek bij Makerversity, waar we gebruik maken van verschillende faciliteiten die ze voor innovators aanbieden. Daarbij vind ik het persoonlijk heel belangrijk om contacten goed te onderhouden, ik blijf sociaal betrokken.’

  

Hoe zit het met je vrije tijd?
‘Ik probeer het anders te doen dan tijdens mijn afstuderen, omdat ik het heel belangrijk vind om af en toe te aarden, afstand te nemen om goed te kunnen analyseren waar je werk naar toe gaat. Ondanks dat ik bijna elke dag van de week werk, doe ik het wel met veel liefde en overgave. Daar krijg ik energie van. Maar het is ook heel belangrijk om zo af en toe avondjes voor jezelf te nemen en samen te zijn met vrienden en familie, om even uit je werkritme te stappen en er vervolgens weer met frisse energie voor te gaan.’

Hoe blijf je jezelf stimuleren om nieuwe dingen te maken en projecten te starten?
‘Eigenlijk werkt dat heel intuïtief. Als ik bijvoorbeeld een tijdje niet heb geïllustreerd dan verlang ik naar een avond illustreren. Dit werkt voor mij heel rustgevend. Ook de studenten die ik les geef inspireren me. Maar de drang naar creatie zit heel erg in me. Daarnaast omring ik me met fijne mensen die ook in het creatieve veld werken.’

Wat had je nooit gedacht dat er bij ondernemen kijken komt?
‘ZO ONTZETTEND VEEL ADMINISTRATIEF WERK. Je denkt al snel: ‘ik start een label en ik ga een speeltuin tegemoet waarin ik helemaal mijn eigen ding kan gaan doen’. Daar ben ik een beetje op teruggekomen. Een bedrijf opstarten, jezelf positioneren, omzet genereren; dit zijn dingen die je niet echt leert op de academie, maar vooral leert door het te doen en dat vergt de eerste jaren enorm veel tijd. Ik vind het fantastisch om onafhankelijk te zijn en dit allemaal zelf te doen, maar had toch gedacht dat er net even iets meer tijd zou zijn voor het creatieve gedeelte. De dagen duren uiteraard te kort!’

Tot slot: wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt in deze creatieve wereld?
‘Omring je met de juiste mensen, de ‘gun-factor’ is groot wanneer je oprecht bent en gedreven. Pak alles aan om te ontdekken waar je krachten en interesses liggen. Ik schroom niet meer om mensen in te schakelen die over goede specialiteiten beschikken. Je hebt elkaar nodig om te groeien.’

Elysanne showt met M.E.N op 16 Juli tijdens Amsterdam Fashion Week. Houd haar website zeker in de gaten! Ook kan je haar volgen op Instagram.

Reageer op artikel:
Illustrator, kledingontwerpster én lerares Elysanne Schuurman (27) vertelt over ondernemen
Sluiten