In gesprek met: Anna-Maartje van der Veen, designer womenswear day couture bij Vanilia

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst in Nederland. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer: een interview met Anna-Maartje van der Veen, designer womenswear day couture bij Vanilia. ““Ik wil items maken die lang meegaan en gekoesterd worden.”.”

In gesprek met

Bij NSMBL hebben we creativiteit, individualiteit en feminisme hoog in het vaandel staan. Binnen deze rubriek interviewen we inspirerende mensen om hun verhaal te horen. Van kunstenaars tot ondernemers, alle soorten creatievelingen komen voorbij.

Anna-Maartje van der Veen

Als Vanilia Designer wil Anna-Maartje van der Veen haar collecties vrijheid, comfort en luxe laten uitstralen. Het designteam van Vanilia stimuleerde Anna-Maartje om haar visie in de collecties te ontwikkelen en inmiddels werkt ze al elf jaar samen met Vanilia.

De missie van Anna-Maartje en het designteam van Vanilia is om complete outfits te ontwikkelen, om zo de Nederlandse vrouw te kleden in comfortabele, moderne luxe items die haar een gevoel van empowerment en vrijheid geven.

in gesprek met
© Vanilia

Tijdens haar opleiding aan de modeacademie in Amsterdam, werkte Anna-Maartje aan het ontwikkelen van haar eigen handschrift als ontwerper. Ze wist toen al snel in welke richting ze het moest zoeken: “Ik wilde mijn skills en talent inzetten voor een eerlijk, duurzaam, vrouwelijk en zelfstandig Nederlands label.

“Ieder seizoen begint met een vraag: wat wil ik de Nederlandse vrouw dit seizoen brengen?”

En dat is gelukt, want zoals gezegd zit de designer al elf jaar (!) bij Vanilia. In die jaren heeft ze veel designervaring opgedaan, waar ze elke dag inspiratie uit put. Maar hoe start je met het ontwerpen van een collectie?

Ieder seizoen begint met een vraag: wat wil ik de Nederlandse vrouw dit seizoen brengen? Wat wil ik laten zien? Die vragen kunnen ingevuld worden door allerlei soorten inspiraties; exposities, reizen, de natuur, de stad, sport, interieur, bloemen en ga zo maar door. Dat is zo inspirerend van mijn werk. Vanuit die vragen en inspiratie maak je een kleurenkaart, bezoek je beurzen voor de nieuwste stoffen en ontwikkelingen en vormen de ontwerpen en collecties zich.

in gesprek met
© Vanilia

Een baan als designer

Dat klinkt allemaal geweldig – en dat is een baan als designer voor een modelabel ook. Als we vragen naar het leukste aan haar werk, dan weet ze ook direct een antwoord te formuleren:

Ik mag elk seizoen nadenken over de collecties voor de Nederlandse vrouw, dat vind ik eervol, en dat vind ik ook het allerleukste wat er is. Elk seizoen is als een reis; je hebt een beginpunt en ontwikkelt de collecties tot de definitieve collectie zoals die in de winkel komt. De reis geeft avontuur, ontwikkeling, vernieuwing en uitdaging. En als het dan uiteindelijk in de winkel komt zijn we trots en is het helemaal fantastisch als de collectie goed verkoopt.

in gesprek met
© Vanilia

Ze vervolgt: “Je biedt de vrouw een oplossing voor iedere dag aan en merkt dat ze er blij mee is. Voor mij is het mooiste aan mode dat het toegepast is. Mode is een reflectie van een tijdsgeest, een vorm van creatie die ook echt kan worden gebruikt.

Maar er zitten natuurlijk ook minder leuke kanten aan – en dan belanden we bij een groter algemeen probleem. “Het minst leuke is een uitdaging op zichzelf; het hele modesysteem moet veranderen en dat is ook heel erg nodig. Het is fantastisch deel uit te mogen maken van deze verandering.

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een grote rol in Anna-Maartjes leven, net als bij Vanilia. Juist daarom is het bedrijf voor haar zo’n goede match. Ze verwerkt dan ook altijd duurzaamheid op een eigenzinnige manier in haar collecties:

“Ik wil items maken die lang meegaan en gekoesterd worden.”

Als designer werk ik aan tijdloze collecties zoals de collectie heritage basics. De Vanilia collecties sluiten op elkaar aan, zodat je makkelijk de items kan combineren. En natuurlijk is het bewustzijn dat je als ontwerper kwalitatief het beste en mooiste wil maken, items die lang meegaan en gekoesterd worden.” Daarnaast worden alle items in hun eigen atelier vlakbij Amsterdam gemaakt. Dit maakt een groot verschil.

Ze vervolgt: “Voor mij zit duurzaamheid in alles; productie, collectieverloop, transport, collectie ontwerp. Ik wil de mooiste, maar ook duurzaamste items ontwerpen. Dat is ook de drive van Michel, de eigenaar van Vanilia. Toen iedereen ver weg ging produceren bleef Michel in Europa produceren en daar geloofde ik in. Duurzaamheid zit ook in kleine details; zoals onze transport zakken zijn van gerecyclede stof, alles bij Vanilia is zo veel mogelijk plastic free. Het is een bewustzijn van je proces.

Ook is Anna-Maartje met haar team een aantal jaar geleden helemaal gestopt met het gebruiken van leer: “We hebben zes jaar geleden het leer vervangen door faux leather. Ook maken we onze eigen samples in ons atelier, daar zie je het ambacht van de mode heel duidelijk.”

in gesprek met
© Vanilia

Trots

Ondanks dat de trein die de mode-industrie heet flink doordendert, is het goed om af en toe stil te staan bij waar je trots op bent.

Waar Anna-Maartje het meest trots op is? Op van alles: “Op de collecties, op Vanilia als merk, op onze heritage en het duidelijke design handschrift die we hebben. Ik ben trots op het Vanilia waar ik destijds voor heb gekozen en om te zien dat het merk een zelfstandig, eerlijk label is, waar ik me aan wil verbinden.

Tot slot benadrukt ze het belang van een goed team dat ontwikkelingen doormaakt: “En natuurlijk ben ik trots op ons designteam, we zijn een klein team, maar samen met onze Creative Director zijn we een hecht team. Ik ben ook trots op de ontwikkeling binnen Vanilia; denk aan Heritage stoffen duurzaam maken.

Samen maken ze items die lang meegaan en gekoesterd worden. Mission accomplished.

Lees ook: In gesprek met Jessica Cederberg Wodmar, Global Sustainability Director bij GANT

Reageer op artikel:
In gesprek met: Anna-Maartje van der Veen, designer womenswear day couture bij Vanilia
Sluiten