Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Creative 6 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

In gesprek met Lieveke van Zuylen, Senior Designer bij Dante6

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer: een interview met Lieveke van Zuylen, Senior Designer bij Dante6.

In gesprek met

Bij NSMBL hebben we creativiteit, individualiteit en feminisme hoog in het vaandel staan. Binnen deze rubriek interviewen we inspirerende mensen om hun verhaal te horen. Van kunstenaars tot ondernemers, alle soorten creatievelingen komen voorbij.

Lieveke van Zuylen

Lieveke is in 2008 afgestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Na haar opleiding werkte ze als Designer bij Diesel en J.C. Rags. Inmiddels werkt Lieveke acht jaar als Senior Designer voor Dante6. Ze heeft het bedrijf vanaf het begin meegemaakt en zien groeien van een nationaal label tot internationaal modemerk.

Als Senior Designer is ze verantwoordelijk voor de totstandbrenging van de collecties van Dante6. Daarbij kun je denken aan conceptontwikkeling, trendanalyses, materialisatie, kleurselecties, schetsen en het begeleiden van prototypes. Daarnaast is Lieveke verantwoordelijk voor campagnes en lookbook shoots.

Lieveke aan het werk voor Dante6

Dante6 als merk

Als we haar vragen hoe ze Dante6 zou beschrijven, is dat vrouwelijk, draagbaar, elegant en nonchalant. Dante6 maakt luxe toegankelijk door het creëren van essentials die je voor altijd kunt dragen. De 6 in de naam van Dante6 is een mantra. De collecties van het merk zijn gecreëerd voor zes type vrouwen binnen zes verschillende levensfases van haar leven.

Als Senior Designer werkt Lieveke aan vrouwelijke ontwerpen met onverwachte details zodat vrouwen zich zelfverzekerd en krachtig voelen voor elke gelegenheid. Haar inspiratie voor de ontwerpen haalt ze uit haar dagelijks leven: het straatbeeld, culthelden uit het verleden, kunst, natuur en eigen behoeften.

Inspiratie

Haar vriend, Jarno Kooijman, heeft een succesvolle galerie gespecialiseerd in 20e eeuws design. Hij is net een nieuwe business begonnen onder de naam ‘F U N D A M E N T E’. Hiermee probeert hij ook een brug te slaan tussen design en mode. Ook daar haalt ze veel inspiratie voor de collecties van Dante6 vandaan.

Andere invalshoeken en benaderingen verbreden je horizon, de galerie draagt zeker bij aan een ruimere kijk en inspiratie. Ik observeer steeds meer cohesie tussen mode en interieur. Identiteit speelt binnen de mode een steeds belangrijker verhaal. Ik vind dit een interessant aspect.”

Ook dagelijkse ontwikkelingen en ervaringen spelen een grote rol in haar creativiteit. Lieveke vertelt dat ze als ontwerper geïnspireerd moet kunnen raken door alles om haar heen. Ze neemt haar ervaringen altijd mee in het ontwerpproces voor de collecties van Dante6.

dante6
Het huis van Lieveke en Jarno
Het appartement van Lieveke en Jarno

Duurzaamheid

Binnen Dante6 zijn er veel ontwikkelingen gaande om op een duurzame manier te produceren. Niet alleen op het gebied van milieu wordt een stap gezet, Dante6 zet zich ook in voor sociale gelijkheid en economische gerechtigheid. Voor de collecties selecteert Lieveke de stoffen met aandacht. “We verwerken alpaca in onze breisels, ons mohair heeft een ‘Mohair Mark’, we maken gebruik van Ecovero viscose en Tencel en we zetten recycled polyester in waar mogelijk.”

Tot op heden produceerden ze vier collecties per jaar. De afgelopen tijd heeft hen echter gedwongen om nieuwe strategieën uit te zetten en het leversysteem te veranderen. In plaats van de wintercollecties in de vroege zomer te leveren en de zomercollecties in de vroege winter, worden de leveringen gesynchroniseerd met de seizoenen. Dit betekent elk jaar twaalf capsulecollecties die per maand worden geleverd om in te spelen op de behoeften van de consument.

Lieveke in haar appartement in Rotterdam

De mode-industrie

Volgens Lieveke is het grootste probleem in de mode-industrie dat de massa nog steeds kiest voor fast fashion en de bijbehorende ketens. Maar er zijn ook veranderingen gaande, een grotere groep identificeert zich steeds meer met een merk en stijl die bij hen past. “Slow fashion, duurzaamheid en oorsprong spelen hierbij een steeds belangrijkere rol. Naar mijn idee wordt dit alleen nog maar belangrijker.”

Daarnaast moeten duurzaamheid en mode hand in hand gaan. Investeren in duurzaamheid betekent namelijk ook dat er meer aandacht en liefde voor het kledingstuk ontstaat. De laatste decennia hebben vooral in het teken gestaan van meer-meer-meer, de komende jaren zullen volgens haar in het teken staan van bewustzijn en less is more.“Met de nieuwe strategie om 12 capsules te brengen per kalenderjaar sluiten we ons aan bij #rewiringfashion, een initiatief voor en door internationale ontwerpers, CEO’s en retailers om de modekalender te veranderen.”

Persoonlijk gaat Lieveke zich de komende jaren richten op het verfijnen van haar expertises, zowel zakelijk als privé. Ze wil haar interesse in kunst en interieur kunnen inzetten in de modewereld en vice versa. Voor Dante6 blijft ze krachtige collecties maken bestaande uit duurzame investment pieces en uitgesproken statement pieces.

dante6
Lieveke in haar appartement in Rotterdam

De hele collectie van Dante6 vind je hier.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
In gesprek met Lieveke van Zuylen, Senior Designer bij Dante6
Sluiten