Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Creative 24 mei 2019

In gesprek met: mode-ontwerper Jan Taminiau over zijn kijk op mode

De creatieve sector is een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom bieden wij in de rubriek ‘In gesprek met’ ondernemende creatieven en grote namen in het vak een podium. Deze keer: een interview met de bekendste mode-ontwerper uit ons land: Jan Taminiau.

In gesprek met mode-ontwerper Jan Taminiau

Mode-ontwerper Jan Taminiau is niet nieuw in het vak: hij is een van de meest bekende mode-ontwerpers uit ons land. Hij creëerde onder andere de beroemde jurk voor Koningin Maxima tijdens de inhuldiging, waarin ze Koning Willem-Alexander deed wegvagen en heeft bekende klanten zoals Beyoncé, Lady Gaga en Rihanna.

Jan Taminiau vindt het belangrijk dat er een verhaal achter zijn ontwerpen zit én dat er uitbundig in geleefd wordt. Dat is trouwens iets wat we volgens hem vaker moeten doen: het leven vieren.

Just having fun working @sylviavanderklooster ??? photo @reinier_rvda #couture #jantaminiau #teamworkmakesthedreamwork #itsallinthedetails

198 Likes, 0 Comments – TAMINIAU (@jantaminiau) on Instagram: “Just having fun working @sylviavanderklooster ??? photo @reinier_rvda #couture #jantaminiau…”

We spraken Jan Taminiau in de tuin van het Centraal Museum in Utrecht, waar hij deze week een van zijn ensembles aan schonk.

Bedankt voor je tijd, Jan. Om te starten: je hebt uiteenlopende collecties gemaakt in de afgelopen jaren. Hoe weerspiegelen deze collecties jouw leven?

“Het is heel simpel. Als je naar mijn collecties kijkt, dan lees je mijn dagboek. De inspiratie komt uit de vraagstukken uit mijn leven, wat mij bezighoudt. Dat vertaal ik naar kleding. Dit maakt het interessant en spannend.”

Je hebt nu een stuk geschonken aan het Centraal Museum Utrecht. Je kan inderdaad zeggen dat deze outfit spannend en interessant is. Wat was hiervoor de inspiratie?

“Met dit stuk, onderdeel van de collectie Check, Check, Mate! (zijn baanbrekende collectie uit 2009, red.) wilde ik de wereld veroveren. De collectie bestond uit schaakstukken. Ik was de wereld eigenlijk al aan het veroveren en de internationale pers wilde weten wie ik was als Nederlander. Dat vroeg ik me toen af.”

Hij vervolgt: “Ik ontdekte dat we heel veel ‘geleend’ hebben van andere landen, zoals de tulp en Delfts Blauw. Deze dingen hebben we eigen gemaakt. Hier zijn we als land bekend mee geworden en dat vormde voor mij de inspiratie. Oud-Hollandse klederdracht, maar dan op mijn eigen manier. Ik denk dat mode daar om draait: jezelf dingen eigen maken en er creatief mee omgaan.”

Jan Taminiau

Hoe zie jij creativiteit?

“Creativiteit is openstaan voor dingen en het eigen maken. Zorgen dat jij iets gaat controleren en er zelfstandig wat mee gaat doen.”

Taminiau voegt hieraan toe: “Ik vind dingen die een beetje vergaan zijn interessant. Juist de objecten die mensen niet meteen als schoonheid zien. Ik wil dat we blijven kijken en dat je de schoonheid ziet in het afbrokkelen van iets. Wat de natuur kan doen, is magisch. Dat inspireert me eindeloos”

Geschiedenis en vergankelijkheid spelen altijd een rol.

“Klopt. En daarmee het vieren van het leven. Ik vier dat alles leeft. Het is goed om te vieren dat we ouder worden en dat mag gezien worden. Het feit dat we alleen maar alles nieuw willen, ontkent dat we leven. We willen alles perfect houden en vooral niet laten zien dat het leeft.”

Bedoel je hiermee ook onze menselijke kant?

“Ja, dit doen we met onszelf ook. Ik vind het juist belangrijk om te waarderen dat we leven en dat je daar de sporen van ziet. Dat je morgen weer mag opstaan, dat is natuurlijk een feest. En ja, daar zie je de sporen van, maar dat geeft niet. Dit ontkennen is raar.”

Ook kleding wordt volgens Taminiau mooier met de jaren: “Een mens brengt kleding tot leven. De vrouw wordt versterkt door wat ze draagt. Het moet haar de tools geven om haar ding te doen.”

#tbt ?? great moment after the show thank you for amazing photos @petrovskyramone and for al the amazing #girls #elletopmodel #teamworkmakesthedreamwork #couture #romestrijd #thankful

572 Likes, 11 Comments – TAMINIAU (@jantaminiau) on Instagram: “#tbt ?? great moment after the show thank you for amazing photos @petrovskyramone and for al the…”

Hoe zie jij de rolverdeling tussen de vrouw en de kleding die jij voor haar creëert?

“De vrouw is altijd leidend. Ik ontwerp altijd kleding naar iemands lijf. Jouw lijf vertelt mij in de basis wat ik kan doen. Ook kijk ik naar wie je bent. Ben je heel uitbundig of juist heel verlegen? De meeste vragen worden al beantwoord door de eerste indruk.”

En hoe kijk je aan tegen de mode-industrie? Die pleit aan de ene kant voor een eigen stijl en individualisering, maar op social media lijken we juist allemaal op elkaar.

“Ik doe niet mee aan de mode. Ik heb hier ook nooit aan meegedaan. Ook met de wardrobe (zijn ready-to-wear lijn die hij in februari lanceerde, red.) doe ik niet mee aan trends en mode.”

Happy Thursday everyone ????????#teamworkmakesthedreamwork #love #weddingdress #thankful ? @philipriches ?? @isabellaoelz styling @roelschagen makeup and hair @pernellkusmus

415 Likes, 8 Comments – TAMINIAU (@jantaminiau) on Instagram: “Happy Thursday everyone ????????#teamworkmakesthedreamwork #love #weddingdress #thankful ?…”

Het zijn kledingstukken die je koestert.

“Ja, het zijn kledingstukken die je voor altijd wil hebben. Ze gaan van generatie op generatie. Ik wil niet meegaan met trends. Wat je tegenwoordig koopt is al out of fashion is als je de winkel uitloopt. Die aangeleerde frustratie hierbij heb ik nooit begrepen, daarom ben ik de couture in gegaan.”

Toch focus je je nu ook op ‘alledaagse’ kleding. Denk je dat jouw ready-to-wear lijn de richting is die de mode op zal gaan?

“Het is voor mij de richting. Toen ik startte met haute couture, verklaarde iedereen me voor gek. Alles in mijn lichaam zei: hier zit een realiteit in. Wat is nou mooier dan met zijn allen iets moois maken? Rijker kan ik me niet voelen.”

Jan Taminiau vervolgt: “Dat geldt ook voor de wardrobe. Ik wil dingen maken die je kunt koesteren, die je liefhebt en die je garderobe aanvullen. Die je jaar in jaar uit draagt of juist doorgeeft aan een volgende generatie.”

?#natureextends #couture #jantaminiau photo @teampeterstigter

404 Likes, 3 Comments – TAMINIAU (@jantaminiau) on Instagram: “?#natureextends #couture #jantaminiau photo @teampeterstigter”

Mooi om te zien hoe jouw denkwijze ook in deze collectie tot uiting komt. Jij hebt inmiddels een sterke visie, die je natuurlijk met de jaren hebt ontwikkeld. Zijn er bepaalde punten die je graag had willen weten toen je begon aan je carrière?

“Nee eigenlijk niet. Het is heel simpel. Je moet kilometers maken: doen, doen, doen. Er is geen beter advies dan dit. En wat je doet moet je passie zijn. Bijvoorbeeld: met een borduursel van tien bij tien centimeter ben je een hele werkdag bezig. Als je dan een volledige jurk daarmee wilt vullen dan moet je toegewijd zijn.”

Maar er is nog een belangrijk punt. Jan Taminiau vervolgt: “Ook moet je mindful zijn. Je kan niet ergens anders aan denken op het moment dat je dit werk doet. Je ziet het bij borduurwerk als je bijvoorbeeld boos bent en het met agressie hebt uitgevoerd.”

Hij sluit af met: “Als je deze droom wilt najagen, geef dan alles. Als je het leven vlak gaat leven, dan ben je dood. Je moet niet bang zijn om naar beneden te gaan en om hoge pieken te bereiken. Op je bek gaan en weer door. Nooit opgeven.”

Mooie woorden om mee af te sluiten. Jan Taminiau’s creatie is geschonken aan het Centraal Museum in Utrecht. Het is onderdeel van hun permanente modecollectie, die het hele jaar door te zien is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
In gesprek met: mode-ontwerper Jan Taminiau over zijn kijk op mode
Sluiten