Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Creative 18 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

In gesprek met mode-ontwerper, model en muse Ines de la Fressange

NSMBL’s Emma was in Parijs ter ere van de lancering van de nieuwe collectie van Ines de la Fressange in samenwerking met UNIQLO. Hier spraken we de wereldberoemde – en beeldschone – Ines de la Fressange in levende lijve, over haar kijk op mode, trends, stijl en de samenwerking met UNIQLO. Spoiler: het is een vrouw waar we nog veel van kunnen leren.

In gesprek met Ines de la Fressange

Misschien doet de naam Ines de la Fressange je geen belletje rinkelen, maar het is een héél bekende dame. Je moeder weet vast en zeker wie ze is. Dat maakt haar niet minder cool, by the way. Ines is bekend geworden als stijlicoon, model en als muse van Karl Lagerfeld, waar ze jarenlang mee heeft samengewerkt. Daarnaast heeft ze haar eigen kledinglijn en ontwerpt ze capsule collecties voor het Japanse modemerk UNIQLO. Wij spraken deze modieuze duizendpoot in een hippe galerie in mijn favoriete wijk van Parijs, Le Marais.

Ben je benieuwd welke hotspots ik verder bezocht in de stad van de liefde? Dat lees je hier.

Ines de la Fressange x UNIQLO
Emma interviewt UNIQLO’s hoofdontwerper – bron: UNIQLO

Een carrière in de mode

Ines de la Fressange is niet nieuw in het vak, zoals je weet of net hebt gelezen. Een ervaren fashion queen als zij moet vast veel geleerd hebben van werken in de mode. Wij vroegen haar de kleren van het lijf.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd van je carrière in de mode-industrie?

“Dat het beter is om een aantal goede kledingstukken te hebben, dan een kast vol. Soms doe je aankopen omdat ze goedkoop zijn, maar daar ben ik mee gestopt. Er wordt zo veel geproduceerd, dat we wel aan het kopen kunnen blijven. Ik pleit voor een kleinere garderobe met zorgvuldig gekozen stukken.”

Een soort Marie Kondo-methode voor je kledingkast. Is dat toch die Japanse invloed?

“Haha, dat zou kunnen. Wanneer je in de ochtend voor je kledingkast staat, wil je toch liever minder items zien waar je heel erg blij van wordt dan een uitpuilende kast?”

Ines de la Fressange x UNIQLO
Ines de la Fressange – bron: UNIQLO

Dat klinkt allemaal heel logisch en als iets waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen, maar hoe vertaalt dit zich naar haar eigen collectie?

“Tijdens het ontwerpen denk ik heel praktisch na. Ik start altijd met mijn gemiddelde ochtend in gedachte: wat wil ik vandaag aandoen? Hoe oud je ook bent, deze vraag stel je jezelf je hele leven lang. Ik ben op zoek naar oplossingen. Uiteindelijk gaat het erom dat je combinaties ziet in je eigen kledingkast, niet op de catwalk. Alle items uit de collectie moeten gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. Ze moeten je leven gemakkelijker en een beetje mooier maken.”

Ines de la Fressange x UNIQLO

Ines heeft al meerdere keren succesvolle collecties voor UNIQLO ontworpen, ook nu weer. We kunnen je vast vertellen dat deze collectie héél veel mooie items bevat die je graag in je kast wilt hebben.

Waar heb je jouw inspiratie voor deze collectie uit gehaald?

“Ik heb bepaalde obsessies. Zoals een witte broek, navy sweaters, een goede trenchcoat: dat soort kledingstukken. Tijdloze items waarin je altijd chic voor de dag komt. Combineer deze kledingstukken met mooie stoffen en bijzondere kleuren en ik heb mijn inspiratie. Dan komt alleen het lastigere deel: het maken van keuzes. Hier ben ik niet heel goed in, haha. Ik heb in deze collectie ook kasjmieren truien meegenomen, alleen wilde ik alle kleuren eigenlijk laten maken. Dat ging natuurlijk niet en ik werd teruggefloten. Als ik wil zou deze collectie twee keer zo groot kunnen zijn.”

Ines de la Fressange x UNIQLO
De nieuwe collectie van Ines de la Fressange x UNIQLO – bron: UNIQLO

Hoe combineer je de Japanse UNIQLO-stijl met jouw Franse twist?

“Het is grappig dat je dit zegt, want Japanners zijn heel bescheiden en vinden dat ze zelf niet een bepaalde stijl hebben. Dat hebben ze in mijn ogen wel en ik hou er heel erg van. In mijn werk probeer ik niet een Franse stijl op te dringen. Het gaat eigenlijk heel erg vanzelf, want de Japanners houden ook van ingetogen kleuren, mooie items en minimalistisch design. Dat sluit automatisch aan bij wat ik wil. Het is een soort huwelijk tussen twee stijlen.”

Wat is jouw favoriete kledingstuk uit deze collectie?

“De kaki sweater is mijn favoriet. Deze doet het goed in de ochtend, middag en avond en op elke denkbare gelegenheid die je hebt. Hij is simpel en elegant tegelijk.”

Hoe zou je deze kaki sweater stijlen?

“Ik ben zo’n fan van deze sweater omdat je niet veel anders nodig hebt. Draag ‘m met een mooi horloge en bijvoorbeeld een witte broek en je bent klaar. Zelf koop ik kleding vaak in een andere maat dan ik daadwerkelijk heb. Ik koop bijvoorbeeld wel eens een trui in maat L, terwijl ik eigenlijk een kleinere maat heb. Door te spelen met silhouetten creëer je een verrassende look.”

Ines de la Fressange x UNIQLO
De nieuwe collectie in Parijs – bron: UNIQLO

Over trends en zwarte kleding

Trends en zwarte outfits vindt Ines maar moeilijk. Wij vragen ons af waarom.

In vorige collecties gebruikte je geen zwart. Waarom niet?

“Omdat ik het te makkelijk vond. Veel mensen denken dat zwart afkleedt en iedereen goed staat, maar vaak is het juist een beetje stoffig. Blauw en groen staan bijvoorbeeld voor geluk en creativiteit en vind ik veel sprekender dan zwart.”

Als we het dan hebben over creativiteit in de mode: hoe denk je over trends?

“Ik voel me oud als ik zeg dat ik trends haat, maar het is wel zo. Het is moeilijk om te zeggen wat vandaag de dag de mode is, omdat trends snel komen en gaan. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je jouw eigen stijl vindt en draagt waar je je goed in voelt. Soms is dit een trend, maar dan wel gemixt met jouw eigen stijl.”

Kortom: koop minder, maar beter en ken je eigen stijl. Trends zijn leuk, maar met mate. Woorden van een wijs vrouw. Nu nog in de praktijk brengen en twee keer nadenken voordat je op payday Zara binnenloopt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
In gesprek met mode-ontwerper, model en muse Ines de la Fressange
Sluiten