Inge de Bruijn is fan van Rosalie en wij ook

Zwemkampioen Inge de Bruijn is al fan van Rosalie van Druenen en dat snappen wij wel. Deze achttienjarige para-zwemster werkt namelijk keihard aan haar droom: uitkomen op de Spelen in 2024. Rosalie, die een prothesevoet heeft, kreeg onlangs tips van haar grote voorbeeld. Zelf hoopt ze ook een inspiratiebron te zijn op sportgebied. “Er kan heel veel wel, het is maar hoe je ernaar kijkt.”

Rosalie mist een voet door een medische misser. Ze was een paar maanden oud toen ze een darmoperatie onderging en een arts per ongeluk een slagader in haar lies kapot prikte. Haar been bleef door de beschadiging in de jaren erna achter in groei. Toen ze acht jaar was, werd besloten tot amputatie van haar voet en sindsdien heeft ze een prothese. “Ik herinner me gelukkig niet veel van die periode. Het herstel ging goed, na zes weken kon ik alweer lopen. En nu… ik kan oprecht alles doen met die prothese.”

Rosalie zwembad Zalando

Zwemmen op Ibiza

Ze was, mede door al die ziekenhuisbezoeken en de operatie, als kind geen fanatieke sporter. Ze zwom wel veel, zeker als ze op Ibiza was met haar gezin. Twaalf jaar was ze toen ze een proefles deed bij de zwemschool. “Ik vond het meteen heel leuk en heb een jaar getraind bij mijn thuisclub in Den Bosch.” Daarna werd ze gevraagd voor het paralympisch team. “Je traint eerst één keer in de maand mee. Op een gegeven moment ben ik steeds vaker gaan trainen en wedstrijden gaan zwemmen.”

Ze heeft nu twee Nederlandse records op de 100 en de 50 meter schoolslag en staat op de wereldlijst. “Niet hoog, maar ik sta erop”, zegt ze bescheiden. Ze kan zich nu een leven zonder zwemmen niet meer voorstellen. “Ik vind het zo fijn. Hoewel ik alles kan doen met prothese, is het heerlijk om te bewegen zonder. Ik voel me nergens zo vrij als in het water.”

Tips van Inge de Bruijn

Onlangs ontmoette ze voor de nieuwe Zalando-campagne Supporter van Sporters een van haar voorbeelden: voormalig zwemprof Inge de Bruijn. Zij gaf Rosalie tips voor het verwezenlijken van haar droom. “Dat was zo leuk! Ik vond Inge natuurlijk al heel goed, maar nu weet ik ook dat ze een fijn persoon is. Ze is naar me komen kijken in het zwembad en we hebben veel gepraat. Ze vertelde over de dingen die haar hebben geholpen om haar doel te bereiken en heeft me tips gegeven over hoe ik het beste naar mijn doel toe kan werken. Bijvoorbeeld door vooral naar mezelf te kijken en minder naar anderen. Ook vertelde ze hoe je het beste kunt omgaan met tegenslagen. Ik heb er heel veel aan gehad.”

Naast Inge de Bruijn zijn de onlangs overleden snowboardster Bibian Mentel en (oud-)zwemmers als Olivier van de Voort en Simon Boer voorbeelden voor Rosalie. “Dat zijn paralympiërs die ook een amputatie hebben ondergaan. Het is fijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben en zo gemotiveerd zijn om op topniveau sporten. Dat je na een amputatie nog kunt sporten, is iets wat ik zelf ook belangrijk vind om aan anderen te laten zien. Dat hoeft niet op topsportniveau. Het is gewoon goed om te bewegen en iets te doen wat bij je past.”

Rosalie Inge Zalando

Vol voor gaan

Rosalie gaat na de zomer volop trainen voor de Spelen van 2024. “Het lijkt me supergaaf om daar te staan. Je moet er dan wel vol voor willen gaan: elke dag trainen en blijven presteren. Maar dat wil ik ook!” Hopelijk kan ze straks ook weer wedstrijden zwemmen. “Dat heb ik een jaar lang niet kunnen doen vanwege corona. Natuurlijk ben ik blijven sporten – ik heb bijvoorbeeld veel gefietst – maar ik wilde zo graag weer het water in. Nieuwe doelen stellen en daaraan werken. Dankzij Inge kijk ik daar nu ook weer op een andere manier naar.” 

Ze heeft ouders horen zeggen dat hun kind niet kan sporten, omdat het net als zij een ledemaat mist. Het is precies het tegenovergestelde van wat haar eigen ouders haar altijd hebben voorgehouden. “Ik ben zo dankbaar dat zij me hebben geleerd dat het allemaal wel kan, als je het maar wilt. En dat ze me hebben gestimuleerd om het nog eens te proberen als het niet lukte. Er kan heel veel wel, het is maar hoe je ernaar kijkt.”

Zalando, Europa’s leidende online platform voor mode en lifestyle, lanceerde onlangs de sportcampagne Supporter van Sporters. Hierin staan mensen met een bijzonder sportverhaal centraal. Zij worden bijgestaan door bekende persoonlijkheden en sporters. Zalando hoopt met de campagne mensen te inspireren en motiveren om (weer) te gaan sporten. 

In samenwerking met Zalando

Reageer op artikel:
Inge de Bruijn is fan van Rosalie en wij ook
Sluiten