Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Creative 21 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

7 inspirerende feministen die meer bijdragen aan je dagelijks leven dan je denkt

Feminisme is voor ons een onderwerp dat dagelijks speelt. Eerder deelden we al de vrouwelijke modeontwerpers die bijdragen aan women empowerment. Maar er is meer: deze inspirerende feministen bewijzen dat je niet per definitie vrouw hoeft te zijn om jezelf feminist te noemen.

Inspirerende feministen

Naast types die je het liefst zo ver mogelijk uit de buurt houdt, zijn er gelukkig tal van inspirerende feministen die meer invloed op je dagelijks leven hebben dan dat je denkt. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Andy Murray

We starten met Andy Murray: een bekende tennisser én inspirerende feminist. Naast een fanatiek tennissen staat hij ook zijn mannetje als het aankomt op de rechten van de vrouw.

Zo strijdt hij voor gelijke salarissen voor mannen en vrouwen en spoort hij vrouwen aan om meer deel te nemen aan (professionele) sport, door seksuele intimidatie in de sportwereld aan te pakken.

Zelf zegt Andy: “If being a feminist is about fighting so that a woman is treated like a man then yes, I suppose I have become one.” We kunnen niet genoeg Andy’s in deze wereld hebben.

2. Barack Obama

Barack Obama is een ware feminist, om meerdere redenen. 1: hij is getrouwd met Michele Obama, die eigenlijk ook in deze lijst thuishoort. 2: hij heeft zich in zijn werk (voor, tijdens én na zijn presidentschap) altijd ingezet voor de rechten van de vrouw.

Daarnaast heeft hij een duidelijke mening over de rol van een man in deze samenleving. “It is absolutely men’s responsibility to fight sexism too. And as spouses and partners and boyfriends, we need to work hard and be deliberate about creating truly equal relationships.”

3. John Legend

Acteur John Legend zit in hetzelfde schuitje als Obama: hij is getrouwd met Chrissy Teigen – een ware feminist – en uit zich actief omtrent de rol van de man in de strijd tegen seksisme en voor gender gelijkheid.

“All men should be feminists. If men care about women’s rights the world will be a better place.” Sinds hij een dochter heeft gekregen is hij er nog meer mee bezig, maar hij benadrukt dat niet alleen mannen met dochters actie moeten ondernemen. Alle mannen moeten feministen zijn. Zo is het maar net.

4. Adwoa Aboah

Dit Britse model is niet alleen succesvol op de catwalk, maar kaart ook het gesprek aan over mental health. Zo deelde ze openhartig met de wereld hoe het is om drugsverslaafd te zijn en mentale problemen te hebben. Hiermee doorbreekt ze het taboe dat heerst rondom deze onderwerpen.

Met haar stichting Gurls Talk inspireert en motiveert ze (jonge) vrouwen en meisjes om zich openlijk uit te spreken over problemen waar ze mee zitten en geeft ze hen een plek om dit te doen.

5. Jameela Jamil

Jameela Jamil is een bekende uit de Netflix-serie The Good Place en een groot strijder voor body positivity en feminisme.

Ze gebruikt haar bekendheid om vrouwen duidelijk te maken dat er niet één schoonheidsideaal is om aan te voldoen. Met haar ‘I Weigh‘-beweging benadrukt ze dit nog eens extra. Kortom: een inspirerende feminist.

6. Ryan Coogler

Feminist Ryan Coogler ziet het belang van vrouwen voor eén achter de schermen goed in. Hij neemt naast de vrouwelijke casting de rol van vrouwelijke regisseurs ook heel serieus.

Zo vindt hij: “I feel like women are better filmmakers than men. They’re infinitely more complex than we are. Stronger and sharper.” Ryan Coogler spreekt hij zich actief uit over het gebrek aan vrouwelijke regisseurs en hoe de filmindustrie hieronder lijdt. Laten we een voorbeeld aan hem nemen.

7. Tarana Burke

Inspirerende feministen

Tarana Burke is een ware inspirerende feminist. Ze is niet alleen de starter van de #MeToo-beweging, ze is ook nog Senior Director van de Girls for Gender Equality.

Haar #MeToo-tweet ging viral na het Harvey Weinstein-schandaal en daarmee heeft ze een enorme beweging ontketend. Niet alleen is seksueel misbruik een bespreekbaar onderwerp geworden, maar dit issue is sindsdien in elke mogelijke branche aangepakt.

We zijn er natuurlijk nog niet, maar het begin is er. En daar zijn we Tarana Burke en alle andere inspirerende feministen dankbaar voor.

Glamour UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 inspirerende feministen die meer bijdragen aan je dagelijks leven dan je denkt
Sluiten