Waarom het goed zou zijn voor onze mentale gezondheid als Instagram likes gaat verbergen

Stiekem zijn we allemaal een beetje verslaafd aan Instagram. We zouden de hele dag kunnen scrollen door onze tijdlijn en foto’s liken. Toch hebben die likes meer invloed op onze mentale gezondheid dan we misschien denken. Gaat het ons bij dit platform om de foto’s en video’s die we voorbij zien komen of toch om de likes die we krijgen op de posts?

In de Verenigde Stagen is er een experiment aan de gang waar likes verborgen worden bij iedere post. Dit zou namelijk goed zijn voor onze mentale gezondheid.

Likes op Instagram

Je post een foto op Instagram, je switcht van app en gaat gelijk weer terug naar Instgram. “Hoeveel likes heb ik al?” is de gedachte die constant door je hoofd gaat na het posten van je foto. We zijn verslaafd aan deze ‘vind ik leuks’, omdat we het eigenlijk zien als een soort compliment, want daar worden we allemaal vrolijk van. Door deze verslaving is Instagram een app die slecht zou zijn voor je mentale gezondheid.

Likes verbergen

Wat al getest was in Australië, Canada, Brazilië, Ierland, Italië en Japan, wordt nu ook in de Verenigde Staten getest: het verbergen van likes op Instagram. De reden van het verbergen van de likes is om mensen te laten focussen op de foto’s en video’s die zij plaatsen en niet op hoeveel likes ze hiervoor krijgen.

Adam Mosseri, het hoofd van Instagram, is bereid deze beslissing te maken voor het mentale gezond -en gesteldheid van mensen. Door het verbergen van likes zullen we niet meer zo obsessed zijn met hoeveel we er vangen op een foto. Het gaat je dan puur en alleen om het delen van een foto of video.

Instagram on Twitter

Starting today, we’re expanding our test of private like counts globally. If you’re in the test, you’ll no longer see the total number of likes and views on photos and videos posted to Feed unless they’re your own.

Mentale gezondheid

Waarom zou het verbergen dan beter zijn voor onze mentale gezondheid? Het krijgen van een like, ofwel een compliment, zou toch juist bevordelijk moeten zijn voor je mentale gezondheid? Schijn bedriegt, want deze likes zorgen juist voor meer angsten en kunnen zelfs tot een depressie leiden.

We zullen niet meer obsessief bezig zijn met hoeveel er geliket is als ze verborgen worden en zullen ook niet teleurgesteld zijn als we te weinig likes krijgen. Krijgt jouw foto maar tien likes en die van je vriendin 240? Dan ontstaat er jaloezie, of misschien zelfs competitie of afgunst. Dit willen we natuurlijk niet.

Populariteit bij jongeren

Vooral in de puberteit wil je graag populair zijn en leuk gevonden worden. ‘Vind ik leuks’, geloof het of niet, dragen voor een groot deel bij aan hoe populair iemand is. Iemand die 10.000 likes op foto krijgt, wordt al snel leuker gevonden dan iemand die er maar twintig heeft. Er zijn zelfs jongeren die ze kopen om populairder te worden. Verberg de ‘vind ik leuks’ en dit probleem zal zich ook niet meer voordoen.

Of deze test ook in Nederland wordt doorgevoerd, dat weten we nog niet. Het zou in ieder geval wel goed voor ons zijn om even afstand te nemen van onze like-verslaving. Geef in het vervolg gewoon in het echt een compliment aan iemand. Dit is veel waardevoller en je zal zien dat je hun dag maakt.

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Waarom het goed zou zijn voor onze mentale gezondheid als Instagram likes gaat verbergen
Sluiten