Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 8 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Internationale Vrouwendag: dit staat er op de planning op 8 maart

Vandaag, op zondag 8 maart, is het weer Internationale Vrouwendag. Deze dag staat volledig in het teken van de strijdbaarheid van vrouwen over de hele wereld. En die dag mag gevierd worden, vinden wij. Dit jaar is ‘vrijheid’ het thema en speciaal om die reden worden door heel Nederland evenementen georganiseerd.

Natuurlijk vinden wij dat vrouwen elke dag van het jaar in vrijheid moeten leven en daarom verzamelden we de leukste activiteiten op 8 maart.

Internationale Vrouwendag 2020

Helaas is het nog lang niet zo dat alle vrouwen in vrijheid leven, in veel landen hebben vrouwen nog steeds ongelijke rechten. En dat moet maar eens afgelopen zijn, vinden wij. Daarom is Internationale Vrouwendag een belangrijke dag voor iedere vrouw. Tijdens deze editie van Internationale Vrouwendag worden er door heel Nederland weer inspirerende evenementen georganiseerd. Hoog tijd om eens een kijkje te nemen in de agenda.

1. Woman’s March in Amsterdam

Zoals elk jaar wordt er op Internationale Vrouwendag een Woman’s March in Amsterdam georganiseerd. De march loopt van de Dam tot het Museumplein en begint om 12:30 uur. Neem een spandoek of bord mee en meng je tussen de menigte. Ook in Maastricht en Groningen wordt er een protestmars georganiseerd.

2. Mama Cash Festival in Het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum organiseert deze Internationale Vrouwendag het Mama Cash Festival. Een viering vol feministische kunstenaars en activisten. Er is levende kunst van Fearless Collective, er zijn workshops en verschillende lezingen. Ook mag je jouw ideeën delen door de ‘Feminist Open Mic’.

3. Mama Cash Festival in WORM

Ook de havenstad doet tijdens Internationale Vrouwendag mee aan het Mama Cash Festival. In WORM kan je meelopen met de ‘Slutwalk’, tegen seksuele intimidatie en onderdrukking. Bekijk documentaires, leer over politiek en doe mee aan verschillende workshops. Er is genoeg te doen. Mocht je niet in de buurt van Amsterdam of Rotterdam wonen, ga dan naar Utrecht. In BAK wordt ook een editie van het Mama Cash Festival georganiseerd. Er is een programma vol lezingen, muziek, discussies en kunst.

4. Girlpower in Museum Rotterdam

Museum Rotterdam toont een expositie over succesvolle sportvrouwen. Verwacht een tentoonstelling vol oude bekenden, nieuwe generaties en toekomstige sporters. Inspirerende vrouwen Nelli Cooman, Leontien van Moorssel, Fatima Moreira de Melo en Nouchka Fontijn zijn onderdeel van de expositie. Ga dat zien.

5. Première Woman op meerdere plaatsen

De documentaire Woman, geregisseerd door fotograaf en journalist Yann Arthus-Bertrand, laat tweeduizend vrouwen vertellen over verschillende onderwerpen. Zo gaat het in vijftig verschillende landen over emancipatie, onderwijs, armoede, liefde, moed, seksualiteit en moederschap. De documentaire gaat op Internationale Vrouwendag in première op verschillende plekken in het land. Zo kun je hem gaan zien in Amsterdam, Bergen, Utrecht, Wageningen en Den Haag.

6. Matronaat in Patronaat

Speciaal voor Internationale Vrouwendag verandert het Patronaat in Haarlem in het Matronaat. Vrouwen kunnen met andere vrouwen netwerken, deelnemen aan workshops en luisteren naar muziek. Bovendien worden er verschillende, inspirerende lezingen gegeven.

7. WomanLink Festival in Alkmaar

Ook in Alkmaar wordt er op 8 maart een festival georganiseerd ter ere van Internationale Vrouwendag. Het thema van dit festival is vrijheid. Volg dj of onderhandel workshops, ontmoet andere vrouwen en ga helemaal los in de rollerdisco.

8. Filmfestival Vrouw & Film in Assen

De nieuwe en oude films tijdens dit filmfestival hebben één ding gemeen: de vrouw staat centraal. Niet alleen vrouwelijke actrices worden in het zonnetje gezet, ook vrouwelijke regisseurs mogen shinen. Op Internationale Vrouwendag draaien er negentien films in Assen.

Mocht je nou op 8 maart niet aanwezig kunnen zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat jij de vrouwen in je leven support. Eerlijk is eerlijk, wij vrouwen hebben soms moeite om elkaar de full support te geven. Vaak leidt dit tot onnodige, vervelende situaties waar we allemaal niks aan hebben. Probeer er daarom voor andere vrouwen te zijn, daar heb je veel meer aan.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Internationale Vrouwendag: dit staat er op de planning op 8 maart
Sluiten