Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Creative 17 jun 2019

In gesprek met: opkomend artiest AIRWIL.yayo over het maken van carrière in muziek

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst in Nederland. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer: een interview met de opkomende muzikant AIRWIL.yayo.

In gesprek met

Bij NSMBL hebben we creativiteit, individualiteit en feminisme hoog in het vaandel staan. Binnen deze rubriek interviewen we inspirerende mensen om hun verhaal te horen. Van kunstenaars tot ondernemers, alle soorten creatievelingen komen voorbij.

AIRWIL.yayo

Deze keer gingen we in gesprek met de 28-jarige Owen Welch. De creatieve Amsterdammer vindt zijn passie in het maken van muziek en dit doet hij onder de naam AIRWIL.yayo. Zijn kantoorbaan heeft hij kortgeleden opgezegd om fulltime aan zijn muziek te werken en dat gaat hem vooralsnog lekker af. We hadden de eer om met hem te spreken over zijn muziek en visie.

De knoop doorhakken

Doorbreken binnen de muziekindustrie is tegenwoordig geen makkelijke taak. Sterker nog, het is enorm lastig. Je veilige werkomgeving achterlaten en de keuze maken om voor je muziekcarrière te gaan, is geen kattenpis. Toch was deze keuze voor Owen juist heel logisch. Hij vertelt: “De keuze was eigenlijk wel easy. Ik weet wat ik wil neerzetten en ik ben daar nu enkele jaren mee bezig. Echter heb ik daarnaast ook een kantoorbaan gehad en die combinatie was niet altijd even gemakkelijk. Ik haalde nachten door in de studio om vervolgens om 08:30 uur op kantoor te zitten. Op een gegeven moment werd het tijd om mij 100% te focussen op mijn muziek en heb ik het kantoorleven achter mij gelaten.”

De Nederlandse muziekindustrie

De muziekindustrie is over het algemeen erg complex en de Nederlandse scene is daar naar onze mening niet anders in. Je moet als artiest heel goed weten waar je voor staat en wat je wil bereiken. Owen vertelt: “Ik geloof dat er genoeg formules zijn om door te kunnen breken. Je kunt er als artiest voor kiezen om te doen wat populair en trendgevoelig is, maar je kan er ook voor kiezen om te maken wat dichter bij jezelf ligt. Ik koos voor het laatste. Het proces is langer, maar het is een kwestie van geduld hebben en achter je product blijven staan.”

Nu willen we natuurlijk allemaal weten wat de sound van deze opkomende artiest is. Old school storytelling R&B/Rap gemixt met invloeden van nu. Ik schrijf over pijn, verdriet, liefde, lust en plezier. In andere woorden: het leven,” vertelt Owen. Daarnaast vindt hij het belangrijk om vrouwvriendelijke muziek te maken. Hij is van mening dat we de vrouw binnen de muziekindustrie op een betere manier neer kunnen zetten dan nu veelal gedaan wordt. Iets waar wij het ook zeker mee eens zijn.

Dit bericht bekijken op Instagram

– jouw feestje (LINK IN BIO) 🎈

Een bericht gedeeld door yayo (@airwil.yayo) op

Welke artiesten/mensen zijn een grote inspiratie voor jou en waar haal jij zelf inspiratie uit?

“Dat zijn er wel een paar hoor! Op muzikaal vlak zijn Frank Ocean, Kurt Cobain, Kid Cudi, Kanye West, J. Cole en Childish Gambino de namen die nu even in mij opkomen, maar het zullen er ongetwijfeld meer zijn. De mensen met wie ik omga zijn trouwens ook grote inspiratiebronnen voor mij. Verder zoek ik met regelmaat de kunsthallen op, kijk ik veel films en series en wordt mijn liefde voor boeken lezen ook groter en groter.”

Het is niet makkelijk naam voor jezelf te maken in de huidige muziekindustrie omdat er ontiegelijk veel concurrentie is. We vroegen Owen daarom ook hoe hij het voor elkaar heeft geregen om toch gehoord te worden en hoe hij met de heftige concurrentie in de scene omgaat. “Het is een kwestie van hard werken en je niet bezighouden met wat anderen doen. Natuurlijk hou ik de nieuwe releases een beetje in de gaten, maar vaak staat die muziek ver van het geluid dat ik naar buiten wil gaan brengen. Op die manier concurreer ik dus voor mijn gevoel alleen met mezelf,” legt hij uit.

interview opkomend artiest

Een carrière als muzikant

Als je eenmaal je passie in muziekmaken hebt gevonden, betekent dat niet dat de weg naar succes makkelijk gaat zijn. Sterker nog, daar komen aardig wat challenges en onzekerheden bij kijken. Ook Owen herkent dat en vertelt: “Wanneer je iets echt met je hart maakt, komt er weleens een periode waarin je twijfelt aan je kunnen. Liedjes die je niet afkrijgt kunnen soms voor enige frustratie zorgen. Het is dan de kunst om jezelf bij elkaar te rapen en weer in die creatieve flow te komen.”

Naast deze challenges en onzekerheden zijn er natuurlijk ook veel voordelen van het zijn van artiest. Voor Owen ligt dat vooral in emotie. Hij legt uit: “Als artiest zijnde creëer je een platform om gehoord te kunnen worden en dit kan je gebruiken om mensen te helpen met hun emoties en overall mood. Muziek heeft mij geholpen om door goede, maar ook zeker minder goede tijden te komen. Dat vind ik misschien wel het mooiste aan muziek en ik hoop ooit hetzelfde te bereiken bij mijn luisteraars.”

De toekomst van AIRWIL.yayo

Owen a.k.a. AIRWIL.yayo is nog een opkomend talent, maar we verwachten veel van hem te horen binnenkort. Zijn visie is glashelder en zijn eigen sound spreekt een groot publiek aan. Over vijf jaar hoopt hij groots te worden door te doen waar zijn hart ligt, muziekmaken.

Misschien lees jij dit artikel en ben je zelf ook aan het nadenken over een carrière als artiest. Owens advies is om echt je hart te volgen, dat is key als je succesvol wil worden in wat je doet. Ben je benieuwd naar AIRWIL.yayo? Luister snel zijn eerste nummer op Spotify.

Reageer op artikel:
In gesprek met: opkomend artiest AIRWIL.yayo over het maken van carrière in muziek
Sluiten