Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Creative 12 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

In gesprek met De Kunstmeisjes: Mirjam, Nathalie en Renee zijn cheerleaders van de kunst

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst in Nederland. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer een interview met De Kunstmeisjes: Mirjam Kooiman (28), Nathalie Maciesza (29) en Renee Schuiten-Kniepstra (30) over hun net verschenen boek en blog over kunst.

In gesprek met

Bij NSMBL hebben we creativiteit, individualiteit en feminisme hoog in het vaandel staan. Binnen deze rubriek interviewen we inspirerende mensen om hun verhaal te horen. Van kunstenaars tot ondernemers, alle soorten creatievelingen komen voorbij.

Deze maand staat er een 3 pagina tellend (!!!) interview met ons in @elle_nl ❤️❤️❤️ De briljante @hasnaelmaroudi voelde ons aan de tand over hoe wij De Kunstmeisjes zijn begonnen, over ons boek en wist zelfs onze favoriete essays te ontfutselen (swipe voor een preview ⏩). ⁣ ⁣ Lees het hele interview op pagina 188-190 en bekijk alvast wat korte fragmenten in onze story. Heel veel dank ook aan Queen ? @ellesbeijers voor deze mooie spread.⁣ ⁣ Persfoto door @jitskeschols.⁣ ⁣ #kunstmeisjes #artblog #artgirls #artwatcher #dekunstmeisjes #hetkunstmeisjesboek #artbook #artinterview #elle #ellemagazine #ellenederland #ellenetherlands #exhibition #expositie #artlover #artaddict #artwatchers #museumlife #artcollector #museumlover #museumvisit #artgallery #jitskeschols #meulenhoff @uitgeverij_meulenhoff

733 Likes, 63 Comments – De Kunstmeisjes (@kunstmeisjes) on Instagram: “Deze maand staat er een 3 pagina tellend (!!!) interview met ons in @elle_nl ❤️❤️❤️ De briljante…”

De Kunstmeisjes

Mirjam Kooiman (28), Nathalie Maciesza (29) en Renee Schuiten-Kniepstra (30) zijn drie kunsthistorici en oprichters van kunstmeisjes.com. Op hun blog bespreken ze tentoonstellingen in Nederland onder de noemer ‘GO | NO GO’. Sinds kort ligt hun boek De Kunstmeisjes. Vijftig kunstwerken om langer dan twintig seconden naar te kijken in de winkel.

Het concept rondom De Kunstmeisjes is ontstaan vanwege het gebrek aan kunstplatforms voor ‘kunstleken’. Kortom: mensen die wel geïnteresseerd zijn in kunst, maar er niet een opleiding voor hebben gevolgd of er simpelweg weinig van weten. Nathalie: “Wij vonden dat er te moeilijk, met te veel jargon en ingewikkelde vergelijkingen, werd geschreven over kunst. Alsof kunst kijken en er een mening vormen alleen voor kenners is.

GO | NO GO: Wat hebben Rembrandt, Beyoncé en Madonna met elkaar gemeen? Eén ding: ze zijn allemaal zo beroemd dat ze hun achternaam niet meer nodig hebben. ⁣⁣ ⁣⁣ Begin dit jaar deed het @rijksmuseum een oproep tot het insturen van werk dat geïnspireerd is door Rembrandt. Iedereen mocht deze oproep beantwoorden; jong of oud, professional of amateur. Het resultaat van de talentenjacht was een overweldigende 8.000 inzendingen uit 95 landen. De jongste deelnemer is vier en de oudste negenennegentig.⁣⁣ ⁣⁣ Wij zijn langsgegaan bij de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’. Benieuwd naar welke inzendingen made the final cut? Lees verder op onze blog: kunstmeisjes.com (link in bio of via onze stories).⁣⁣ ⁣⁣ ⁣⁣ ?: Zaaloverzicht, Rijksmuseum, ‘Lang Leve Rembrandt’, foto: Olivier Middendorp ⁣⁣ ⁣⁣ #kunstmeisjes #artblog #artgirls #artwatcher #exhibition #expositie #artlover #artaddict #artwatchers #museumlife #artcollector #museumlover #museumvisit #artgallery #rembrandt #rijksmuseum #langleverembrandt

505 Likes, 6 Comments – De Kunstmeisjes (@kunstmeisjes) on Instagram: “GO | NO GO: Wat hebben Rembrandt, Beyoncé en Madonna met elkaar gemeen? Eén ding: ze zijn allemaal…”

En dat is zonde, vindt ook Mirjam: “Kunst heeft zoveel te bieden, en er is voor ieder wat wils. Onze schrijfstijl is gericht op mensen van onze eigen leeftijd, maar bleek een veel grotere doelgroep aan te spreken. De leeftijd van onze lezers varieert van pubers tot 60-plussers.

Het doel van De Kunstmeisjes is om kunst aantrekkelijker en begrijpelijker te maken voor het grote publiek. Omdat de website met name is gericht op tijdelijke tentoonstellingen, brachten de ondernemers recent een boek uit. In dit boek ligt de focus op vijftig kunstwerken die de moeite waard zijn om langer dan twintig seconden te bekijken.

Maar waarom zouden we dat willen? Renee: “Niks moet natuurlijk, al kan het heel interessant zijn om je eens te verdiepen in een kustwerk. Er kan je net een detail opvallen, dat je vervolgens verder het verhaal intrekt. Soms zitten er grapjes verborgen in werken van vijfhonderd jaar oud, zoals we in het boek vertellen bij het kunstwerk van Lucas van Leyden in Museum De Lakenhal.

TALK | Aanstaande zaterdag 14 september gaan wij op de praatstoel zitten over ons boek! We zijn vanaf 14.00 uur bij boekhandel @paagman in Den Haag te vinden, waar we eerst een korte lezing zullen geven en daarna boeken gaan signeren ???⁣ ⁣ Wil je erbij zijn? Meld je dan nu aan via paagman.nl of de link in onze story! ⁣ ⁣ ⁣ ?: 1. De Kunstmeisjes, 2. @jitskeschols⁣ ⁣ #kunstmeisjes #artblog #artgirls #artwatcher #exhibition #expositie #artlover #artaddict #artwatchers #museumlife #artcollector #museumlover #museumvisit #artgallery⁣ #kunstmeisjesboek #hetkunstmeisjesboek #paagman #boekhandel #arttalk

217 Likes, 0 Comments – De Kunstmeisjes (@kunstmeisjes) on Instagram: “TALK | Aanstaande zaterdag 14 september gaan wij op de praatstoel zitten over ons boek! We zijn…”

En laat langer dan twintig seconden naar een kunstwerk kijken nou net passen in de ‘slow living movement‘ waar je tegenwoordig veel over leest, hoort en ziet. De Kunstmeisjes spelen hier slim op in. Nathalie: “We gaan allemaal op digital detox omdat we onze telefoons zat zijn, op vakantie met een tent naar een Noorse fjord om aan mensenmassa’s te ontsnappen en we willen steeds meer producten die ambachtelijk zijn gemaakt. Museumbezoeken passen in die trend. Kunst kijken wordt steeds populairder, ook onder jonge mensen, omdat je ook daar dat zen-moment kunt vinden.

Laten we hopen dat deze ‘trend’ een blijvertje is, want, voegt Mirjam toe: “Wij zijn nog lang niet uitverteld! Samen met onze redacteuren hebben we nog een hoop verhalen, meningen en tips in onze hoge hoed. Ongeacht het medium – wij blijven cheerleaders voor kunst.

Tips voor je museumbezoek

Tot slot geven De Kunstmeisjes nog een aantal slimme tips voor tijdens een museumbezoek.

Tip #1

Een museumbezoek hoeft geen hele middag te duren, maar kan net zo “makkelijk” zijn als een uurtje Netflixen. Schaf een Museumkaart aan en loop vaker een kwartiertje of een half uurtje een museum binnen, voor één tentoonstelling of één museumvleugel.

Tip #2

Je hoeft niet alles mooi of boeiend te vinden: ga op je gevoel af en kies je eigen favorieten binnen een expositie of museum. Blijf bij die kunstwerken wat langer hangen en noteer bijvoorbeeld de naam van de kunstenaar om te onthouden, of maak er een foto van. Zo maak je je eigen ‘digitale museum’ en kun je je smaak misschien wel zien veranderen in de loop der tijd.

Tip #3

Kijk eens een keertje niet meteen naar het tekstbordje dat naast een kunstwerk hangt. Laat je fantasie de vrije loop: dat heeft de kunstenaar vaak tenslotte ook gedaan! Het gaat niet altijd om feitenkennis, maar om de associaties die een werk kan oproepen. Naar kunst kijken is geen tentamen afleggen: je mag het zelf invullen, al naar gelang wat er bij je opkomt.

Hun boek De kunstmeisjes: Vijftig kunstwerken om langer dan twintig seconden naar te kijken is te koop op onder andere bol.com en verschillende boekhandels.

Lees ook: 5x inspirerende en feministische Instagram-accounts om te volgen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
In gesprek met De Kunstmeisjes: Mirjam, Nathalie en Renee zijn cheerleaders van de kunst
Sluiten