Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Creative 30 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

In gesprek met: tatoeëerder Steffie Havenaar over het beginnen van je eigen tattoo studio

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst in Nederland. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer: een interview met vrouwelijke stick and poke tatoeëerder Steffie Havenaar.

In gesprek met

Bij NSMBL hebben we creativiteit, individualiteit en feminisme hoog in het vaandel staan. Binnen deze rubriek interviewen we inspirerende mensen om hun verhaal te horen. Van kunstenaars tot ondernemers, alle soorten creatievelingen komen voorbij.

$Tef’nPoke

Deze keer gingen we in gesprek met de 21-jarige Steffie Havenaar. De creatieve chick is geboren in een gat genaamd Lichtenvoorde, maar woont nu al lang genoeg in onze hoofdstad om zichzelf een Amsterdammer te noemen. De reden dat Steffie is verhuisd naar Amsterdam was om de studie allround Make-up artist te volgen, maar inmiddels doet ze hier niks meer mee.

Waar ze wel iets mee doet, is haar talent voor tatoeëren. In de vrije uren naast haar full-time baan bij een energiemaatschappij heeft ze namelijk even haar eigen bedrijf $tef’nPoke opgezet. Daar willen we natuurlijk meer over weten.

@jmldzl

185 Likes, 16 Comments – $ t e f f i e (@steffiehavenaar) on Instagram: “@jmldzl”

Was het altijd al je droom om $tef’nPoke op te richten?
“Ik moet zeggen dat ik nooit had gedacht dat ik het echt zou doen, maar het leek mij wel echt supertof! Mijn moeder zei het ook telkens “Stef ga eens wat met tatoeëren doen!”. Ik denk dat ik twee jaar terug voor het eerst hoorde wat stick and poke was. Ik kende het wel van vroeger toen mijn vriendinnen stiekem zichzelf tatoeëerden met Oost-Indische inkt en een naald die je in een rommella had gevonden.”

Op dat moment was Steffie zich er nog niet van bewust dat je met een naald en inkt daadwerkelijk professionele tatoeages kon zetten. Toen een vriend van haar bij iemand een “echte” stick and poke tattoo ging laten zetten, ging ze mee. Het werd gewoon bij iemand thuis gezet, maar het moment dat ze zag hoe het in zijn werk ging, besloot ze dit ook te gaan doen.

? for @piprebergen

33 Likes, 2 Comments – $tef’npoke (@stefnpoke) on Instagram: “? for @piprebergen”

Alles zelf aangeleerd

Toen Steffie eenmaal besloot om ook te gaan tatoeëren, had ze precies 0,0 ervaring. Een aantal YouTube-video’s en GGD hygiëne-richtlijnen later begon ze met poken. De eerste stick and poke tattoo die ze zette was bij zichzelf: twee stipjes. Eén op haar duim en één onder haar pink.

Dat ging goed en de volgende dag begon ze meteen op haar enkels. Op die manier leerde ze direct hoe het is om op een echte huid te werken. “Na ongeveer één maand kwam een vriendin naar mij toe en zei ze dat ze het ook heel graag wilde. Ik heb toen bij haar een spinnenweb gezet en ik was natuurlijk zenuwachtig. Hierna volgde velen andere en heb ik mezelf aardig onder getatoeëerd, van mijn vingers tot aan mijn enkels tot aan mijn gezicht. Ik denk wel dat mijn ervaring als make-up artist veel invloed heeft wanneer ik tatoeëer. Ik heb namelijk een erg stille hand en kan goed rechte lijnen poken,” vertelt ze.

By Any Means for @maarten_hlts

26 Likes, 3 Comments – $tef’npoke (@stefnpoke) on Instagram: “By Any Means for @maarten_hlts”

Waarom heb je de keuze gemaakt om voor stick and poke te gaan?
“Het aanschaffen van een machine is best wel duur en ik had meer vertrouwen in stick and poke. Mij lijkt met een machine tatoeëren ook ontzettend moeilijk terwijl ik vaak weer van mensen hoor die met een machine tatoeëren dat ze stick and poke lastig vinden. Het effect van stick and poke vind ik ook super tof, het is soms wat ruwer maar het kan ook heel fijn zijn.”

Het oprichten van haar eigen bedrijf

Natuurlijk willen we weten wat nu de stappen zijn die Steffie heeft gemaakt om te komen waar ze nu is. Ze vertelt dat ze het enorm belangrijk vindt om dingen van het begin af aan professioneel aan te pakken. Haar eerste stap was dus om een logo te laten ontwerpen en een bedrijfsnaam te verzinnen. Het hele plaatje moet meteen kloppen, legt ze uit.

Van de heftige concurrentie in haar vakgebied trekt Steffie zich gelukkig weinig aan. Ze vertelt dat stick and poke inderdaad steeds populairder wordt omdat je er relatief weinig spullen voor nodig hebt. Toch doet zij gewoon haar ding en vindt ze het alleen maar leuk als andere mensen dit ook doen. Yes, girl, yes.

?

44 Likes, 1 Comments – $tef’npoke (@stefnpoke) on Instagram: “?”

Hoe krijg je je eerste klanten?
Veel tatoeëerders hebben tegenwoordig een hele lading aan vaste klanten. Daarom lijkt het ons lastig om als beginnende tatoeëerder klanten te krijgen. Volgens Steffie is social media de manier om mensen te lokken. “Je deelt namelijk je werk zodat mensen dit kunnen bekijken. Vooral de doelgroep die stick and poke interessant vindt of ook echt wil, maken gebruik van social media,” legt ze uit. Ook mond-tot-mondreclame blijkt nog altijd goed te werken. Ze vertelt: “wat mij toch nog wel verbaast is mond-tot-mondreclame. Ik heb best wat klanten gehad die tegen mij zeiden dat het van iemand hebben gehoord.”

Nadelen en voordelen van je eigen bedrijf
Bij het opzetten van een eigen bedrijf loop je altijd tegen challenges aan. Tijd is vooral Steffie’s grootste vijand. Ze werkt namelijk full-time bij een klantenservice en merkt dat er enórm veel tijd in een eigen bedrijf gestoken moet worden. Het vinden van de juiste balans tussen haar full-time baan en eigen bedrijf, is dus nog een uitdaging.

Maar naast challenges zijn het natuurlijk vooral de voordelen waar je je op moet focussen. En dat doet ze. “Ik vind het ontzettend leuk als ik iemand iets kan geven wat die persoon gelukkig of ‘completer’ maakt. Ikzelf voel mij steeds gelukkig bij elke tatoeage die ik zet dus ik herken het gevoel. Als ik dit in de toekomst full-time kan gaan doen dan zou ik dat zeker doen. De weg hier naartoe is natuurlijk veel tijd erin investeren, veel oefenen, maar vooral veel doen,” legt ze uit.

?.

41 Likes, 1 Comments – $tef’npoke (@stefnpoke) on Instagram: “?.”

Welk advies zou je geven aan andere jonge creatievelingen die hetzelfde willen doen als jij?
“Gewoon doen! Oefen desnoods op een bananenschil als je jezelf niet wilt onder tatoeëren maar ga het vooral proberen. Belangrijk vind ik wel dat je echt hygiënisch werk dus doe wel even wat research voordat je begint te prikken op jezelf maar vooral op iemand anders.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
In gesprek met: tatoeëerder Steffie Havenaar over het beginnen van je eigen tattoo studio
Sluiten