Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Creative 4 apr 2019

In gesprek met: de vrouwelijke ondernemer Marieke die haar eigen uitzendbureau heeft

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst in Nederland. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer: een interview met de vrouwelijke ondernemer Marieke die haar eigen uitzendbureau heeft opgericht.

In gesprek met

Bij NSMBL hebben we creativiteit, individualiteit en feminisme hoog in het vaandel staan. Binnen deze rubriek interviewen we inspirerende mensen om hun verhaal te horen. Van kunstenaars tot ondernemers, alle soorten creatievelingen komen voorbij.

#Work

Deze keer gingen we in gesprek met de 29-jarige Marieke Zevenbergen uit Alkmaar. Zoals velen van ons staat ze regelmatig in de sportschool, vindt ze tijd doorbrengen met haar vrienden ontzettend belangrijk en is ze ook wel te paaien voor een avondje Netflixen.

Daarnaast heeft Marieke vorig jaar iets heel bijzonders gedaan. Toen is zij namelijk weggegaan uit de veilige omgeving van haar vaste baan en heeft ze in slechts een jaar tijd haar eigen succesvolle onderneming opgericht. Met haar bedrijf ‘#Work‘ gaat zij iedere dag de uitdaging aan om mensen aan de perfecte baan te helpen. Dit doet ze vooralsnog helemaal in haar eentje en met enorm veel passie. Wij zijn natuurlijk reuze benieuwd naar haar verhaal.

Hoe is jouw bedrijf tot stand gekomen?

“Ik kwam er eigenlijk al vroeg achter dat studeren niet echt voor mij was weggelegd en dat ik veel meer een praktijkmens ben. Toen ik van mijn stageplek bij een uitzendbureau mijn baan kon maken, heb ik dat eigenlijk direct gedaan. In die tijd ben ik erachter gekomen dat ik dit vak ontzettend leuk vind.”

Marieke heeft hier twee jaar gewerkt en is toen bij een ander uitzendbureau in Alkmaar gaan werken, waar ze maar liefst vijf jaar is gebleven met veel plezier.

“Mijn werkgeefster stopte vorig jaar met haar bedrijf en toen dacht ik ‘Wat ga ik nu doen?’. Ik heb eigenlijk maar een nachtje hoeven slapen voordat ik het antwoord op die vraag wist: ‘Weet je wat, ik ga het gewoon zelf proberen. Als ik het nu niet doe, dan wordt het waarschijnlijk nooit iets’.

Het was echt een samenloop van omstandigheden. Het was de juiste tijd en ik kreeg meteen al zoveel energie van het hele idee van een eigen onderneming. Ik was die avond al meteen met de naam bezig en dat voelde allemaal super natuurlijk.”

Dit bericht bekijken op Instagram

#Zondagavond kantoortje🖊📞💻 #work #alkmaar #noordholland #amsterdam #hashtagwork #workmore #working #workhard #uitzendbureau #job #jobsearch #droombaan #dreamjob #workday #goals #makemoney #motivation #business #staffing

Een bericht gedeeld door #Work (@hashtagwork.nl) op

Wat is de reden dat je een eigen bedrijf opgericht hebt? Waar ligt de passie precies?

“Mijn passie ligt absoluut bij mijn werk. Het leukste aan mijn baan vind ik het maken van de juiste match tussen werknemers en werkgevers. Ik voel me soms echt een matchmaker en dat is fantastisch om te doen. Iemand oprecht blij maken met een nieuwe baan en bedrijven echt blij maken met goed personeel vind ik ontzettend leuk. Ondanks dat het elke keer weer een uitdaging is, haal ik hier de meeste energie uit.

Ook de diversiteit van het hebben van een eigen bedrijf vind ik gaaf. Ik ben vaak bezig met contracten en administratie, maar daarnaast ben ik ook vaak acquisitie aan het doen. Daarnaast spreek ik natuurlijk veel mensen en ga ik soms lekker naar buiten om bedrijven te bezoeken en te onderzoeken of er nieuwe samenwerkingen mogelijk zijn. Elke dag is anders en dat vind ik leuk. Het is fantastisch om iedere dag te doen wat ik leuk vind en daar mijn geld mee te verdienen.”

Een nadeel aan het hebben van haar eigen bedrijf is volgens Marieke het gebrek aan collega’s. “Die chit-chat op kantoor, of even sparren over een idee, dat mis ik af en toe wel. Uiteindelijk wil ik wel die kan op gaan. Een partner hebben lijkt me fantastisch.”

eigen bedrijf tips interview

Binnen jouw vakgebied is veel concurrentie. Hoe heb je het voor elkaar gekregen om jezelf op de kaart te zetten als jonge, vrouwelijke ondernemer?

“Investeren in je netwerk is echt het allerbelangrijkste. Zonder mijn netwerk was dit absoluut niet mogelijk geweest. Mond-tot-mondreclame gaat zo snel en ik heb het geluk dat veel mensen het me gunnen.

Ik zie netwerken ook altijd gewoon als een leuk gesprek met mensen. Ik ga niet met iemand in gesprek met de insteek om alleen maar over mijn werk te praten. Ik wil gewoon mensen oprecht leren kennen.”

De wereld waarin Marieke werkt is echter wel een mannenwereld. Daar is geen ontkomen aan, maar ze gaat er goed mee om. Door zichzelf niet extra te profileren als vrouw, maar als ondernemer onder andere ondernemers, gaat ze er een stuk rustiger mee om.

eigen bedrijf tips interview

Wat zijn de grootste challenges die je tegen bent gekomen tijdens het opzetten van je eigen bedrijf?

“Tijdens het opstarten van mijn eigen bedrijf merkte ik dat ik het wel heel spannend vond wat de meningen van anderen zouden zijn. Hoe zouden mensen het vinden? Daarnaast moet ik ook tegen mezelf zeggen dat ik niet alles persoonlijk op moet vatten. Er zijn altijd mensen die bijvoorbeeld een naam of een logo niet leuk vinden en daar moet je mee omgaan.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk om niet altijd leuk gevonden te willen worden. Dat is namelijk onmogelijk. Je eigen bedrijf is mega persoonlijk en als vrouw zijnde is dit een uitdaging voor mij. Vrouwen zijn natuurlijk wel vaak gevoelsmensen en dat kunnen we niet 1,2,3 aan de kant schuiven. Daar loop ik nog steeds weleens tegenaan merk ik.

Ook het maken van een goede planning is iets waar Marieke nog weleens tegenaan loopt. Toen ze net was begonnen met Hashtag Work was ze vaak van maandag tot en met zondag keihard aan het werk. Volgens haar hoort dat absoluut bij het hebben van een eigen bedrijf, maar op een gegeven moment moet je wel grenzen kunnen stellen en bijvoorbeeld een zondag vrij nemen.

Welk advies geef je aan andere vrouwen die een eigen bedrijf willen starten?

“Ga uit van je eigen kwaliteiten, weet wat je doet, ken je eigen kennis. En natuurlijk gewoon doen. Als je blijft twijfelen of het wel de juiste keuze is, ga het dan gewoon doen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Uiteindelijk kunnen mensen het toch alleen maar waarderen dat je het hebt geprobeerd? Probeer jezelf in deze mannenwereld altijd te zien als gelijke ondernemer en laat je daardoor niet van de kaart brengen. Op die manier sta je super sterk.

Reageer op artikel:
In gesprek met: de vrouwelijke ondernemer Marieke die haar eigen uitzendbureau heeft
Sluiten