In gesprek met sieraden ontwerpster Julia Otilia

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst in Nederland. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer: een interview met sieraden ontwerpster Julia Otilia.

In gesprek met

Bij NSMBL hebben we creativiteit, individualiteit en feminisme hoog in het vaandel staan. Binnen deze rubriek interviewen we inspirerende mensen om hun verhaal te horen. Van kunstenaars tot ondernemers, alle soorten creatievelingen komen voorbij.

Julia Otilia

Geboren in Zweden, getogen in… Tja, dat valt moeilijk te zeggen. Sieraden ontwerpster Julia Otilia heeft veel van de wereld gezien en op verschillende plekken gewoond. Van Parijs, New York en Centraal Amerika tot de Himalaya. Zeven jaar geleden verhuisde ze naar Nederland voor de liefde. Ze voelde zich direct thuis en kocht een studio in Utrecht, waar nu haar atelier gevestigd is.

Maar hoe rol je dan precies – na het rondzwerven op de wereld – in het sieradenvak? Dat willen we natuurlijk weten en daar spraken we Julia uitgebreid over.

Bron: Mandy Aileen Photography

Om te beginnen: hoe ben je sieraden ontwerpster geworden?

“Tijdens mijn jonge jaren in Zweden was ik altijd omgeven door de natuur. Dat heeft me in eerste instantie geïnspireerd. Ik werkte in het begin alleen met natuurlijke materialen, zoals hout, noten en zaden. Het werd een sport om tijdens elke reis die ik maakte een souvenir uit de natuur te vinden en deze mee te nemen naar huis.”

En dat terwijl Julia destijds een piepklein appartementje in Amsterdam huurde. Hier bracht ze haar verzamelde schatten samen en maakte ze er sieraden van. Ze droeg de sieraden voornamelijk zelf en gaf ze zo nu en dan aan vrienden. En dat viel snel op: mensen vroegen waar de sieraden vandaan kwamen en lokale winkels hadden interesse.

Na een tijdje wilde Julia steeds liever fulltime ontwerpen en werd haar interesse in natuurlijke vormen (naast natuurlijk materiaal) groter. Ze startte met het schetsen van natuurlijke vormen en boekte een reis naar Bali.

Julia Otilia sieraden
Bron: Mandy Aileen Photography

“Ik hoorde van meerdere mensen dat Bali een Mekka was voor gedetailleerde sieraden, mét natuurlijke vormen. Daar moest ik natuurlijk heen om inspiratie op te doen. Na een maand zoeken, vond ik een atelier dat op een duurzame manier mijn sieraden kon produceren. Sindsdien werk ik met deze partij.”

En waarom koos je voor organische sieraden?

“Omdat ik simpelweg van de natuur hou. Het was voor mij vanzelfsprekend dat ik zou bijdragen aan de wereld met mijn sieradenmerk. Daarom zijn alle producten duurzaam en van natuurlijke materialen. Daarnaast krijgen alle werknemers op Bali ook eerlijke lonen en zijn zelfs de cadeauverpakkingen van gerecycled materiaal. Mijn merk is te koop bij winkels die deze waarden delen.”

Niet geheel verrassend, haalt Julia haar inspiratie uit de natuur. Soms in concrete vormen als bladeren of bloemen, maar soms ook in abstractere vorm, zoals de golven van de zee.

Wie verder haar grote voorbeelden zijn? “Ik word geïnspireerd door vele vrouwen die mij voorgingen in het volgen van hun passie. Op het gebied van design, is de architect Zaha Hadid mijn grote voorbeeld.”

Julia Otilia sieraden
Bron: Mandy Aileen Photography

Is er een bepaalde boodschap die je wil verspreiden met je merk?

“Ja zeker, eigenlijk twee. De eerste is om mensen zich goed te laten voelen. De tweede is om anderen te inspireren om het goede te doen, het liefst op een duurzame manier. Voor mij gaat duurzaamheid verder dan alleen de juiste producten; het houdt in dat je op elk moment de best mogelijke keuzes maakt. Ik hoop dat ik mensen daartoe zet.”

Dat zijn mooie woorden om mee af te sluiten. Kijk op Julia’s website voor haar laatste collecties en verkooppunten.

Lees ook: In gesprek met Ines de la Fressange, koningin van de mode

Reageer op artikel:
In gesprek met sieraden ontwerpster Julia Otilia
Sluiten