Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Creative 11 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

In gesprek met mode-ontwerper Duran Lantink over duurzame mode

Er is een nieuwe generatie creatief talent in opkomst in Nederland. Onbevreesde creatievelingen die iets te vertellen hebben. De creatieve sector is echter een ingewikkelde, nog altijd redelijk besloten wereld. Daarom willen wij in de rubriek ‘In gesprek met’ deze ondernemende creatievelingen een podium bieden. Deze keer: een interview met mode-ontwerper Duran Lantink.

In gesprek met

Bij NSMBL hebben we creativiteit, individualiteit en feminisme hoog in het vaandel staan. Binnen deze rubriek interviewen we inspirerende mensen om hun verhaal te horen. Van kunstenaars tot ondernemers, alle soorten creatievelingen komen voorbij.

Duran Lantink

Designer Duran Lantink is relatief kort bezig, maar al lang een gevestigde naam in de modewereld. Met zijn unieke creaties waarbij hij de schaar zet in overgebleven kledingstukken en die vermaakt tot nieuwe ‘showpieces‘, verovert hij de wereld. Inmiddels werkt hij hard aan een samenwerking met Browns (Engeland) en was hij genomineerd voor de prestigieuze LVMH Prize. Dat hij die op het nippertje niet won, verbaast ons niet helemaal. Lantink is eigenzinnig en loopt ver voor op de rest van de mode-industrie.

Duran Lantink
ANP KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Collectie voor Amsterdam Fashion Week

Tijdens de september-editie van Amsterdam Fashion Week toonde hij een collectie bestaande uit 25 outfits, gemaakt in samenwerking met Batavia Stad Fashion Outlet. Met deze show wilde Lantink laten zien dat outletkleding voor iedereen is en ook heus wel fashionable kan zijn. De collectie wordt eind september tentoongesteld in Batavia Stad Fashion Outlet.

Wij spraken de jonge designer vlak na zijn show over de samenwerking en zijn kijk op de mode-industrie – want laat daar nou net heel veel mis mee zijn. Maar laten we starten bij het begin: hoe gaat het maken van zo’n collectie in zijn werk?

Duran Lantink
ANP KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Duran Lantink: “Ik werk normaal met luxe producten, normaal zou ik niet snel met Batavia Stad Fashion Outlet werken. Dit was voor mij wel een unieke kans daardoor en ik was heel blij dat ze mij hiervoor benaderde. Ik wilde vertellen over de overconsumptie waar we ons schuldig aan maken. Ik kon hierin mijn verhaal goed kwijt.”

En dan start de zoektocht naar geschikte kledingstukken. “We zijn met zijn drieën erheen gegaan en zijn allemaal gericht op zoek gegaan naar geschikte kledingstukken. We hadden een groepsapp en stonden continu met elkaar in contact over onze fondsen. Daarnaast wilden we ook mensen die daar shopten als model gebruiken, maar dat is maar gedeeltelijk gelukt. Ik denk dat we te excentriek waren, haha.

Duran Lantink
ANP KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Het resultaat is een uitgebreide collectie met maar liefst 25 looks. De show genaamd “More is More” was een interessante samensmelting van bizarre combinaties van kleding en mensen. Duran Lantink: “More is more heeft natuurlijk een dubbele betekenis. Het gaat erom dat meer simpelweg meer is, zonder verder iets toe te voegen. Voor mij staat dit voor hoe we tegenwoordig consumeren.

Het ontwerpen van een collectie

Overconsumptie blijft een belangrijk thema in het werk van Duran Lantink. Hij werkt uitsluitend met overgebleven kleding, oftewel ‘old stock‘. Maar hoe ziet zo’n ontwerpproces eruit als je uitsluitend werkt met bestaande kledingstukken? Duran: “Ik werk met photoshop en illustrator en maak digitaal een soort puzzle van de kledingstukken. Daarna gaat de schaar erin. Ik doe dat zelf, maar mijn team doet ook heel veel.

Maar er is niet altijd tijd en ruimte om eerst alles digitaal te bewerken: “Soms werk ik zonder digitale hulpmiddelen. Bij Browns zijn ze bijvoorbeeld wel heel streng en moet alles eerst digitaal, voordat de schaar erin gaat. Daar doe ik dat ook niet zelf.

Duran Lantink
ANP KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Duurzaamheid en mode

Naast overconsumptie speelt duurzaamheid een centrale rol. Sinds zijn afstuderen in 2011 is Duran hier al mee bezig. Hij vond een volledige collectie van Alexander Slobbe in een vintgewinkel. Hij kocht deze op om te vermaken. Hij maakte er collages van, zoals hij dat zelf noemt.

Ik vind sustainability een beetje een vies woord. Ik ben gewoon bezig met wat ik belangrijk vind en als dat over een paar jaar is om een vervuilende collectie te maken, dan wil ik dat ook kunnen doen – al is de kans daarop natuurlijk heel klein. Ik probeer vooral altijd hokjes te doorbreken, terwijl anderen mij graag in een hokje stoppen.

Steeds meer mensen zijn bezig met het vermaken van kleding, eigenlijk gebeurt dat al sinds de jaren tachtig. Dat was meer een do-it-yourself-stroming, maar Duran ziet zijn werk als meer dan dat. “Ik creëer iets compleet nieuws en hoop dit te verspreiden, zolang iedereen wel zijn eigen ding blijft doen. Ik druk wel mijn eigen stempel op kleding, maar label niks. Er staat nergens een label in mijn kleding. Ik probeer juist een nieuwe manier te vinden om iets te communiceren.

Duran Lantink
ANP KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Toekomst van de mode

Hoe Duran de toekomst van de mode ziet? Als een projectie. “Misschien dragen we in de toekomst wel allemaal een basispak waarop we prints of iets anders projecteren.” En dan de verre toekomst: wat doet Duran als hij vijftig is? “Ik denk niet dat ik ooit iets anders zal doen dan mode. Ik blijf mezelf doorontwikkelen en wil mode op een digitale manier gaan vormgeven.

Over zijn toekomstige samenwerking met Browns zegt de ontwerper tot slot dat het “zijn mooiste collectie ooit” gaat worden, al mag hij er niet meer over loslaten. 10 oktober wordt de collectie groots gelanceerd, wij hebben het vast in onze agenda’s genoteerd.

Lees ook: In gesprek met sieraden ontwerper Julia Otilia over haar duurzame collectie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
In gesprek met mode-ontwerper Duran Lantink over duurzame mode
Sluiten