Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Entertainment 21 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Inventing Anna: welke gebeurtenissen uit de serie zijn waargebeurd?

Inventing Anna is Netflix’ nieuwste grote hit, gebaseerd op de echte gebeurtenissen rond nep-erfgename en veroordeelde fraudeur, Anna Delvey (echte naam: Anna Sorokin). De serie presenteert zichzelf als een combinatie van feit en fictie, en begint elke aflevering met de disclaimer: “Dit hele verhaal is volledig waar. Behalve alle delen die volledig verzonnen zijn.” Dat lijkt een verwijzing te zijn naar de reeks leugens die Anna vertelde.

Hoewel veel van de gebeurtenissen in de serie bijna exact zo gebeurd zijn, is het moeilijk te zeggen waar de realiteit en artistieke vrijheid vervagen. Dus, welke delen van Inventing Anna zijn feit en welke zijn fictie?

Inventing Anna: wat is waargebeurd?

Feit: Anna’s veroordeling

Net als in Inventing Anna, werd de echte Anna Delvey/Sorokin echt veroordeeld voor vier tot twaalf jaar gevangenisstraf, en werd ze echt schuldig bevonden aan grootschalige diefstal en diefstal van diensten. Zoals de serie aan het einde duidelijk maakt, werd Anna op 11 februari 2021 uit de gevangenis vrijgelaten.

Semi-feit: Vivian Kent

Hoewel Vivian Kent (Anna Chlumsky) een verzonnen naam is, is het personage gebaseerd op journalist Jessica Pressler. De echte schrijver Pressler was verantwoordelijk voor het eerst breken van het verhaal van Anna Delvey in een artikel voor de New York Magazine-website The Cut, getiteld ‘How Anna Delvey tricked New York’s party people’.

Net als de echte Jessica Pressler, toont Inventing Anna Vivian Kent die Anna’s verhaal najaagt, terwijl ze werkt bij het (zeer gelijknamige) Manhattan Magazine.

Netflix

Afgezien van de namen, zijn veel details in Vivians verhaal hetzelfde als dat van Pressler. Net als Vivian was Pressler zwanger terwijl ze aan Anna’s artikel werkte en ze bezocht Anna in de gevangenis op Rikers Island. Bovendien lijkt het Vivians missie om een ​​carrièrefout in de serie te herstellen, gebaseerd op Pressler’s eigen ervaring, nadat een van haar artikelen een hoax bleek te zijn en ze een baan bij Bloomberg News verloor.

Semi-feit: Chase Sikorski

Veel van Inventing Anna speelt zich af rondom de relatie met haar vriend Chase Sikorski (gespeeld door Saamer Usmani). Zowel Chase als zijn app Wake lijken echter fictief te zijn, hoewel het personage lijkt te zijn gebaseerd op Anna’s echte vriend.

Netflix Netflix

In het originele Anna Delvey/Sorokin-artikel van Jessica Pressler wordt melding gemaakt van een “vriendje waar Sorokin een tijdje mee rondliep”, hij wordt daarin naamloos gelaten. Het artikel noemt Anna’s vriend ook een “futurist op het TED-Talks-circuit die was geprofileerd in The New Yorker”, en Vivian stemde er ook mee in om Chase “de futurist” te noemen in haar artikel in Inventing Anna.

Feit: Rachel DeLoache Williams

Anna’s vriendin Rachel DeLoache Williams is echt, en ze beweert echt een rekening van $62.000 te hebben betaald nadat ze samen hun reis naar Marokko had gemaakt. Echter, net als in de serie, werd Anna uiteindelijk niet schuldig bevonden aan diefstal van Williams.

Netflix

In de serie zien we hoe Rachel een boek schrijft over haar ervaringen met Anna. De echte Rachel Williams heeft de Netflix-serie bekritiseerd en noemde het een “gevaarlijke verdraaiing” van de gebeurtenissen. De betrokkenheid van Rachel Williams bij de geheime operatie van de FBI om Anna te arresteren klopt ook, men denkt dat fragmenten van haar gerechtelijke getuigenis in Inventing Anna afkomstig zijn uit het echte proces.

Andere feiten en personages uit Inventing Anna

Veel van Inventing Anna volgt gebeurtenissen die echt zijn gebeurd: Anna werkte echt aan het starten van de Anna Delvey Foundation, en ze wilde het heel graag onderbrengen in het Church Missions House dat in de serie wordt getoond, volgens het originele artikel in New York Magazine.

Nog schandaliger is de scène waarin Anna een privéjet steelt om haar naar de conferentie van Warren Buffet in Omaha te brengen. In het artikel in New York Magazine staat dat Anna de conferentie wel bijwoonde en dat ze vloog met een jet die was geregeld door de firma Blade (hetzelfde bedrijf dat in Inventing Anna wordt genoemd) – waarbij het artikel melding maakt van een vervalste bevestiging van een overboeking.

Andere personages uit Inventing Anna zijn ook echt, of gebaseerd op echte mensen. Celebrity-trainer Kacy Duke was echt bevriend met Anna en vergezelde haar naar Marokko, terwijl advocaat Todd Spodek Anna echt vertegenwoordigde in de rechtbank. Ondertussen wordt aangenomen dat Anna’s financiële advocaat Alan Reed gebaseerd is op haar echte advocaat, Andy Lance.

Netflix

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.