Jaloezie in een open relatie – zo ga je ermee om
Het hebben van een open relatie klinkt spannend en eng tegelijk. Het kan goed uitpakken, maar het kan ook heel lelijk worden als het toch blijkt dat het niks voor jullie is.
Ook in een open relatie is het heel normaal om te maken te krijgen met jaloezie. Waar jaloezie voor de één juist een boost kan geven in een relatie, kan het voor een ander voelen als het einde van de wereld. Hoe je het ook wendt of keert, te véél jaloezie is nooit goed. Hoe je het beste met jaloezie omgaat zonder je open relatie om zeep te helpen, lees je hier.
Verander je mindset tegenover jaloezie
Het moment waarop je jezelf schuldig begint te voelen over je jaloezie, is meteen het moment dat je daarvan af moet. Iedereen is jaloers. Of je nou een open relatie hebt, of elkaar 24 uur per dag op de lip zit. Als je je schuldig voelt om je jaloezie omdat ‘je nu eenmaal voor deze levensstijl gekozen hebt’, is dat alleen maar zonde van je tijd. Accepteer de jaloezie en wees er eerlijk over. Naar jezelf en naar je vriend of vriendin toe.
Stel grenzen en houd je daaraan
Ook binnen een open relatie heb je regels nodig, waardoor je elkaar kunt blijven vertrouwen en niet over elkaars grenzen heen gaat. Maak duidelijk wat jouw grenzen zijn en maak hier duidelijke afspraken over. Of dat nou is dat je elkaar maar één keer per maand hoeft te zien, of dat je elke avond naast elkaar in bed kruipt, moet je helemaal zelf weten. Ook over wat ‘mag’ moet je duidelijk naar elkaar zijn. Is een open relatie voor jou alleen seks? Of vind je het niet erg als jij of je partner meer voor iemand gaat voelen? Als jullie samen uiteindelijk maar op één lijn zitten.
Blijf onafhankelijk
Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Zo, hebben we dat cliché ook gehad. Toch is het wel zo. Dit geldt evenveel voor een open relatie als voor een ‘gewone’ relatie. Als jij je ongemakkelijk voelt bij een situatie, gaat jouw partner of een ander er ook niet voor zorgen dat je dat wel wordt. Vind een weg om met je (ongegronde) jaloezie om te gaan, zonder daar je partner voor nodig te hebben.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F01%2Fjaloezie-in-open-relatie.jpg)
Wees er voor elkaar
Hoe ongegrond iemands jaloezie ook kan zijn, voor diegene is het echt. Er begripvol mee omgaan is zó ontzettend belangrijk. Hoe vervelend is het als je met een gevoel zit, waar lacherig over wordt gedaan? Daarnaast gaat het er niet alleen om dat je elkaar gerust kunt stellen. Een jaloerse gedachte kan heel makkelijk weggewuifd worden, maar als er vervolgens niets verandert in de situatie, is ie zo weer terug. Het zit ‘m allemaal in gedrag. Verandert daar niets aan, dan gaat dat goede gesprek wat je erover hebt gevoerd, echt niets uitmaken.
Realiseer je de aard van je jaloezie
Soms is jaloezie een teken van een onderliggend probleem bij jezelf. Bedenk je eerst waarom je precies jaloers wordt, voordat je je frustraties eruitgooit. Zijn ze gegrond, of ligt het probleem misschien dieper dan je in eerste instantie dacht? Hoe dan ook, praat met elkaar. Daar heb je uiteindelijk een relatie voor. Of ‘ie nou open is, of niet.
Natuurlijk is het heel vervelend om jaloers te zijn, maar helaas hoort het erbij. Het onderhouden van een (open) relatie kost tijd en moeite. Hoe je een relatie verder gezond houdt, leer je met deze dertien simpele mindsets.