Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Love & Life 23 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er als je de pil vergeet in week 1, week 2 of week 3

De pil vergeten is geen pretje. Het kan nogal wat paniek veroorzaken als je seks hebt gehad en niet van plan bent om zwanger te worden. Dat wil je natuurlijk niet en daarom hebben we de gevolgen van het vergeten van de pil in de eerste, tweede en derde week op een rijtje gezet.

Pil vergeten in de eerste week

Kan gebeuren, maar het is natuurlijk niet zo fijn als je de pil in je eerste week van je strip vergeet. Kom je er binnen twaalf uur achter nadat je de pil eigenlijk had moeten nemen? Neem de pil – volgens de thuisarts – alsnog en er is niks aan de hand. Neem in dit geval de volgende pil op het normale tijdstip.

Kom je er pas na twaalf uur achter dat je de pil bent vergeten? Slik de pil dan alsnog, zelfs als dit betekent dat je nu twee pillen tegelijk moet slikken. Wanneer je de afgelopen zeven dagen seks hebt gehad, dan is het verstandig om een morning-afterpil te halen én om de aankomende zeven dagen met een condoom te vrijen.

Heb je de afgelopen zeven dagen geen seks gehad, dan kan je sowieso niet zwanger zijn. Wel is het belangrijk om de komende zeven dagen – voor de zekerheid – een condoom te gebruiken tijdens de daad.

Lees ook: Bloody Hell: hoelang duurt het na de eisprong tot je menstrueert?

Pil vergeten in de tweede week

Week twee dan. In deze week je pil vergeten is ook niet handig, al is het wel ietsje minder erg dan in de eerste week. Slik de vergeten pil alsnog – ja, ook als je er twee tegelijk moet nemen – zodat je menstruatiecyclus gewoon verdergaat. Maak de strip af tot de volgende stopweek aanbreekt.

Het vergeten van de pil in de tweede week heeft volgens de thuisarts geen verdere gevolgen én de kans is nihil dat je zwanger raakt. Waarom? De eisprong – wanneer je dus het meest vruchtbaar bent – vindt plaats in de eerste week en aangezien je de pil toen wel gewoon hebt geslikt, is het in de tweede week niet zo héél erg.

Dat betekent natuurlijk niet dat je laks moet zijn met het slikken van je pil.

Pil vergeten in de derde week

Wanneer je in de derde week één pil bent vergeten, heb je volgens de thuisarts twee mogelijkheden: óf de pil alsnog innemen en de strip afmaken óf een vervroegde stopweek inlassen. De dag waarop je de eerste pil bent vergeten, telt dan als de eerste dag van de stopweek. Wanneer je voor de eerste mogelijkheid kiest, moet je er wel rekening mee houden dat de pil je geen optimale bescherming meer biedt. Gebruik dan ook de twee weken erna een condoom als je seks hebt.

Thuisarts

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er als je de pil vergeet in week 1, week 2 of week 3
Sluiten