Fabienne Meijer
Fabienne Meijer Love & Life 10 okt 2017

Dit is waarom je koffie zou moeten drinken tegen een jetlag

Cafeïne staat natuurlijk bekend om z’n energie-opwekkende eigenschappen, maar dat is niet de reden dat een kop koffie wonderen kan doen als je een jetlag hebt. Wat cafeïne namelijk ook doet, is de biologische klok gevoeliger maken voor licht. Op die manier pas je je sneller aan aan een nieuw ritme.

Leidse onderzoekers hebben dit ontdekt in hun publicatie in de European Journal of Neuroscience. Zij hebben voor het eerst bewezen dat het stofje de biologische klok gevoeliger maakt voor licht. De wetenschappers, onder leiding van Joke Meijer en Tom de Boer van het LUMC, deden het onderzoek bij muizen, maar voor mensen zou het mogelijk ook kunnen werken.

De biologische klok is een hersengebied van ongeveer 20.000 neuronen. Ons dag- en nachtritme is hiervan afhankelijk: het gebied wordt normaal gesproken geactiveerd door licht. Als we echter last hebben van een slaaptekort, is die gevoeligheid veel minder, door de ophoping van de slaperig makende stof adenosine tijdens het wakker worden.

Het lijkt erop dat cafeïne het effect van adenosine tegengaat. Muizen met een slaaptekort bleken in het onderzoek namelijk na toediening van cafeïne toch een actieve biologische klok te hebben onder invloed van licht. Ook gedragsexperimenten bij de muizen laten een verhoging van de lichtgevoeligheid zien.

Volgens promovenda Hester van Diepen, een van de onderzoekers, kan het betekenen dat een jetlag sneller over is als je een kop koffie drinkt. Of het ook werkelijk bij mensen werkt, is de vraag: “Muizen zijn wel nachtdieren. Toch lijkt hun biologische klok wel veel op die van de onze, dus het zou kunnen dat het hetzelfde werkt.” Het neuronale effect van cafeïne is volgens Winni Hofman, universitair docent slaap en slaapstoornissen aan de UvA, heel interessant, omdat dit nog niet eerder is aangetoond.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je koffie zou moeten drinken tegen een jetlag
Sluiten