Dit is waarom je jezelf niet moet vergelijken met ‘succesvollere’ vrienden

Soms kom je op zo’n punt in je leven dat je naar je vrienden kijkt en ziet hoe goed ze het doen in het leven. Ze maken gigantische stappen in hun carrière of kopen een huis, terwijl jij het gevoel hebt alsof je vastzit in je huidige positie. Natuurlijk gun je hen het succes, maar jezelf vergelijken gaat automatisch. Toch heeft het geen enkel nut om jezelf te vergelijken met deze succesvolle vrienden.

Het is menselijk dat je die vergelijking in je hoofd maakt. We meten ons succes vaak door naar anderen te kijken en te vergelijken. Alleen zijn we op die manier niet helemaal eerlijk voor onszelf en kijken we naar de verkeerde dingen.

Iedereen heeft een eigen tempo

Laten we hiermee beginnen: geen enkel leven loopt hetzelfde. Iedereen leeft zijn leven op een eigen tempo, dus successen komen bij iedereen op een ander moment. De ene persoon rolt van zijn studententijd in een geweldige carrière, de ander komt dit succes pas later in het leven tegen.

Heb jij nog niet het succes gehad dat je bij je vrienden of collega’s voorbij ziet komen? Dit betekent niet dat het later niet gaat komen. Er kan nog van alles gebeuren in jouw leven en carrière. Je hebt alleen wat meer geduld nodig.

Succes is niet meetbaar

Wat is succes nou echt? Is dit een groeiende carrière met een hoog salaris en veel verantwoordelijkheid? Is dit het kopen van een groot huis in de Randstad? Of is dit ook het vinden van geluk in de liefde en het uitbreiden van je gezin met kinderen of een lief huisdier?

Kortom: succes heeft geen duidelijke definitie en is daardoor moeilijk om te meten. Je vrienden zijn misschien heel succesvol op werkgebied, maar hebben minder geluk in de liefde. Een succesvolle carrière staat ook niet gelijk aan het hebben van een gelukkig leven en dat is toch echt belangrijker.

Lees ook: 10 manieren om kleine successen op werk te vieren

Reageer op artikel:
Dit is waarom je jezelf niet moet vergelijken met ‘succesvollere’ vrienden
Sluiten