Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Love & Life 11 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Ik deed een juice cleanse en dit is wat het met me deed

Eens in het halfjaar ga ik ervoor: een juice cleanse. Drie of vijf dagen lang alleen maar sap drinken. Wat dat precies met je doet? Dat lees je hieronder.

Juice cleanse

Ik volgde drie dagen lang de Björn Borg cleanse via Juice Brothers. Tijdens deze dagen dronk ik zes sapjes per dag en startte ik met een shot. Geen vodka of tequila, maar een gembershot. Deze brandt overigens net zo hard in je keel als vodka, dus dat voelde vertrouwd.

Drie dagen sapvasten

Een juice cleanse is een vorm van sapvasten. Bij sommige cleanses mag je nog rauwkost of gestoomde groenten eten, bij deze cleanse was dat niet de bedoeling. Ik startte dag één met een flu shot, wat onder andere citroen, cayennepeper en agave bevat. Na een half uurtje was het tijd voor mijn eerste sapje.

De eerste dag ging soepel en snel voorbij. Ik startte met de zogeheten ‘deep cleanse’, de meest lichte variant. Omdat ik al vaker een cleanse had gedaan, stapte ik op dag twee over op een tandje sterker – kortom: meer groentesapjes en minder calorieën. Dit viel me toch wat zwaarder; het was een dag vol honger. Op dag drie was ik hier redelijk aan gewend en ging het me beter af.

Uit de cleanse had ik twee favoriete sapjes: de Master Cleanse – een pittig sapje met onder andere cayennepeper – en de Love Game – een limited edition in samenwerking met Björn Borg.

juice cleanse

Voor- en tegenstanders

De meningen over een juice cleanse zijn verdeeld. Zelf weet ik niet of het me geholpen heeft om te detoxen, maar ik voelde me er wel goed bij. Voor mij is het een soort reset voor mijn lichaam. We krijgen op de redactie vaak de nieuwste chocoladerepen, ijsjes en andere lekkernijen binnen. Ik snoep over het algemeen bijna niet, maar dankzij deze sapkuur nog minder. Mijn zoete eetlust was na drie dagen helemaal verdwenen.

Voorstanders van het fenomeen cleansing zijn ervan overtuigd dat het je lichaam reinigt van overtollige stoffen. Ook val je natuurlijk wat af gedurende de cleanse; als je daar naar op zoek bent dan is dat mooi meegenomen.

Tegenstanders focussen zich met name op fruitsappen. Je geeft dan wel je darmen even tijd om uit te rusten, maar door de fruitsuikers stijgt je glucosespiegel in rap tempo. Ook de groentesappen weten ze iets op te vinden: door groenten te persen, verliezen deze hun vezels. En laten die vezels nou net weer hartstikke gezond zijn.

Mijn eindoordeel

Of het nou zo goed of slecht voor je: ik ben een groot voorstander van juice cleanses. In een paar dagen ben ik van mijn zoete trek af én me weer een stuk bewuster van wat ik op een dag in mijn mond stop. Kortom: een traditie om in ere te houden.

Overigens deden we met de redactie vorig jaar ook al een cleanse. Bekijk hieronder hoe dit ons afging.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ik deed een juice cleanse en dit is wat het met me deed
Sluiten