Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Love & Life 21 jul 2020

7 tips om het leven in de kantoortuin een stuk aangenamer te maken

Mensen die weleens in een kantoortuin hebben gewerkt, weten het maar al te goed: in de kantoortuin is stilte complete schaarste. Er zijn altijd wel collega’s die een werkoverleg hebben of hun weekendplannen bespreken. En zo niet, dan zit er wel ergens een collega te bellen, te smakken of op z’n toetsenbord te rammen.

Kortom: werken in een kantoortuin kan een behoorlijke uitdaging zijn – wij spreken uit ervaring. En hoewel van thuis uit werken tegenwoordig steeds vaker kan, zit er voor veel mensen niets anders op dan te dealen met de situatie. Het enige wat je kan doen is het leven in de kantoortuin zo aangenaam mogelijk maken, en wel met deze tips!

7 tips om de kantoortuin aangenamer te maken

1. Koop een koptelefoon met noise cancelling

Serieus, als je nog geen koptelefoon met noise cancelling is dan beloven we dat er een wereld voor je opengaat als je dat wel doet.

Zo’n koptelefoon weert moeiteloos al het geluid uit je omgeving (of je nu naar muziek aan het luisteren bent of niet), waardoor je onverstoord kan werken.

2. Geef aan wanneer je je moet concentreren

Niets is vervelender dan gestoord worden in je concentratie. Helaas gebeurt het in een kantoortuin nogal gemakkelijk dat je collega even langs je komt zitten om iets te bespreken, en wég is je concentratie.

Een oplossing is hier om post-its op je bureau te kleven om aan te tonen in welke mate ze je kunnen storen. Maak bijvoorbeeld een rode met daarop ‘opperste concentratie’ en een groene voor ‘welkom om dingen te bespreken’. Kleine ingreep, groots effect!

3. Investeer in je persoonlijke hygiëne

In de meeste kantoortuinen zitten héél wat mensen bij elkaar op een relatief kleine ruimte. Je vatbaarheid voor bacteriën en ziektekiemen van anderen vergroot daardoor aanzienlijk!

Daarom is het belangrijk om te investeren in persoonlijke hygiëne. Maak bijvoorbeeld elke week je bureau en toetsenbord schoon en zet een desinfectie gel binnen handbereik. Je wil immers de kans om ziek te worden beperken, toch?

4. Zet in op kamerplanten

Als er iets is dat het waard is om mee naar kantoor te zeulen, dan zijn het wel kamerplanten. Ze kunnen namelijk een serieuze boost zijn voor je prestaties en je humeur.

Ter inspiratie: cactussen, pannenkoekenplanten en vrouwentongen zijn goede voorbeelden van planten die weinig water nodig hebben.

5. Blijf zoveel mogelijk in beweging

Beweging is goed voor je welzijn. In een kantoortuin zit beweging ‘m vooral in de kleine dingen. Is het mogelijk om staand te werken, probeer dat dan bijvoorbeeld regelmatig te doen – ook staan telt namelijk als lichte inspanning die goed is voor je stofwisseling.

Daarnaast kan je ook wandelmeetings inplannen, gewoon een stukje lopen als pauze, vaker naar het koffie-apparaat lopen en er bewust voor kiezen om nooit meer de roltrap, maar de gewone trappen te nemen.

6. Zoek het daglicht op

Niets is deprimerender dan een kantoortuin waar amper daglicht is. En hoewel dat misschien lijkt als een uitzichtloze situatie, zijn er toch manieren om meer daglicht in je leven te roepen.

Zo kan je elk uur een paar minuten naar buiten lopen om de buitenlucht op te snuiven, maar even goed kan je bij je werkgever pleiten voor een lichtere werkplek of een hoekje bij het raam waar werknemers even kunnen ontspannen.

7. Pleit voor een koffie/yoga/meditatiecorner

Is er werkelijk geen enkele ruimte op kantoor waar jij tot rust kan komen? Kaart dit dan aan bij je werkgever om burn-outs te voorkomen. Zijn er bijvoorbeeld geluidswerende vergaderhokken bij jullie op kantoor?

Misschien kan je opperen om één ervan knus in te richten met planten, ontspannende muziek en een yogamatje. Zo is er op z’n minst de mogelijkheid om ook maar héél eventjes te ontsnappen van de drukte van jouw eiland. Heb je niet zo’n bereidwillige werkgever? At least you can try! 

Meer over werken?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 tips om het leven in de kantoortuin een stuk aangenamer te maken
Sluiten