Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Karlijn over hoge verwachtigen: ‘Is dit de reden dat spontane momenten altijd het leukst zijn?’

‘De spontane momenten zijn altijd het leukst’ horen we mensen vaak zeggen. Ik ben het met ze eens, maar heb me ook altijd afgevraagd waar dat nou door komt. Tot ik deze week op TikTok langs het fenomeen ‘perfect moment syndrome’ scrolde.

Als je last hebt van dit syndroom, dan jaag je perfecte momenten na. Of sterker nog: je kijkt heel lang naar iets uit, waardoor de verwachtingen zo hoog zijn, dat het wel perfect móét zijn. Denk aan vakanties, datenights, weekendjes weg en noem maar op. En je raadt het al: door die hoge verwachtingen vallen die momenten altijd tegen.

De eeuwig teleurstellende Oudejaarsavond

Het perfecte voorbeeld vind ik Oud & Nieuw. Een avond die in verwachting gepaard gaat met een groots feest, vloeiende champagne, een explosie van glitters en oneindige vreugde. In werkelijkheid is iedereen op Oudejaarsavond om 02:00 al te dronken. En als dat niet zo is, is het vervolg vaak niet beter dan een uit de hand gelopen zaterdagavond.

Wat ik wil zeggen is: hoge verwachtingen scheppen teleurstellingen. Dat weten we allemaal wel. Daarentegen is het niet gek dat je als twintiger uitkijkt naar het weekend, naar vakanties of naar andere komende hoogtepunten. A girl gotta dream, toch?

Het perfecte moment syndroom

Romantiseren kan ik als de beste. Of het nu gaat om mensen, scenario’s of momenten: in mijn hoofd maak ik er een groots spektakel van. Blijkbaar heeft dit dus een naam: het perfecte moment syndroom.

Het gevaarlijke aan ‘het perfecte moment syndroom’ is dat niet alles altijd maar perfect kan zijn. Dingen gaan tegenvallen. Het is dus een dunne lijn tussen gezonde verheuging en gevaarlijke romantisering.

Weg met de (voor)pret

Te hoge verwachtingen zijn dus het recept voor teleurstelling. Volgens onderzoekers van de University College London blijkt dat mensen met lage verwachtingen gelukkiger zijn. Dus weg met het motto ‘dream big’ en erin met ‘verwacht niet te veel, dan valt het altijd mee’?

Als fantasierijke meid, vind ik het nogal lastig om me niet onwijs te verheugen op een aankomend hoogtepunt. Dat zit gewoon niet in mijn aard. Valt het altijd tegen? Zeker niet. Wat me wel opvalt is dat alle spontane planningen minstens net zo leuk zijn. Die missen natuurlijk het hele voor proces van romantisering, dus die momenten vallen áltijd mee. Daarom draai ik de zaken maar om: de kunst is om van te voren niets te verwachten en achteraf zoveel mogelijk napret te hebben.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.