Vivian
Vivian Love & Life 7 okt 2018

Aha! Dit is waarom katten in kartonnen dozen kruipen

Wij houden van katten, maar we moeten toegeven: ze kunnen erg merkwaardig zijn. Zo houden ze ervan om op je toetsenbord te liggen (net wanneer jij aan het werk moet, natuurlijk) en bewijzen ze keer op keer dat een té krappe ruimte niet bestaat. Wáárom kruipen katten in kartonnen dozen?

Waarom kruipen katten in kartonnen dozen?

Maar waarom doen katten dit nou eigenlijk? De meest logische verklaring is dat katten roofdieren zijn. Het zit in hun instinct om goede “verstop”-plekken te zoeken, vanwaaruit ze hun prooi aan kunnen vallen. Maar volgens experts is dit slechts één van de mogelijke verklaringen.

Dr. Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht zegt dat kartonnen dozen ervoor kunnen zorgen dat katten makkelijker gewend raken aan een onbekende omgeving. Over een periode van veertien dagen onderzocht zij de stress-niveaus van negentien katten, die net in een asiel waren geplaatst. Hieruit bleek dat de groep nieuwe asielkatten die een kartonnen doos had om in te verstoppen, veel sneller aan de nieuwe omgeving gewend was dan de groep katten die niet zo’n plek had om zich terug te trekken.

Comfort zone

“When a cat is scared by something, it sees a box as a comfort zone — a place to hide from all their problems. In the absence of a box, cats would use other confined spaces they’d find appealing — shoes, vases, shopping bags, egg cartons, etc”, aldus Dennis Turner, auteur van The Domestic Cat: The Biology of its Behaviour.

Daarnaast voelen katten zich volgens the National Research Council het fijnst bij een temperatuur tussen de 30 en 36 graden Celsius. Dit is de reden waarom ze zoveel van zonnige plekken, verwarmingen en dozen houden. En dan natuurlijk het liefst kartonnen dozen, want die houden warmte het beste vast.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Aha! Dit is waarom katten in kartonnen dozen kruipen
Sluiten