Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 26 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws! Het hebben van een kat vermindert stress en voorkomt hartziektes

Als jij al een gezellige kat in huis hebt, dan weet je waarschijnlijk al dat je gelukkig wordt van het pluizige beestje. Heb je er nog geen? Dan weet je nog niet dat het hebben van een kat je stressniveau serieus kan verminderen. En er is bewijs.

Katten verminderen stress

We begrijpen dat je misschien wat sceptisch bent over de invloed die een kat kan hebben op je stressniveau. Zeker als je geen kattenmens bent. Maar er is bewijs dat dit wél zo is. Een studie toont aan dat het hebben van een kat de kans op het krijgen van een hartaanval verkleint met maar liefst eenderde. Als dat al niet genoeg reden is om er eentje in huis te halen, weten wij het ook niet meer.

Het onderzoek keek naar de bloeddruk en hartslag van meer dan 4.000 mensen. De helft hiervan had een kat of heeft er ooit een gehad, en de andere helft heeft nog nooit een kat gehad. En wat blijkt? De poezenbaasjes hadden dertig procent minder kans op een hartaanval of hersenbloeding, in verhouding tot de mensen die nog nooit een kat hadden gehad.

Magie?

Nee, dit is geen magie. Het blijkt dat het hebben van een kat gewoon stress en angsten vermindert, en daardoor dus de kans op een hartaanval.Chelsea Hudson, een therapeut uit Chicago zegt: “Simply interacting with your cat can invoke strong feelings of connection, which lowers stress because intimate connection leads one to feeling less alone and better able to cope with stress.” Daarnaast gelooft professor Adnan Qureshi, die het onderzoek leidde, dat alleen al het aaien van een kat stressgerelateerde hormonen in het bloed kan verminderen. In andere woorden: het aaien van een kat zorgt er dus voor dat je minder snel sterft. Holy shit.

De liefde van een kat kan dus helpen tegen stress. Het kan namelijk een uitweg bieden voor externe stressfactors uit het dagelijks leven. Is je baas asociaal geweest tegen je? Aai je kat. Waren de eetrijpe avocado’s weer eens alles behalve eetrijp? Aai je kat.

Toch meer een hondenmens? Geen probleem

Als je toch minder van katten houdt, geen paniek. Er is ook een onderzoek dat aantoont dat het hebben van een hond soortgelijke voordelen biedt. Ook het hebben van een doggo vermindert namelijk het risico op hartproblemen. De onderzoekers zijn namelijk van mening dat dit komt doordat honden ook sociale support en motivatie voor beweging opbrengen, wat weer zorgt voor positieve effecten op gezondheid.

Dus, als je nog geen poes of hond hebt, is nu de tijd aangebroken om toch te overwegen er eentje aan te schaffen, óf die ene vriend(in) op te zoeken die in het bezit is van een viervoeter.

Elite Daily

Reageer op artikel:
Goed nieuws! Het hebben van een kat vermindert stress en voorkomt hartziektes
Sluiten