Redactie
Redactie Love & Life 23 dec 2020

Kerst bij je familie saai? Met deze tips kom je de feestdagen thuis door

Kerst is de gezelligste tijd van het jaar, maar voor sommige mensen is Kerst thuis vieren toch iets minder lit. Helaas is het dit jaar niet anders, vanwege de maatregelen.  Daarom hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet.

Dit is hoe je de ietwat saaie kerstdagen thuis overleeft.

Kerst met je familie

First things first, familie is familie en je moet hartstikke dankbaar zijn dat je familie hebt waarmee je Kerst mag vieren. Het is de tijd van samenzijn met de mensen die je liefhebt en daar hoort je familie als het goed is ook bij.

Toch kunnen we begrijpen dat voor sommige mensen de feestdagen misschien ietwat saai zijn. Je kijkt uit naar thuis met je familie gezellig Kerst vieren, maar de realiteit blijkt anders. Waar je had gehoopt de hele dag met je familie rond een boom te kletsen en te lachen, is het toch anders vanwege de coronaregels.

Met deze tips maak je het jezelf hopelijk wat makkelijker om deze (suffe) feestdagen door te komen.

1. Laat iedereen in z’n waarde

Misschien woon je al enige tijd niet meer thuis. Super chill, maar dat betekent waarschijnlijk ook dat je andere gewoontes hebt gecreëerd dan je ouders hebben thuis. Waar jij makkelijk tot 01:00 series kijkt met volume op honderd, gaan je pa en ma misschien om 22:30 slapen.

Nu kan je geïrriteerd gaan doen en zeggen dat ze saai zijn, maar let them be. Je hebt een totaal andere levensstijl dan je ouders en dat moeten jullie allemaal van elkaar accepteren. Probeer niet teveel te leunen op anderen om je te vermaken en doe je eigen ding zo nu en dan.

2. Houdt de verwachtingen laag

Ga je eerste en tweede kerstdag thuis doorbrengen? Probeer dan niet téveel verwachtingen te hebben. Kerst thuis is niet per se zoals je in de zoetsappige romantische komedies ziet. Willen je ouders ontbijten met bruin brood en kaas, maar had jij croissantjes, jus d’orange en een perfect opgedekte tafel verwacht? Probeer niet geïrriteerd te raken.

Je familie heeft misschien een heel ander idee van Kerst spenderen dan jij en ze kunnen niet ruiken wat jij wil. Wil je heel graag dat picture perfect ontbijt met de hele familie? Communiceer dat dan naar ze. Vertel ze dat jij graag met iedereen om de tafel wil zitten in de ochtend en dat je wil meehelpen om dit te regelen. Grote kans dat ze dit idee hartstikke leuk vinden.

3. Zorg dat je iets te doen hebt

Naast de jaarlijkse drie uurtjes gourmetten met de familie, kan het zomaar zo zijn dat je tot in de namiddag eigenlijk geen reet te doen hebt. In plaats van te zeggen dat je je zo enorm verveelt omdat het te saai is, zorg ervoor dat je van tevoren iets te doen hebt.

Toon vooral initiatief. Je ouders komen er hoogstwaarschijnlijk niet zelf op om een potje ’30 Seconds’ met het gezin te spelen, maar misschien vinden ze het wel leuk. Zo niet, zorg dan dat je je favoriete Netflix serie niet bingewatched voor Kerst, want dan kan je dat kijken.

4. Ontspan

Neem vooral de tijd om even te unwinden van je drukke leven. Het is misschien wel goed dat je je even verveelt want daardoor kom je ook tot rust. Grote kans dat je je gewend bent om elke avond iets te doen te hebben. Of het nu een bioscoopdate is of een etentje met vrienden, je bent altijd bezig.

Gebruik Kerst om eindelijk die dingen te doen waar je normaal geen tijd voor hebt. Ga eindelijk eens dat boek lezen, maak een overheerlijke Gin Tonic en ontspan of ga met je zusje een grote wandeling maken. Connect met je familie, accepteer de verveling en chill alsof je leven er vanaf hangt.

5. Adem

Last but not least, adem. Je familie kan heel intens zijn en zeker tijdens de feestdagen zullen er genoeg irritaties komen. Probeer tot tien te tellen en niet emotioneel te reageren wanneer je irritante oom Henk weer vraagt wanneer je eindelijk een relatie krijgt. Wanneer je ouders vragen hoe het met je carrière gaat, reageer rustig.

Je mag dan wel totaal geen zin hebben in dit soort vragen, je familie toont alleen maar interesse in je. Heb je écht geen zin om op die vragen in te gaan? Stel dan zelf veel vragen. Op die manier krijg jij niet het idee dat je in een ondervraging zit en klets je wel gezellig met je familie.

Onthoudt dat de kerstdagen zijn om gezellig met je loved ones te zijn, vooral tijdens deze moeilijke periode. Jullie zijn met z’n allen omdat jullie van elkaar houden en het is zonde om je kerstdagen geïrriteerd door te komen.

Dit vind je ook leuk om te lezen:
31 dingen die je kunt zeggen wanneer je familie weer vraagt of je al een vriendje hebt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Kerst bij je familie saai? Met deze tips kom je de feestdagen thuis door
Sluiten