Vandaag is Keti Koti, maar wat vieren we precies op deze dag?

Grote kans dat je het wel voorbij het zien komen: vandaag is het Keti Koti. Op deze dag vindt de nationale herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen (in 1863) plaats. Toch weten veel mensen niet van deze dag en daar moet verandering in komen. Het is onze geschiedenis.

Want hoewel je misschien denkt dat deze dag vooral groot is in bijvoorbeeld Suriname, is niets minder waar. Ook in Nederland staan we vandaag stil bij de afschaffing van de slavernij.

Keti Koti

Goed, first things first. Keti Koti is van oorsprong een Surinaams feest wat elk jaar wordt gevierd op 1 juli. Het is de dag waarop in 1863 de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Keti Koti is een Surinaams begrip en betekent ‘Ketenen Gebroken’. Want dat is wat er gebeurde op 1 juli 1863.

In Suriname is deze dag een grote feestdag. Maar ook in Nederland staan we er bij stil. Al een aantal jaren wordt Keti Koti ook actief gevierd in Nederland. In grote steden als Utrecht, Den Haag, Nijmegen en Den Bosch vinden er verschillende evenementen plaats rondom Keti Koti.

Ook een belangrijke dag in Nederland

Op deze dag staat dus ook Nederland stil bij het verleden. Want hoe de huidige samenleving er nu uitziet, is het resultaat van alle gebeurtenissen in het verleden. En hoewel we op deze dag – net zoals op bevrijdingsdag – vieren dat we in vrijheid, gelijkheid en verbondenheid leven, is Keti Koti in Nederland geen nationale feestdag.

Wel vindt jaarlijks een nationale herdenking plaats in het Oosterpark in Amsterdam waar sinds 2002 het nationaal monument staat. Dit jaar is de herdenking door de coronacrisis zonder publiek.

Waarom is deze dag zo belangrijk?

Eigenlijk is het best gek dat je dit artikel moet lezen om meer te weten te komen over Keti Koti. Hoe kan het eigenlijk dat je er nog niet veel over weet? Veel Nederlanders vinden dan ook dat het te weinig gaat over de schaduwkanten in onze nationale geschiedenis en dat de Nederlandse regering excuses aan moet bieden voor de Nederlandse slavernijhandel.

Dat de slavernij onderdeel is van het donkere verleden van Nederland is een feit. Sterker nog, Nederland was een van de laatste Europese landen die de slavernij af had geschaft. Slavenhouders kregen na de afschaffing van de staat een compensatie (waarmee ze vervolgens nieuwe mensen uit Java en India kochten voor dwangarbeid), terwijl de tot slaaf gemaakten nog tien jaar moesten doorwerken als contractarbeider voor zij zich vrij konden kopen.

Erkennen

Dat dit is gebeurd, valt niet te ontkennen. Premier Mark Rutte heeft inmiddels gezegd dat er “verschillende plussen en minnen” in onze geschiedenis zitten en dat we deze verschillende aspecten moeten benoemen en uitleggen.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat het kabinet zou onderzoeken of Nederland in de wet moet vastleggen dat de slavernij een misdaad tegen de menselijkheid was. Vandaag is ook een debat gaande in de Tweede Kamer over racisme in ons land, waar dit vast en zeker nog verder wordt besproken.

Meer weten over onze geschiedenis?

Als je meer wil weten over Keti Koti en de Nederlandse slavernijgeschiedenis, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Online kun je vanavond nog deelnemen aan een online lezing over Keti Koti, via dit linkje of kun je hier via NOS meer lezen over de slavernijgeschiedenis.

Op NPO Start vind je twee documentaires die je kunt kijken: De slavernij voorbij en De slavernij.

Er bestaan ook een aantal boeken over deze onderwerpen, zoals Roofstaat (Ewald van Vught), Wij slaven van Suriname (Anton de Kom), De geschiedenis van de Amsterdamse Slavenhandel (Leo Balai), De geschiedenis van Suriname (Hans Buddingh) en Alledaags racisme (Philomedia Essed).

Reageer op artikel:
Vandaag is Keti Koti, maar wat vieren we precies op deze dag?
Sluiten