Thank u, next – Dit is waarom je volgens experts als vrijgezelle vrouw kieskeurig mag zijn

Wie al langere tijd vrijgezel is, heeft de lompe opmerking “je bent ook wel erg kieskeurig” vast al eens naar haar hoofd geslingerd gekregen. En weetje wat, misschien ben je inderdaad kieskeurig. Daar is helemaal niets mis mee, dat leggen de volgende experts uit.

De twee grootste valkuilen van het daten zijn; te snel voor iemand vallen omdat de vonk al op de eerste date oversloeg, of uiteindelijk voor iemand vallen omdat jullie dezelfde interesses hebben, terwijl je weet dat de chemie er niet is. Beide zijn lastig.

Waarom niet alleen de vonk belangrijk is

“Sparks don’t mean someone will be a good fit for you as a long-term partner,” legt relatietherapeut Anita A. Chlipala uit. De chemie is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar vaak denken we ‘de vonk sloeg over, dus al die verschillen tussen ons werken we later wel uit’ en precies daar gaat het fout. Wie al eens een lange relatie heeft gehad, weet dat de verliefdheid uiteindelijk verandert in ‘houden van’. Dat betekent niet dat het vuur dooft, maar wel dat het soms op een lager pitje staat. Wanneer jullie dan ontzettend veel verschillen en heel anders over dingen denken, gaat dit botsen. “Feelings of infatuation fade for everyone. Attraction and connection are important, but there are many variables that can affect those peelings,” aldus Chlipala.

“When you share the same passions, it’s a clear indicator that you’re a good match,” voegt relatie-expert Susan Winter eraan toe. Daarbij maakt ze duidelijk dat de vonk wel over moet slaan, maar dat dit niet het enige belangrijke is. Zo blijkt maar weer: altijd je koppie erbij houden. 

Twee soorten ‘kieskeurig’

Dokter Jennifer B. Rhodes legt uit dat er twee soorten kieskeurige mensen zijn. Namelijk de mensen die kieskeurig zijn uit angst en de mensen die kieskeurig zijn omdat ze weten wat ze willen. Dat laatste noemt Rhodes liever veeleisend. En hoewel dat misschien negatief klinkt, is dat het totaal niet. Veeleisende mensen handelen uit liefde, maar weten wel waar hun grenzen liggen. Veeleisende mensen weten wat goed voor hen is en dat juichen wij alleen maar toe.

Toch zijn er ook mensen die kieskeurig zijn omdat ze handelen uit angst. Hun onzekerheid neemt het over en dan wijzen ze misschien zelfs potentiële partners af, doodzonde natuurlijk. Ben jij vaak bang dat je de verkeerde persoon kiest en streef je naar de perfecte partner? Dan raadt Dokter Rhodes je aan om je single leven – eventjes – te omarmen en te ontdekken wat je zoekt in een partner. Zo ga je daarna zelfverzekerder op date en weet je wanneer iets een succes is.

Kieskeurig zijn is dus helemaal niet erg, als je er maar een goede reden voor hebt. Zolang jij jezelf niet in de vingers snijdt, is er niets mis met een beetje pickyness.

Elite Daily

Reageer op artikel:
Thank u, next – Dit is waarom je volgens experts als vrijgezelle vrouw kieskeurig mag zijn
Sluiten