Als je deze 9 dingen herkent, ben je klaar om te gaan samenwonen

Misschien hebben jij en je partner het weleens gehad over de volgende stap in jullie relatie. Toch is samenwonen natuurlijk niet zomaar iets en zul je dit goed moeten overwegen. Want is je relatie er wel echt klaar voor?

Je weet wat ze zeggen: er is geen weg meer terug zodra je eenmaal samenwoont, in ieder geval niet exact dezelfde. Als het goed voelt moet je het natuurlijk gewoon lekker doen, maar als je twijfelt is onderstaande checklist wellicht wel een uitkomst.

1. Jullie zien elkaar nu toch al bijna fulltime

Het kan zijn dat jullie juist willen samenwonen omdat jullie dichter bij elkaar willen zijn, en het en het nu niet lukt om elkaar voldoende te zien. Het is alleen wel belangrijk dat het sowieso al goed voelt om echt veel tijd met elkaar door te brengen. Kunnen jullie met gemak drie à vier weken samen op vakantie, zonder irritaties? Dan zit samenwonen vast ook wel goed.

2. Jullie zitten op één lijn

Het belangrijke gesprek over jullie relatie hebben jullie allang gehad. Het valt niet te betwisten dat jullie een stelletje zijn én jullie zitten op één lijn qua gezamenlijk toekomstbeeld. Bijvoorbeeld hoeveel katten en honden jullie later gaan nemen, wat héél belangrijk is natuurlijk.

3. De gesprekken over de financiën zijn ook al geweest

Praten over geld en je studieschuld is nooit heel erg prettig. Het liefst zou je de relatie alleen maar leuk houden, maar zo werkt het helaas niet. Het is namelijk heel erg belangrijk dat er gepraat wordt over jullie financiële toestand, en wat er gaat gebeuren zodra jullie samenwonen. Wie betaalt wat, en nemen jullie een gezamenlijke pinpas? Zorg dat er geen onzekerheid over bestaat.

4. Jullie praten over je problemen met elkaar

Als je ergens mee zit wacht je niet lang voordat je je zorgen met je partner deelt. Jullie delen alles en zijn elkaars rots in de branding. Ook problemen in jullie relatie worden altijd besproken, zodat er nooit iets ongezegd blijft.

5. Samenwonen is voor jullie geen manier om geld te besparen

Het is altijd fijn om geld te besparen – en als je gaat samenwonen delen jullie met grote kans de kosten én wonen jullie groter. Toch mag dit echt niet de drijfveer zijn. Het moet een mooie bijkomstigheid zijn.

6. Jullie kennen elkaars familie en vrienden goed

Alles is bekend er er zijn geen familiedrama’s die jij niet kent. Daarnaast kent je partner ook al jouw vrienden en alle andere mogelijkheden die er over de vloer zouden kunnen komen.

7. Jullie vertrouwen elkaar

Julie zijn al zo lang bij elkaar, dat jullie de moeilijkste obstakels al gehad hebben in jullie relatie. Jaloezie, twijfel en onbetrouwbaarheid zijn geen issues (meer) voor jullie.

8. Elkaar ruimte geven vinden jullie belangrijk

Jullie wonen straks samen, en dan is het nog wel eens moeilijk om tijd voor jezelf te hebben. Misschien voel je de druk om elke avond samen iets te gaan doen, en dat is niet goed. Het moet heel gewoon voelen om je eigen ding te kunnen doen terwijl je liefje ook iets voor zichzelf doet. Het is natuurlijk ook belangrijk dat hij er niet altijd bij zit als jouw vrienden langskomen, en andersom. Spreek dit duidelijk naar elkaar uit.

9. Jullie zijn een team

Wat er ook gebeurt, jullie staan altijd voor elkaar klaar. Of je nou een dramatische levenskeuze moet maken of hij je haren omhoog moet houden als jij iets verkeerds gegeten hebt: jullie kunnen altijd op elkaars steun rekenen.

Reageer op artikel:
Als je deze 9 dingen herkent, ben je klaar om te gaan samenwonen
Sluiten