Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Fashion 9 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Eindelijk – Indiase tienermeisjes in kledingfabrieken krijgen betere werkomstandigheden

Iedereen met gezond verstand weet dat de werkomstandigheden van vrouwen die in kledingfabrieken werken vaak enorm slecht zijn. Gelukkig is er nu eindelijk een beetje goed nieuws. Er zijn namelijk nieuwe regels die Indiase tienermeisjes in textielfabrieken beschermen. Zo hoeven ze niet meer ‘s nachts te werken en mogen ze vrij nemen tijdens hun menstruatie.

Kledingfabrieken in Azië

In 2013 stortte het Rana Plaza, een enorme kledingfabriek van acht verdiepingen in Bangladesh, in. Hierbij kwamen maar liefst 1.127 mensen om het leven. Daarmee was het de dodelijkste ramp in een textielfabriek ooit.

Het is verschrikkelijk dat er zo’n grote ramp heeft plaatsgevonden, maar sindsdien zijn organisaties wel meer aan het kijken naar de werkomstandigheden van mensen in kledingfabrieken.

Want die omstandigheden zijn tot op de dag van vandaag bizar slecht. Zeker fabrieken die kleding produceren voor winkels zoals Primark en H&M hebben nog altijd slechte werkomstandigheden, ondanks dat merken claimen dat ze een transparant productieproces hebben. Het is allemaal onzin. Een shirtje van €6 kan je echt niet op een normale manier produceren.

Betere werkomstandigheden voor tieners

Er werken namelijk nog altijd heel veel jonge meisjes in deze fabrieken die keihard aan het werk zijn voor jouw koopje uit de Kalverstraat. Gelukkig zijn er mensen die zich inzetten voor de werkomstandigheden van deze jonge meiden. Hard work pays off want er is eindelijk iets veranderd.

Aljazeera laat weten dat een nieuwe code of conduct ervoor zorgt dat kledingfabrieken in delen van India ervoor moeten zorgen dat tieners niet meer ‘s nachts werken. Daarnaast mogen de tieners vrije dagen opnemen tijdens hun menstruatie en mogen ze geen shifts langer dan negen uur werken.

‘Maar’ negen uur werken

Vanaf nu werken de tieners dus ‘maar’ negen uur lang elke dag en mogen ze tijdens hun menstruatie wellicht wel een dagje thuisblijven. Hoewel het een enorme stap vooruit is, zijn het natuurlijk alsnog totaal geen goede omstandigheden voor zulke jongen meiden.

De kans is groot dat toen wij zestien waren, we een paar uurtjes per week in de supermarkt werkten. We kwamen thuis en mama had het avondeten al op tafel gezet. Na het eten gingen we even chillen en lekker een hele nacht slapen. Dat is voor de jonge vrouwen in de textielindustrie het geval niet. En jammer genoeg gaat het waarschijnlijk ook nooit zo zijn, ondanks deze nieuwe omstandigheden.

Vrouwen maken geen kans

Daarnaast laat Southern India Mills’ Association (SIMA) weten dat er meer rekening gehouden gaat worden met de werknemers. Er komt ook een zero tolerance beleid rondom elke vorm van mishandeling. Ze zeggen: “The organizations are working in tandem to create clear ground rules where women employees are concerned and are insisting on the prevention of sexual harassment laws being implemented.”

Dat is natuurlijk super goed, maar het is verschrikkelijk dat deze nieuwe regels überhaupt nodig zijn. Seksuele intimidatie zou never nooit mogen gebeuren. Toch is het vaak het geval in dit soort fabrieken. Eén op de zeven vrouwen in de kledingindustrie in de stad Bengaluru in India heeft aangegeven seksueel geweld meegemaakt te hebben op de werkvloer.

Het is goed dat er nu nieuwe regels zijn voor de werkomstandigheden in fabrieken in India, maar er zijn natuurlijk veel meer landen waar de omstandigheden in kledingfabrieken onmenselijk zijn. Fabrieken in Cambodja (waar ze onder andere kleding voor H&M produceren) nemen nog altijd tieners van vijftien jaar oud aan.

Denk na waar je je kleding koopt en weet dat de kans klein is dat de werkomstandigheden goed zijn in de fabrieken van goedkope fast-fashion ketens. Zolang wij niet bewuster worden van ons koopgedrag, gaat er sowieso niet veel veranderen. Laten we ervoor zorgen dat vrouwen in de hele wereld zich veilig voelen op werk.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Met deze app kom je erachter hoe slecht jouw kleding is voor de wereld

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


TeenVogue

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Eindelijk – Indiase tienermeisjes in kledingfabrieken krijgen betere werkomstandigheden
Sluiten