Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Home & Interior 7 dec 2018

Dit is hoe vaak je je favoriete kleedje eigenlijk echt moet wassen

‘S avonds op de bank Netflixen onder dat ene zachte dekentje van je met pizza, love it. En eerlijk is eerlijk, dat dekentje en jij zijn net als Justin Bieber en Hailey Bieber: onafscheidelijk. Toch is het verstandig om ‘m wel regelmatig in de was te gooien. Maar hoe vaak zou je dat kleedje dan moeten wassen?

Je kleedje wassen

Dat kleedje van je ligt eigenlijk altijd in je huis. Je draagt het als cape wanneer je eten gaat maken in de keuken, je zit eronder wanneer je tv kijkt op de bank en als het koud is, leg je ‘m ook nog even over je bed heen. Maar wanneer was je dat ding eigenlijk?

Je denkt misschien dat het prima is om het 1 keer in de 2 maanden een keertje uit te wassen, maar net als bij het beddengoed, moet je ook je kleedje vaker uitwassen dan je denkt.Dus, hoe vaak moet je het nu wassen? We houden je niet langer in spanning. Het antwoord op deze brandende vraag is: om de twee weken. Om zeker te zijn dan. Dat zeggen wasserij-experts John Mahdessian en Kim Duk Won uit Manhatten.

Het verschilt per persoon

We willen niks suggereren, maar waarschijnlijk was je (net als wij) dit ding iets minder vaak. De gemiddelde persoon moet zijn deken één keer in de maand wassen, volgens Mahdessian. Hoe vaak jij hem moet wassen? Dat ligt aan je gebruik. Lig je vaak onder je dekentje terwijl je aan het eten bent? Of heb je een hond die regelmatig mee komt knuffelen? Dan is het verstandiger om het toch echt elke twee weken uit te wassen.

Ook als je elke dag onder je kleedje ligt, doe je er goed aan om ‘m eens in de twee weken te wassen. Zo voorkom je dat vlekken zich ophopen en houd je bacteriën op afstand. Da’s wel zo handig.

Dit is hoe je het doet

Meestal kan het kleed gewoon in de wasmachine, maar check toch even het waslabel voordat je het ding in de wasmachine gooit. Als ‘ie inderdaad in de was kan, dan kan je het beste wassen op lage temperatuur (heel belangrijk) en niet te lang. Gebruik ook niet te vaak (en niet te veel) wasmiddel en/of wasverzachter. Zo voorkom je dat het deken afbreekt.

Is het deken van materiaal dat snel stuk kan gaan? Doe het dan in een grote waszak, zodat ‘ie niet uitrekt bij het wassen. Maar het kleedje ouderwets met de hand wassen is de beste en veiligste optie. Zo gaat het kleedje het langst mee. Al met al is het belangrijk om je lievelingsdekentje met liefde te behandelen.

Wel of niet in de droger

Het antwoord op je vraag is: ja, ja ja. Het is belangrijk dat je het wel voorzichtig doet. Laat wat vocht in het deken te zitten tijdens het drogen, zegt Mahdessian. Anders bestaat er de kans dat de vezels samentrekken en het kleedje krimpt. Als het kan, droog ‘m dan met een restvochtgehalte aan. Heb je deze functie niet? Houd dan je droger in de gaten en haal het kleedje eruit als het voor 80 procent droog is.

De veiligste manier is ook hier die goede, ouderwetse manier: het gewoon laten opdrogen. Zo weet je zeker dat het kleedje zijn natuurlijk vorm behoud en niet krimpt of minder zacht wordt. Want dat is onze grootste angst natuurlijk.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

8 tips om geld te besparen in het huishouden want je hebt wel wat beters te doen

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is hoe vaak je je favoriete kleedje eigenlijk echt moet wassen
Sluiten