Kleine fouten die je maakt tijdens het verzorgen van je huid én hoe je dit kunt verbeteren

Maartje Walstra 11 nov 2017 Beauty

Het reinigen en verzorgen van je gezicht klinkt niet als een moeilijke taak; een beetje water op je gezicht en wassen maar. Toch is de ideale routine toch iets uitgebreider dan dat. Als je iets meer de tijd neemt om de juiste producten en manieren te vinden die voor jouw huid werken, zul je zien dat je huid er in no time een stuk beter uitziet.

Dit is natuurlijk essentieel voor meiden die problemen hebben met hun huid, maar ook voor diegenen onder ons met probleemloze huidjes; er zijn altijd punten waarop je kunt verbeteren. Heb je een beetje hulp nodig om uit te zoeken waar het in jouw routine misgaat of weet je eigenlijk niet goed waar je moet beginnen? Hieronder staan de 14 meest voorkomende fouten, waar jij je misschien ook wel schuldig aan maakt.

Fout 1. Je vergeet je gezicht te reining voor je gaat slapen
Gedurende de dag verzamelen natuurlijke oliën en zweet zich op je gezicht, maar ook viezigheid en bacteriën van buitenaf. Als je je huid niet eerst goed reinigt voor je gaat slapen, blijft deze viezigheid op je gezicht en kan dit zorgen voor irritaties. Nu wordt vaak gedacht dat wanneer je geen make-up draagt, je ook niet altijd je gezicht hoeft te wassen. Think again! Voor de mensen die geen make-up dragen geldt hetzelfde; ook jouw gezicht wordt vies, dus jij bent geen uitzondering op de regel.

Fout 2. Je slaat het reinigen over in de ochtend
Je denkt waarschijnlijk dat je gezicht ‘s ochtends nog schoon is, wanneer je voor het slapengaan je gezicht grondig hebt gereinigd. Dit is helaas niet waar, want tijdens je slaap komt er alsnog viezigheid op je gezicht; door je kussensloop, het vet van je haar of je eigen speeksel. Je hoeft in de ochtend niet een heel uitgebreide reiniging te doen, maar je moet eerst je gezicht schoonspoelen voor je er andere producten op gaat doen of make-up gaat dragen.

Fout 3. Je gebruikt te warm water
Een koude douche is geen pretje, maar heet water is funest voor je gezicht. Wassen met te warm water kan je huid beschadigen en ervoor zorgen dat je huid uit balans raakt. Het hete water zorgt ervoor dat alle olie van je gezicht verdwijnt, waardoor je huid uitgedroogd raakt en vervelend aanvoelt. Gebruik dus in het vervolg lauwwarm of zelfs koud water om je gezicht mee te wassen.

Fout 4. Je gebruikt je face wash om je make-up eraf te halen
Slapen met je make-up op is echt een no go, maar je make-up eraf halen met alleen een facewash geeft bijna hetzelfde effect. Make-up is tegenwoordig smudgeproof of waterproof en moet dus echt goed worden verwijderd met passende make-up remover; een simpele face wash krijgt al deze make-up er niet af. Nadat je je gezicht volledig make-up vrij hebt gemaakt met een passende make-up remover, kun je je gezicht wassen met een facewash.

Fout 5. Je gebruikt alleen make-up remover doekjes om je gezicht te reinigen
Nog een no go; je make-up alleen verwijderen met make-up remover doekjes. Deze doekjes zijn zo gemaakt, dat ze voor een bepaalde tijd goed vochtig kunnen blijven zonder dat er schimmel ontstaat; dit breng je dus ook aan op je huid. Ze werken prima om je make-up eraf te halen, maar zorg dat je daarna altijd nog verder reinigt met een facewash om het overige vuil te verwijderen.

Fout 6. Je hebt producten voor het verkeerde huidtype
Het kan zijn dat een bepaalde cleanser de huid van een vriendin compleet heeft verbeterd, maar dat het bij jou totaal geen verschil maakt. Dat komt omdat er superveel verschillende huidtypes zijn en iedere huid andere behoeftes heeft. Heb je een gevoelige huid? Zoek dan vooral naar hydraterende en milde cleansers. Heb je een vette huid of veel last van acne? Ga dan op zoek naar een cleanser op basis van salicylzuur om de overtollige olie te verwijderen. En heb je juist een hele droge huid? Kies dan voor een vochtinbrengende cleanser, die de huid hydrateert.

Fout 7. Je gebruikt gewone zeep om je gezicht te wassen
Wanneer je een hele makkelijke huid hebt die veel aankan en weinig problemen heeft, ben je vaak wat lakser in je verzorging. De kans is groot dat je soms gewoon een random stuk zeep gebruikt om je gezicht schoon te maken. Omdat deze zeep niet speciaal gemaakt is voor het gezicht, kan het ervoor zorgen dat je huid toch wat uitgedroogd wordt. Wil je het graag simpel houden en je gezicht wassen met een simpel stuk zeep? Dan zijn er ook zat opties die speciaal voor het gezicht zijn gemaakt.

Fout 8. Je gebruikt vieze washandjes
Een washandje gebruiken om je gezicht te wassen is heel handig, maar zorg wel dat je elke keer een schone gebruikt. Dit klinkt als een hele klus om zoveel washandjes in huis te halen en ze telkens te wassen, maar het is echt nodig. Wanneer je een washand een aantal keer gebruikt, verspreid je alleen maar meer bacteriën en schimmel op je gezicht. Smerig he? Zorg dus dat je een berg washandjes inslaat, dit hoeven zeker geen dure te zijn, en pak elke keer dat je je gezicht wast een nieuwe.

Fout 9. Je droogt je gezicht met je badhanddoek
Net als met washandjes, verzamelen er op je badhanddoek ook zat bacteriën die je liever niet op je gezicht smeert. Ook al ben je schoon wanneer je je handdoek gebruikt, is het beter om je gezicht met een aparte handdoek droog te deppen.

Fout 10. Je scrubt en wast je gezicht te lang
Het is niet zo dat je gezicht schoner wordt wanneer je langer je gezicht wast of scrubt; in tegendeel zelf. Je kunt je huid flink beschadigen wanneer je je gezicht te lang wast of scrubt en dat kan veel irritaties veroorzaken. Rond de 20 of 30 seconden je T-zone en U-zone (rond je kaaklijn) met je vingertoppen wassen is meer dan genoeg. Dep daarna je gezicht droog in plaats van grof vegen en zorg dus voor een schone handdoek.

Fout 11. Je scrubt meer dan twee keer per week
Naast dat je niet te lang of te hard moet scrubben, moet je dit ook zeker niet te vaak doen. Door af en toe te scrubben verwijder je dode huidcellen die zich ophopen op je gezicht, maar te veel scrubben zorgt ervoor dat je je bovenste huidlaag beschadigt. Dit kan juist weer zorgen voor flinke irritaties, zoals acne. Houd het bij één keer scrubben in de week wanneer je een gevoelige huid hebt en twee keer wanneer je een vette huid hebt, maar kijk vooral goed naar hoe je huid op scrubben reageert.

Fout 12. Je wast je gezicht te vaak
Wanneer je goed voor je huid wil zorgen, moet je twee keer per dag je gezicht wassen; ‘s ochtends en ‘s avonds. Wanneer je gedurende de dag heftig hebt gezweet, bijvoorbeeld door sporten, moet je nog een keer extra je gezicht wassen. Door al het zweet kunnen je poriën verstoppen en zorgen voor irritaties. Vaak denken mensen dat meer beter is, maar in het geval van het verzorgen van je gezicht dus niet. Als je te vaak wast wordt je huid te droog en gaat zelf steeds meer olie produceren om de huid soepel te houden, waardoor jij weer geneigd bent om je gezicht nog meer te wassen. Dus wanneer je niet hebt gesport, heftige make-up hebt gedragen of dikke zonnebrand op hebt gehad, is het niet nodig om meer dan twee keer je gezicht te wassen per dag.

Fout 13. Je wast je gezicht nadat je een masker hebt gebruikt
Op de beschrijving staat eigenlijk altijd; start met een schoon en nat gezicht. Dit is omdat het masker veel dieper in de huid kan, wanneer deze goed gereinigd is van tevoren. In maskers zitten allemaal goede ingrediënten die je huid een boost geven, dus het is juist niet nodig om na een masker je gezicht te wassen; daarmee werk je het masker juist tegen. Laat de residu van het masker lekker zitten, masseer het nog verder in de huid en laat het zijn werk doen.

Fout 14. Je gebruikt geen moisturizer nadat je je gezicht hebt gereinigd
Tegenwoordig weet iedereen gelukkig dat het echt heel belangrijk is om na het reinigen van je gezicht een goede moisturizer of crème aan te brengen. Maar het moment wanneer je hem aanbrengt is ook heel belangrijk; wacht namelijk niet te lang. Wanneer je je gezicht grondig hebt gereinigd, moet je eigenlijk direct moisturizer aanbrengen. Je poriën staan nu nog goed open en kunnen je huid nog effectief hydrateren. Ben je een paar minuten later met het aanbrengen van je crème? Dan kan deze al veel minder goed je huid verzorgen. Vergeet ook zeker geen zonnebrand aan te brengen wanneer er geen SPF in je moisturizer zit, anders is al je harde werk voor niks.

SELF

Reageer op artikel:
Kleine fouten die je maakt tijdens het verzorgen van je huid én hoe je dit kunt verbeteren
Sluiten