Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 20 jan 2020

Deze fouten maak je bij het inrichten van kleine appartementen en zo voorkom je ze

Niet iedereen heeft het geluk om in een villa te wonen. In tegendeel zelfs, de meesten van ons moesten blij zijn met een kamer van vijftien vierkante meter in een huis met meerdere huisgenootjes. Helemaal niks mis mee, maar wanneer het aankomt op het inrichten van kleine ruimtes, zijn er een paar fouten die je beter kan voorkomen.

Inrichten van kleine ruimtes

Er is veel verkeerde informatie rondom het inrichten van woningen. Wat werkt voor een studentenkamer, werkt niet in een loft en andersom. Vaak is het inrichten van een kleine ruimte net eventjes iets lastiger.

Je wil je kamer of appartement natuurlijk groter laten overkomen dan dat het werkelijk is bij het inrichten. Om dat te doen, zijn er een paar fouten die je absoluut wil voorkomen. Op die manier maak je van je kleine huisje je paleis.

1. Veel kleine meubels

Wanneer je een klein appartement hebt, is de kans groot dat je heel veel kleine meubels gaat aanschaffen bij het inrichten. Een kleine ladekast hier, een onopvallend nachtkastje daar. Dat is helemaal niet nodig. Je hoeft niet bang te zijn voor een paar grote meubelstukken want het zorgt er echt niet voor dat die je huis kleiner laten lijken.

Interieurontwerpster Tali Roth zegt: “Sometimes I go into people’s spaces and they never planned the space out properly, but rather ended up with three different types of storage pieces (a medium height think bookshelf, a three drawer dresser and an amoire), a bed and two mismatched nightstands no rug and no art. That kind of chaos in a small space is unnecessary.”

Hoe je dit voorkomt? Zorg ervoor dat je in je kamer een paar grotere meubelstukken of accessoires hebt staan en decoreer om die “pilaren” heen de rest van je huis. Een grote bank en een grote eettafel kan je bijvoorbeeld dus combineren met een kleine koffietafel en smal kastje.

2. Witte muren

Nog zo’n veelgemaakte fout van mensen is dat ze denken dat je muren geen kleur mogen hebben als je huisje klein is. Dat is helemaal niet nodig, want gekleurde muren zorgen er echt niet per definitie voor dat je huis klein lijkt.

Interieurontwerpster Katie Hodges legt uit: “While paint is not necessarily a cure-all. Certain architecture and home styles are not conducive to a complete ‘white out,’ and in doing so, can compromise the character of a home drastically. Instead, consider your dark nooks as an opportunity for a cozy seating area that honors your home’s original charm.”

Eerlijk is eerlijk, als je al je muren wit houdt en lichtgekleurde meubels erin knalt, voelt het al snel alsof je in een Ikea-gevangeniscel zit. Kies een gezellige statementkleur om je huis meer karakter te geven.

3. Risico’s vermijden


We snappen dat het eng is om risico’s te nemen op gebied van interieur wanneer je woning niet zo groot is. Toch is het zo dat als je een heel simpel en saai interieur hebt, dit juist kan benadrukken hoe klein het is. Daarnaast is het ook gewoon niet gezellig.

Dit los je op door misschien met een kleine ruimte zoals je badkamer te beginnen. Ga voor wat leuke planten, hang wat extra schappen op, koop een fel douchegordijn en hang misschien zelfs een paar gave kunstzinnige foto’s op. Op die manier is er in ieder geval één ruimte die je persoonlijkheid laat zien.

4. Niet alle ruimte gebruiken


Als je kamer of appartement niet zo ruim is, moet je creatief worden. Zeker in grote steden is de kans heel klein dat je inloopkasten of dergelijke gangen hebt waar je veel dingen kwijt kan. Zorg er daarom voor dat je alle ruimte die je hebt, benut.

5. Kleine kleedjes


Nog zo’n veelvoorkomende fout is dat veel mensen denken dat enkel een klein kleedje in een kleine ruimte mag. Toch bepaalt de grootte van een kleed de grootte van de ruimte. Dat betekent dus dat als je een groot kleed in je kleine woonkamer legt, de kamer veel ruimer aanvoelt.

Juist als je een paar kleine kleedjes in je huis legt bij het inrichten, voelt het alsof je met een collectie aan badmatten hebt gestrooid. Al met al zijn we het erover eens dat een kleine ruimte niet betekent dat je alleen maar kleine meubels mag gebruiken. Pak het gewoon wat groter aan.

6. Spiegels niet gebruiken


Interieurontwerpster Betsy Helmuth legt uit waarom spiegels zo belangrijk zijn: “Many times in a small space, people overlook the power of mirrors. Mirrors add perspective to a room by making spaces look wider and deeper. Additionally, they can reflect the light coming in from the windows and the lamps which helps to brighten cave-like rooms. So skip the art and go for an oversized mirror above the sofa or at the end of a hallway instead!”

Bijna iedereen heeft natuurlijk wel een lange spiegel in huis, maar het kan dus geen kwaad om ook een grote spiegel aan te schaffen of nog meer kleinere spiegels op te hangen. Tegenwoordig kan je ook nog eens veel leuk versierde spiegels aanschaffen, waardoor het een spiegel en kunstwerkje in één is. Win-winsituatie voor het inrichten, toch?

7. Geen gordijnen


Als je een kleine woning hebt, is de kans groot dat je misschien liever geen decoratieve gordijnen wil ophangen. Zonde, want gordijnen zorgen er juist voor dat mensen meer omhoog gaan kijken, waardoor je huisje juist weer groter lijkt. Het is een beetje een gedoe om gordijnen op te hangen in je huis, maar het maakt je kamer groter en veel gezelliger.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Refinery29

Reageer op artikel:
Deze fouten maak je bij het inrichten van kleine appartementen en zo voorkom je ze
Sluiten