Tessa Ham
Tessa Ham Mentale Gezondheid 8 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

5 gewoontes die 2 minuten kosten en een grote impact hebben op je leven

Vergis je niet: kleine gewoontes kunnen een wereld van verschil maken. Maar om echt een impact te maken, moeten het wel echt gewoontes worden. Ze zullen op regelmatige basis in je leven geïmplementeerd moeten worden. Gelukkig nemen de volgende kleine gewoontes zo weinig tijd in en zijn ze zo simpel, dat ze gemakkelijk aan je dagelijkse routine toegevoegd kunnen worden. Het is het proberen waard, toch?

Deze vijf gewoontes kosten maar twee minuten van je tijd en maken toch een grote impact op je (mentale) gezondheid, geluk en productiviteit.

1. Bewust ademhalen

We schreven het al eerder: je ademhaling is een krachtige tool om je stress te verminderen. Als je je angstig of gestresst voelt, ga je sneller of onrustiger ademhalen. Vaak zonder dat je het zelf doorhebt! Je ademhaling weer onder controle krijgen zorgt daarom voor minder stress, en herstelt je energie en focus.

2. Korte breaks waarin je beweegt

Heb je een kantoorbaan? Dan zit je eigenlijk meer dan goed is voor je lichaam. De kans op ziektes zoals diabetes, obesitas, kanker en hartkwalen worden aanzienlijk vergroot als je veel zit. Zit je drie uur achter elkaar te werken? Op dat moment neemt de doorbloeding naar je hersenen al af en word je suikerregulatie slechter.

‘s Avonds een work-out doen van een half uur tot een uur, is dus niet genoeg om al dat zitten te compenseren. Natuurlijk is sporten goed voor je, dus vul die work-outs aan door regelmatig op staan en even de benen te strekken. Daarvoor hoef je echt niet je schoenen en jas voor aan te trekken. Loop even twee minuten een paar rondjes door je woonkamer. Of – onze favoriet – zet je favoriete nummer aan en doe een dansje.

3. Bedenk een intentie

Als je vaker uit je comfort zone wil stappen of een nieuwe gezonde gewoonte (zoals minder stress) aan wil leren, kan het helpen om ‘s ochtends een intentie te zetten. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is niets meer en niets minder dan duidelijk voor ogen hebben wat jij wilt dat de uitkomst is van een bepaalde situatie.

Dit helpt om twee redenen. Vage wensen worden door het zetten van een intentie concreet. Je hebt dan immers nagedacht over wat voor jou de perfecte uitkomst zou zijn, daar kan je dan naartoe werken. Bovendien zorgt het ervoor dat je mind meer focust op dat wat je wil en je daardoor eerder kansen herkent.

Het werkt eigenlijk hetzelfde dat product dat je opeens overal ziet als je het er met een vriendin over hebt gehad. Of als je opeens overal rijlesauto’s ziet rijden als je broertje ook net met zijn rijbewijs is begonnen.

4. Wees dankbaar

We focussen ons constant op wat beter kan, wat we meer kunnen doen en hoe we meer kunnen bereiken. Hoe vaak sta jij stil bij waar je al bent gekomen? Er zijn tal van onderzoeken geweest naar de positieve effecten van dankbaarheid. Dankbaar zijn voor wat je wél hebt, is zelfs zo krachtig dat hartpatiënten sneller na een operatie herstelden.

Het is ook heel simpel: schrijf elke ochtend voordat je begint met werk, of elke avond voordat je naar bed gaat, drie dingen op waarvoor je dankbaar bent.

5. Kom meteen uit bed

Eerlijk zeggen: hoe vaak druk jij op de snooze-knop? Snoozen voelt heerlijk, maar zorgt er eigenlijk voor dat je duffer en chagrijniger opstaat. Dat komt omdat je hersenen het helemaal niet chill vinden om uit hun slaap te worden gehaald. Ochtend-expert Lienke de Jong van Dear Good Morning raadt daarom in de WorkJuice Podcast aan om de 15-seconden-regel te gebruiken. Zorg ervoor dat je 15 seconden na de wekker naast je bed staat en dan lukt het om de verleiding van snoozen te weerstaan.

En ja, dat betekent ook dat je niet ‘even’ kunt scrollen op social media in bed. Driekwart van de jonge mensen pakt meteen hun telefoon als ze wakker worden. En dat terwijl het eigenlijk killing is voor je productiviteit. Meteen uit bed stappen zonder je telefoon te gebruiken of die snooze-knop in te drukken, zal je de hele dag merken aan je productiviteit en energielevel.

Lees ook: 7 trucjes om meteen productief te zijn als je wakker wordt

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.