Renée
Renée | LinkedIn Love & Life 22 juli 2019

Voor eens en altijd antwoord op de vraag: val je écht af als je van een kleiner bord eet?

Als je een vrouw bent heb je vást weleens de tip gekregen om van een kleiner bord te eten als je wil afvallen. Maar is dit nu een feit of een fabel? Onze collega’s van Bedrock vertellen het.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen door van een kleiner bord te eten

Sinds 1900 is de grootte van een bord veranderd van bijna 23 tot zo’n 28 centimeter. Volgens onderzoekers eten we daardoor vijftig calorieën per dag meer, waardoor je op jaarbasis twee kilo aankomt.

Maar de vraag is: eten we echt minder van een kleiner bord of is dat niet het geval?

De Delboeuf-illusie

De theorie lijkt geloofwaardig en dat heeft te maken met de Delboeuf-illusie. Het zit als volgt. Volgens Delboeuf lijken twee identieke cirkels niet identiek als je de ene in een grote en de andere in een kleine cirkel plaatst.

Met andere woorden: een optische illusie. Van een kleiner bord lijkt het alsof je meer eet, waardoor je minder zou opscheppen. Dat klopt volgens het onderzoek. Mensen schepten 8,2 procent minder op bij een klein bord.

Als je avondeten 600 calorieën bevat, kom je inderdaad uit op die vijftig calorieën minder.

De kleur van je bord

De kleur van je bord zorgt er ook voor of je meer of minder eet. Het eerdergenoemde onderzoek laat het verschil in eetgedrag zien bij mensen die van andere kleuren servies aten. Weinig contract tussen het bord en het eten (tomatensaus op een rood bord, bijvoorbeeld) betekende dat ze significant meer eten dan de mensen die wel veel contrast zagen.

Lees ook: Afvallen door te sporten? Op dit tijdstip verbrand jij de meeste calorieën

Reageer op artikel:
Voor eens en altijd antwoord op de vraag: val je écht af als je van een kleiner bord eet?
Sluiten